19 Sjewat 5782 | 20 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Een terugblik op de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar 5769
Publicatiedatum: maandag 21 september 2009 Auteur: Lea Reedijk-Sprenger | 1.614 keer gelezen
Fatach, Chamas, Iran, Terrorisme, IDF, Gilad Shalit, Yesha - Westbank, Jeruzalem [Al-Quds], Heilige Plaatsen, Vredesproces, Kotel [Klaagmuur], Operation Cast Lead, Nazi's, Gush Katif, Verenigde Naties, Binyamin Netanyahu, De paus, Eenheidsregering , RKK, 'Nederzettingen', (zelfmoord) aanslagen, Kinderslachtoffers , Archeologie, Verkiezingen, ontheiliging van Joodse heilige plaatsen, Wetenschap, Sjmitah, Lea Reedijk-Sprenger, Jonathan Pollard »

Nu het Joodse jaar 5769 ten einde is gekomen, presenteerde Israel National News een terugblik op het jaar waarin gebeurtenissen van groot historisch belang plaatsvonden, die zowel hoop als hartzeer veroorzaakten.
Voor Orthodox Jodendom een vertaling van deze headlines.

Deel I september 2008 tot Januari 2009

17 september 2008 - Minister Tzipi Livni wint de voorverkiezingen van Kadima
Na Ehud Olmert is Livni hiermee de eerste in lijn om premier te worden.

18 september 2008 - De shekel doet het goed ondanks slechte economie
De shekel doet het goed vergeleken met andere leidende betaalmiddelen. Dit ondanks gigantische verliezen op Wall Street, en het vallen van banken en verzekeringsbanken in de Verenigde Staten.

21 september 2008 - Livni door Peres aangewezen om een regering te vormen
Olmert dient zijn ontslag in en Livni begint aan een poging om een regering te smeden uit Labor, Shas en Kadima. Ze bereikt een basis met Labor, waarbij ze leider Ehud Barak de bevoegdheid geeft om een veto uit te spreken bij voorstellen om veranderingen in het rechtssysteem tegen te houden.
Bij Shas heeft ze geen succes. Zij willen een hogere kinderbijslag voor grote families. Ook willen ze een einde maken aan de onderhandelingen met de Palestijnse Autoriteiten over de verdeling van Jeruzalem.

Radicaal-links partij leider Yossi Beilin van de Meretz partij zei: "Livni zou haar voordeel moeten doen met de weigering van Shas om met haar mee te doen en zou de dappere beslissing moeten nemen om een links georiënteerde regering te presenteren aan de Knesset, volgende week. Dit zou de zeldzame kans bieden om grote stappen te nemen" - hiermee refereerde hij aan Livni's wens om Jeruzalem te verdelen en weg te gaan uit ruim 95% van Judea en Samaria, waar meer dan 300.000 Joden wonen. Dit met als doel tot een definitieve overeenkomst te komen met de Palestijnse Autoriteiten.  

15 oktober 2008 - Shemittah jaar is voorbij, Hak'hel ceremonie gehouden
Het in Jeruzalem gevestigde Temple Institute geeft een dramatische voorstelling over de "Bijbelse Verzameling" ceremonie in de Oude Stad, compleet met Torah lezingen, zilveren Tempel trompetten, Tempel kleding, een korte film die uitleg geeft over de Sukkot feestdagen, het Simchat Beit HaShoevah water festival en het onthullen van het recentelijk vervaardigde koperen bassin waarvan men hoopt dat het in de toekomstige Heilige Tempel gebruikt zal worden. Een andere Hak'hel gerelateerde ceremonie zal de volgende dag gehouden worden; daarbij wordt een nieuwe Torah rol geïntroduceerd die gebruikt zal worden bij het gebedsgedeelte van de westelijke muur en wordt gesponsord door het Opperrabbinaat.

25 oktober 2008 - Livni faalt. Nieuwe verkiezingen gepland
Nadat ze Beilin's advies negeerde, informeert Livni Peres dat ze er niet in geslaagd is om een nieuwe regering te vormen. Na een periode van onderhandelingen tussen de partijen, staan nieuwe verkiezingen gepland voor 10 februari 2009.  

12 november 2008 - Nieuwe burgemeester voor Jeruzalem
Nir Barkat verslaat Meir Porush in de verkiezingen om het burgemeesterschap van Jeruzalem. Barkat, een Kadima lid die door enkele religieuze Zionistische rabbijnen gesteund wordt, wint 52% van de stemmen terwijl Porush 43% krijgt en Joods Russische miljardair Arcadi Gaydamak krijgt slechts 3,6% van de stemmen.

26 - 29 november 2008 - Chabad House in Mumbai aangevallen
In meer dan tien aanvallen door heel Mumbai, die uit beschietingen en bomaanslagen bestonden, vermoordden Pakistaanse Moslimterroristen meer dan 173 mensen. Onder de slachtoffers waren Chabad zendelingen Rabbi Gavriel en Rivkah Holtzberg, en de zes mensen die op dat moment ook in het Chabad huis gegijzeld werden. Artsen uit Mumbai die later de lichamen van de slachtoffers onderzochten verklaarden dat de vermoorde personen waren gemarteld voor ze gedood werden - en dat "de Israëlische slachtoffers de ergste tekenen van martelingen vertoonden"

4 december 2008 - Joden uit hun legaal verkregen woningen in Hebron gezet
Na bijna twee jaar van grensverleggende pogingen om hun huizen te behouden, werden de Joden die in ‘Peace house' in Hebron woonden uitgezet. Dit naar orders van Defensie Minister Ehud Barak, slechts enkele uren na diens ontmoeting met leiders van de Council of Jewish Communities in Judea and Samaria (Yesha) om te praten over een vreedzame afloop voor deze controversiële situatie. De Joden hadden zelfs een videoband als bewijs, waarop de legale aankoop van het gebouw was vastgelegd. Ze kochten het van Arabieren.

11 december 2008 - Bernard Madoff gearresteerd
Bernard L. Madoff is door de FBI opgepakt omdat hij investeerders tientallen miljarden dollars door oplichting afhandig wist te maken. Hij werd veroordeeld tot 150 jaar gevangenis en heeft schuld bekend in de grootste fraudezaak die er ooit door een persoon gepleegd is, waarbij het fortuin van honderden mensen vernietigd is. Ook werden door zijn daad talloze Joodse liefdadigheidsinstellingen zo zwaar beschadigd dat enkelen zelfs moesten stoppen met hun goede werk.

26 december 2008- Anti-Terreur oorlog in Gaza: het begin van Cast Lead
Na jaren van aanvallen met raketten op burgerdoelen in Zuid Israel, valt Israëls luchtmacht enkele Hamas doelen aan. Ook voorzieningen en infrastructuur zijn doelwit van de aanvallen.
Condoleeza Rice spreekt haar steun uit voor Israel: "De Verenigde Staten veroordelen in de sterkste bewoordingen de herhaaldelijke aanvallen met raketten en mortieren op Israel. We houden Hamas verantwoordelijk voor het verbreken van het staakt het vuren en het hierdoor oplaaiende geweld in Gaza". Daaraan voegde ze toe dat het staakt het vuren wel weer onmiddellijk hersteld diende te worden.

In de eerste week van de gevechtshandelingen kwamen meer dan 400 vrachtwagens die meer dan 6500 ton aan voedsel, medicijnen en medische voorzieningen vanuit Israel in Gaza brachten. Tien ambulances werden naar Gaza gebracht en twaalf gewonde Gazanen werden in Israëlische ziekenhuizen geholpen.

28 december 2008 - Totale onzekerheid in het nationalistische kamp, wanneer de deadline van de verkiezingen nadert
Met de deadline voor het aanleveren van een kandidatenlijst slechts enkele uren in het vooruitzicht, heerst er paniek bij de nationalisten.
Likud is verwikkeld in rechtszaken omtrent het al dan niet op de lijst plaatsen van Michael Ratzon, Ehud Yatom en Moshe Feiglin (geen van hen werd gekozen).
Partij ‘the Jewish Home' is nog steeds onzeker of Uri Ariel's terugtrekking van nummer 3 op de lijst definitief is en heeft daarom nog geen lijst kunnen publiceren en de ‘National Union' is zichzelf kennelijk aan het hervormen, samen met Aryeh Eldad's HaTikvah partij en delen van Moledet. Het is niet duidelijk wanneer de partij van Marzel-Wolpe ‘Our Land of Israel', hen eventueel gaat vergezellen.

29 december 2008 - Verrassende binnenkomst in de politiek
Yaakov Katz (Ketzaleh) stemt ermee in om hoofd te worden van de National Union-Moledet, partij en Knesset lijst. Dit religieus-nationalistische kamp heeft dus twee partijen. Het voormalige National Religious Party (NRP) en het nieuwe National Union (NU)- in plaats van enkele kleinere fracties.

Mede oprichter van het stadje Beit El, Ketzaleh, was ernstig gewond geraakt tijdens de Jom Kippoer oorlog, terwijl hij in een elite commando eenheid vocht. Met persoonlijke bemoeienis van zijn commandant Ariel Sharon werd hij naar een ziekenhuis gevlogen waar hij een jaar lang moest herstellen. Van 1990 tot 1992 werd Ketzaleh door toenmalig Minister van Woningbouw Sharon toegewezen als top adviseur. Vanuit die positie initieerde hij talloze woningbouwprojecten door heel Judea, Samaria en Gaza.

29 december 2008 - Gewonden bij burgeroorlog
Irit Sheetrit, 39 jaar en moeder van vier kinderen, wordt het derde en laatste burgerslachtoffer dat gedood wordt bij operatie Cast Lead. Een Kassam raket explodeert vlakbij haar auto in Ashdod. Tien militairen worden in het gevecht gedood.

30 december - Netanyahu grijpt de microfoon
Oppositieleider Binyamin Netanyahu neemt een pauze in de politiek, om Israel in de internationale arena te verdedigen. Op deze dag alleen al geeft Netanyahu 20 interviews aan televisiestations waarin hij uitlegt waarom het recht aan Israëls kant staat in de strijd met Hamas. Naar schatting horen honderdduizenden mensen zijn woorden. Hij zegt dat Israel geen andere keuze heeft dan zich te verdedigen tegen de raketaanvallen van Hamas.

5 januari 2009 - Voormalig inwoners van Gush Katif vragen zich af: "Waarom zijn we ooit weggegaan?"
Soldaten die oorspronkelijk uit Gush Katif kwamen en in Gaza vechten tegen terroristen, vragen zich hardop af waarom ze daar ooit zijn weggegaan. Hij lijkt voor niets te zijn geweest.
Yossi Neuman, een commandant van de reservisten die ooit in N'vei Dekalim woonde zegt: "Ik ben hier vanwege een noodoproep en mijn zoon is hier aan het vechten voor wat we ooit hadden. We waarschuwden toen al dat raketten Ashkelon zouden bereiken, en zij zeiden dat we gestoord waren. We zijn onze huizen verloren, ons leven, in ruil voor helemaal niets! En uiteindelijk komen we hier terug, om te vechten... " 

7 januari 2009 - Regering laat voormalig bewoners van Gush Katif in de steek
Controleur van de staat Micha Lindenstrauss, geeft de regering de schuld voor het feit dat 95% van de uitgezette families van Gush Katif nog steeds geen permanente huisvesting hebben. Zijn rapport geeft ook details over ernstige problemen die er zijn met de tijdelijke woningen die de families toegewezen hebben gekregen. Bovendien zijn er problemen met de re-integratie in het arbeidsproces. De Knesset vormt een onderzoekscomité dat de behandeling en herplaatsing van de ruim 9000 uitgezette bewoners moet gaan bekijken.

11 januari 2009 - Het Witte Huis overspoeld met telefoontjes
Het Witte Huis huurt meer dan 30 telefonisten in om telefoontjes af te handelen die te maken hebben met Jonathan Pollards vrijlating, ter ere van het aankomende einde van de ambtstermijn van president Bush. Amerikaanse presidenten verlenen vaak gratie aan veroordeelde gevangenen wanneer hun ambtstermijn er op zit. Van over de hele wereld kwamen er telefoontjes binnen van mensen die om een pardon voor Pollard vroegen.

16 januari 2009 - Drie weken oorlog: 1200 doelen in Gaza gebombardeerd
Onder de doelen van de Israëli Air Force (IAF) zijn moskeeën en andere plekken waar munitie wordt opgeslagen. Ook worden er tunnels opgeblazen die gebruikt worden voor wapensmokkel tussen Gaza en Egypte, terroristencellen en huizen van belangrijke terroristenleiders, plekken waar kassam raketten worden vervaardigd en militaire installaties van Hamas. In een eerste schatting werd verwacht dat Hamas zo'n 120 raketten op Israel zou afvuren tijdens de strijd, maar dat waren er niet meer dan 30 per dag gemiddeld. Ongeveer 80 raketten werden afgevuurd van afstanden minder dan 40 kilometer en kwamen terecht in steden zoals Be'er Sheva, Ashkelon en Ashdod.

17 januari 2009 - Einde van de oorlog: doelen niet geheel bereikt
De regering neemt een eenzijdige wapenstilstand aan, ondanks de onophoudelijke aanvallen van Hamas vanuit Gaza. Slechts twee ministers van het kabinet, Roni Bar-on (Kadima) en Eli Yishai (Shas) stemmen tegen en Rafi Eitan (Pensioners) onthoudt zich van stemming, na er mee gedreigd te hebben ontslag te nemen als de regering een staakt het vuren afkondigt zonder de terugkeer van de ontvoerde IDF militair Gilad Shalit.

Israel plant om de terugtrekking af te ronden op de dag van de inauguratie van de Amerikaanse president Barack Obama, als een gebaar van goede wil naar de nieuwe president. Het lukt grotendeels: de laatste soldaten verlaten Gaza op 21 januari, de dag na Obama's inhuldiging.

Likud leider Netanyahu verklaart dat de oorlog in het midden is gestopt. "Het IDF heeft Hamas enkele harde klappen toebedeeld maar helaas is de klus niet afgemaakt... Hamas heeft nog steeds controle over Gaza en zal er mee doorgaan om wapens te smokkelen via de route vanuit Egypte, de Philadelphi Route. Ik geloof dat met het oog op de terreur van Hamas en de Iraanse steun hiervoor, we geen zwakheid mogen laten zien en we een resolute ijzeren vuist moeten maken tot de vijand is verslagen."

18 januari 2009 - Israël ontdekt gas
Nobel Energy Company die boort voor Israëls 'Delek Fuel Company' kondigt de ontdekking van een enorme hoeveelheid aardgas aan onder de mediterrane zee vlakbij Haifa.

Minister van infrastructuur Binyamin Ben Eliezer (Labour) zegt dat de vondst - in eerste instantie geschat op ongeveer 3,1 triljoen kubieke ft van hoge kwaliteit gas, maar later bleek het om 5 triljoen te gaan - van "historische proporties" is dat goede vooruitzichten brengt voor de economie. De nieuwe boorlocatie "Tamar" is vernoemd naar de kleindochter van de eigenaar van Delek, Yitzchak Teshuva.   

21 januari 2009 - Pollard blijft in gevangenschap
Ondanks grote hoop, jaren van inspanning, uren van gebed en tienduizenden telefoontjes naar het Witte Huis, treedt president George W. Bush af zonder pardon te verlenen aan Jonathan Pollard. Esther Pollard bidt enkele uren bij de kotel voor een last-minute vrijlating van haar echtgenoot. Ondanks de ongelooflijke teleurstelling gaat men vrijwel meteen door met pogingen om zijn vrijlating te bewerkstelligen.

 23 januari 2009 - Verkiezingsstrijd gaat verder
Met de oorlog in Gaza achter de rug, gaat de campagne voor de verkiezingen in volle hevigheid verder. Peilingen laten zien dat Likud voorstaat met meer zetels dan Kadima. Deze voorsprong slinkt geleidelijk.

 10 februari 2009 - Verkiezingsdag
Kadima wint de verkiezingen met 28 zetels en verslaat hiermee Likud die er 27 heeft. Echter, het nationalistisch religieus kamp behaalt een doorslaggevende overwinning en krijgt 65 Knesset zetels. 21 vrouwen zijn gekozen, het hoogste aantal ooit. Verder 28 religieuze Joden en 13 Arabieren.

20 februari 2009 - Peres vraagt Netanyahu om regering te vormen
Peres vraagt Netanyahu om een regering te vormen gebaseerd op de aanbevelingen van 65 van de 120 Knessetleden. Dit is de eerste keer in de Israëlische parlementaire geschiedenis dat het hoofd van de grootste partij dit privilege niet gegeven wordt. President Shimon Peres neemt ook de ongebruikelijke stap om de beoogde premier te adviseren over wat voor soort regering hij zou moeten vormen. Hij wil er persoonlijk op toezien dat er een breed gedragen regering komt.

20 februari 2009 - Jemenitische familie arriveert in Israël na geheime redding
Woordvoerder Michael Jankelowitz (Joodse ambassade) weigert om te vertellen hoe de 10 familieleden van de Ben-Yisrael familie gered zijn. Vanwege veiligheidsredenen wil hij er niets over zeggen behalve dat ze door Al-Qaida bedreigd zijn.

13 maart 2009 - Palestijnse televisie viert een enorme terroristische aanval
De onophoudelijke opruiing tegen Joden en Israël beleeft een nieuw hoogtepunt met de uitzending van een urenlange special op televisie waarin de meest moordzuchtige terroristische aanval in de Israëlische geschiedenis wordt herdacht. In 1978 kaapten Palestijnse terroristen een toeristenbus en gingen daarmee al schietend over een snelweg en vermoordden daarbij 13 kinderen en 25 volwassenen. De show noemde de aanval "belangrijk", "speciaal" en "heroïsch".

Enkele weken later zegt een Fatah woordvoerder op televisie "Ons doel is nooit vrede geweest. Vrede is een middel: het doel is Palestina."

13 maart 2009 - Meer gepraat over Shalit-deal; media bekritiseerd
De Israëlische mediawaakhond Yaron Dekel schrijft: "De mediasteun voor een ruil van Palestijnse terroristen tegen Gilat Shalit dient ons nationale belang niet". Geruchten van een op handen zijnde deal waarbij de vrijlating van tenminste 1000 terroristen plaats zou vinden in ruil voor Shalit staken gedurende het jaar van tijd tot tijd de kop op. Het laatste levensteken van Shalit werd ontvangen in de vorm van een brief die hij schreef. De brief werd ontvangen in Israël in juni 2008.

18 maart 2009 - Fatah schendt routemap door Israel niet te erkennen
Senior Fatah leider Mohammed Dahlan bevestigt dat Fatah, Israel niet erkent. Op televisie zegt hij: "Ik wil voor de duizendste keer benadrukken dat wij niet van Hamas verwachten dat ze Israel erkennen. In tegendeel, we eisen dat Hamas Israel niet erkent, want ook wij erkennen Israel tot op de dag van vandaag niet".

Dahlan legt uit dat de PA Israel alleen maar officieel erkent om miljarden dollars hulp van de Internationale gemeenschap op te strijken.

22 maart 2009 - Oproer binnen Likud vanwege Netanyahu's vrijgevigheid naar Labor
Een maand nadat hem de taak is toebedeeld om een nieuwe regering te vormen, is het Netanyahu nog steeds niet gelukt om een regering van nationale eenheid te vormen met Labor. Hij vraagt aan president Peres een uitstel van twee weken om een coalitie te vormen.

23 maart 2009 - Voortdurende campagne om voormalige legerbasis in Joodse handen te houden
Pioniers gaan door met hun campagne om te voorkomen dat de voormalige IDF legerbasis Shdema, ten zuiden van Jeruzalem, in Arabische handen valt.

23 maart 2009 - Rapport VN: Israel wereldwijd nummer 1 in water recycling
Israel wordt in een VN rapport genoemd als het land dat wereldwijd gezien het meest efficiënt met watergebruik omgaat. Dit in het kader van de ‘International Water Day'. Het rapport zegt ook dat Israel een van de leidinggevende landen is op gebied van het drinkbaar maken van zout water. De export van technologie om water mee te recyclen, reinigen, irrigatietechnieken, methoden om zout water zoet te maken en veiligheidstechnologie is sinds 2005 verdubbeld. Deze technologie wordt door meer dan 200 Israëlische bedrijven naar meer dan 100 landen (in 2008) geëxporteerd.

26 maart 2009 - Maoz Esther nederzetting opnieuw verwoest
De kleine nederzetting Maoz Esther, vlakbij Kokhav HaShachar ten noorden van Jeruzalem is verwoest. In drie maanden tijd werd het vier keer verwoest en telkens weer herbouwd. Een van de bewoners is Emunah Avi-Yonah, dochter van Esther Gealyah, een slachtoffer van terrorisme naar wie de buurt is vernoemd.

Minister van defensie, Ehud Barak heeft zich er op toegelegd om zo'n 25 Joodse nederzettingen in Judea en Samaria te verwoesten. Tot ongenoegen van ‘Peace Now' nam hij geen serieuze stappen tegen Joodse Nederzettingen gedurende het jaar 5769, behalve dan het weigeren om papieren te tekenen waardoor nederzettingen illegaal bleven en het steeds vernietigen van geïsoleerde nederzettingen door heel Judea en Samaria.

31 maart 2009 -Netanyahu presenteert grootste regering ooit
Premier Binyamin Netanyahu krijgt goedkeuring van de Knesset voor Israëls grootste regering ooit die 30 minister en 8 onderministers telt. Netanyahu legt uit dat de kosten van de Israëlische belastingbetaler zo lang er geen regering is, vele malen hoger zouden zijn dan wanneer er meer ministers en ministeries worden gecreëerd.

De coalitie werd stapsgewijs gevormd. De eerste die met Likud tekenden, was ‘Israel Our Home' met aan het hoofd Avigdor Lieberman, gevolgd door ‘Shas' and ‘the Jewish Home'. De ‘Labor Party' was een verrassende toevoeging, vlak voor de deadline, gevolgd door de religieuze (hareidi) UTJ partij. Eindeloze onderhandelingen met de ‘National Union' liepen nergens op uit.

2 april 2009 - Joodse jongen vermoord met bijl, in Gush Etzion
Een Palestijnse terrorist infiltreerde in de Judese gemeenschap Bat Ayin gedurende de Pesach dagen en viel twee jongens aan die buiten hun huizen aan het spelen waren. Ondanks dat een bewoner met hem in gevecht raakte en met de moordenaar worstelde, wist hij te ontkomen. Pas maanden later werd hij gearresteerd.

8 april 2009 - Zeldzame zegen over de zon
Op de avond van Pesach komen Joden over de hele wereld bij elkaar en reciteren de Zegen over de Zon, vlak voor ze het chameets verbranden voor de viering van Pesach. De korte zegen wordt slechts eenmaal in 28 jaar uitgesproken.   

17 april 2009 - Netanyahu en de PA krijgen ruzie
Netanyahu eist dat de Palestijnse Autoriteiten Israel als een Joodse staat erkennen. PA woordvoerder Nabil Abu Rudaineh stelt hem teleur en noemt de eis van Netanyahu een "provocatie".
"Israel verwacht van de Palestijnen dat ze eerst Israel als Joodse staat erkennen, voordat ze willen praten over twee staten voor twee volkeren" zou Netanyahu gezegd hebben. Zijn woordvoerder ontkent later dat hij dit een voorwaarde voor onderhandelingen heeft gemaakt, maar hij maakte dit wel als voorwaarde voor een Palestijnse staat in zijn beroemde Bar Ilan speech, die een antwoord was op Obama's speech in Cairo op 4 juni.

Tien dagen later weigert Mahmoud Abbas openlijk om Israel als Joodse staat te erkennen. Bij een bijeenkomst in Ramallah zegt hij: "Een Joodse staat? Wat bedoelen ze daarmee? Jullie (Israeli's) mogen jezelf noemen wat je wilt, maar ik accepteer het niet en ik zeg dit publiekelijk".

20 april 2009 - Alle leerlingen moeten de Westelijke Muur bezoeken
Minister van onderwijs Gideon Saar, stuurt aan op een nieuw programma waarbij alle basisschoolleerlingen in het land tenminste een keer een bezoek brengen aan Jeruzalem. De vijf verplichte plekken om te bezoeken in de hoofdstad zijn de Westelijke Muur in de Oude Stad,  ‘Ammunition Hill' in het gebied dat tijdens de zesdaagse oorlog bevrijd werd, het Yad Vashem Holocaust Museum, de Knesset en het Hooggerechtshof.

1 mei 2009 - Ontmoeting tussen Israel en het Vaticaan
Vertegenwoordigers van de Staat Israel en het Vaticaan die al meer dan 15 jaar onderhandeld hebben over fiscale zaken en grondbezit, houden hun halfjaarlijkse belangrijke ontmoeting en er is opnieuw "significante vooruitgang" gemeld. Er is niets getekend aangaande het gebouw waar Koning Davids graftombe in staat op ‘Mount Zion' in Jeruzalem. Een nieuwe ontmoeting staat voor 10 december gepland in het Vaticaan. 
                                                                                                                                            6 6 mei 2009 - Obama wil de VN vlag op de Westelijke Muur zien wapperen President Obama vertelt aan de koning van Jordanië, Koning Abdullah dat hij de vlag van de VN op heilige plekken in Oost Jeruzalem wil zien. Dit bericht de in Londen gezetelde Al-Quds Al-Arabi krant.

Obama zet zijn woorden over Internationale controle over Jeruzalem kracht bij in zijn beroemde Cairo speech, waar hij Jeruzalem alleen maar aanhaalt om er over te zeggen dat de Heilige Stad "een veilig en duurzaam thuis moet zijn voor Joden, Christenen en Moslims, en een plek voor alle kinderen va Abraham om zich vreedzaam onder elkaar te begeven..."

11 mei 2009 - Paus Benedictus XVI bezoekt Israel
Om de paus te begroeten zijn president Peres en het grootste deel van de regering op de been. De Opperrabbijnen begroeten hem later tijdens een aparte receptie. De Paus gebruikt zijn eerste dag om de Tempelberg te bezoeken, de Westelijke Muur, de kantoren van de Opperrabbijnen en andere plekken. Noch bij de Muur, noch bij Yad Vashem komt de Paus de wens van veel Joden tegemoet met het maken van excuses voor de rol van de kerk tijdens de Holocaust.

16 mei 2009 - Netanyahu bezoekt de VS
Tijdens het eerste bezoek aan Obama in Washington maakt Obama duidelijk dat hij wil dat Israel stopt met bouwen van nederzettingen. Spanningen tussen de VS en Israel lopen op als ook andere officials zich publiekelijk uitspreken tegen Joodse groei in Judea en Samaria.


27 mei 2009 - De Knesset zet het Jiddish op de kaart met Culture Day.
Voor de gelegenheid brengt de Knesset een Jiddish-Hebreews lexicon uit met zinnen die vaak in de Knesset in het Jiddish worden uitgesproken. Zoals bijvoorbeeld: "Ich hob eich nisht geshtert, toshter nisht mir!"  Dit betekent: "Ik heb je niet onderbroken, onderbreek me niet!"

4 juni - Obama's Speech in Cairo
President Barack Obama richt zich tijdens een speech in Cairo tot de Moslimwereld. Hij roept op tot "een nieuw begin voor Moslims wereldwijd met de Verenigde Staten, gebaseerd op gezamenlijke belangen en wederzijds respect". Hij heeft het over zijn eigen Moslim-achtergrond en verklaart: "De Islam heeft altijd deel uitgemaakt van het Amerikaanse verhaal".

Tijdens het zich uitspreken voor het stichten van een Palestijnse staat vergelijkt hij de zogenaamde "bezetting" door Israel in Judea en Samaria met de Holocaust. Hij noemt het "niet acceptabel voor het Palestijnse volk".

Nadat hij zegt: "Palestijnen moeten zich van geweld onthouden" stelt hij scherp: "De Verenigde Staten accepteren Israëls voortdurende bouw van nieuwe nederzettingen niet. Het is tijd dat deze nederzettingen een halt toegeroepen wordt".

5 juni 2009 - Clinton breekt Bush's beloften aan Israel
Minister Hillary Clinton veegt eerder gemaakte afspraken over het toestaan van natuurlijke groei van nederzettingen van tafel. Deze afspraken werden door Bush gemaakt met Ariel Sharon.
Tijdens een persconferentie met de Turkse Minister van Buitenlandse zaken zei Clinton: "We hebben het verslag van die onderhandelingen. Er is nergens iets terug te vinden van informele en mondelinge afspraken. Als die er al geweest zijn, zijn die nooit officieel door de regering van de Verenigde Staten overgenomen. Bovendien zijn er tegensprekende documenten die laten zien dat er geen afspraken zijn gemaakt die in tegenspraak zijn met de verplichtingen die men heeft in verband met de ‘Roadmap'. En die verplichtingen zijn heel duidelijk"

De botte wijze waarop Hillary Clinton de "informele" beloften wegwuifde, plaatst meer dan 100.000 bewoners van Gutz Etzion, Maaleh Adumim, Ariel en Betar Illit ernstig in de verdrukking als er in de toekomst geruimd moet worden voor het creëren van een Palestijnse staat.

14 juni 2009 - Iran kiest Ahmadinejad; Israel roept op tot actie (link scroll naar beneden)
Ministers Avigdor Lieberman en Danny Ayalon zeggen dat de verkiezingszegen van Mahmoud Ahmadinejad het belang van internationaal ingrijpen benadrukt.
President Obama van de Verenigde Staten heeft Iran tot het einde van het jaar de tijd gegeven om te stoppen met zijn nucleaire programma, maar was er niet duidelijk over wat er zou gebeuren wanneer deze deadline niet gehaald zou worden.

14 juni 2009 - Netanyahu reageert op Obama's speech
"De wortel van dit conflict" zegt Netanyahu op de Bar Ilan Universiteit, "is de weigering om te accepteren dat de Joden recht hebben om in hun historische thuisland te wonen. Wie denkt dat de onverdraagzaamheid jegens Israel het resultaat is van onze aanwezigheid in Judea en Samaria, haalt oorzaak en gevolg door elkaar".

Vervolgens somde hij voorbeelden op van Arabische vijandigheid jegens Joden in Israel van vóór 1967. Ondanks dit zegt hij: "In onze visie zien we twee staten naast elkaar, ieder met zijn eigen vlag en volkslied".

De Palestijnse autoriteiten mogen geen soevereiniteit over luchtgebied krijgen, noch verdragen tekenen met vijanden van Israel, zegt Netanyahu. En Jeruzalem moet een onverdeelde Joodse hoofdstad blijven. Sommigen in Israel lauwerden de Eerste Minister omdat dit de eerste keer was dat hij de woorden "Palestijnse Staat" in de mond nam, anderen veroordeelden hem daar hard op. Weer anderen zeiden dat de voorwaarden die hij stelde voor een Palestijnse staat zo onacceptabel waren voor de Palestijnen dat ze niet serieus genomen konden worden.

23 juni 2009 - VS maakt bezwaar tegen Joodse groei in Jeruzalem
Een woordvoerder van het United States State Department maakte het standpunt van de Obama administratie kenbaar en liet weten dat Israel moet stoppen met alle bouw en ontwikkelingswerkzaamheden in het oostelijke deel in Jeruzalem.

Zomer 2009 - Gewelddadige demonstraties in Jeruzalem
Enkele onderwerpen voor demonstraties waren onder andere de opening van een parkeergarage op Shabbat, de poging tot autopsie op een in Jeruzalem vermoordde man en weerzin over de zaak van de ‘hareidi moeder'.

2 juli 2009 - Bolton zegt ‘geen andere keus dan een aanval van Israel op Iran'
Voormalig ambassadeur van de VS, John Bolton schrijft: "Met geen andere tijdige optie voor handen, is het logisch en onafwendbaar dat Israel Iran zal aanvallen. Israel is zonder twijfel voorwaarste stappen aan het nemen in het proces van besluitvorming. President Obama is dit zeker niet".

13 juli 2009 - Duitsland klaagt Demjanjuk aan
De Nazi kampbeul is aangeklaagd. Hij werd 27900 keer voor medeplichtigheid aan moord aangeklaagd door een Duitse rechtbank.

16 juli 2009 - Israel bereid zich voor op aanval Iran
Wanneer twee Israëlische - met raketten bewapende, oorlogsschepen zich bij een onderzeeër van de Marine in de Rode Zee voegen, laat een bron bij defensie weten dat deze bedoeld zijn om een dreigend signaal naar Iran te laten uitgaan; "Israel bereid zich grondig voor op een complexe aanval op Iran. Deze manoeuvre is een helder signaal aan Iran dat Israel in staat is om de dreigementen waar te maken".

19 juli 2009 - Ruzie tussen Fatah en Hamas gaat door
De onderhandelingen tussen Fatah en Hamas hebben een impasse bereikt. Fatah leider Abbas wordt beschuldigd van het wegwerken van PLO veteranen en verkiezingen in januari lijken dus onwaarschijnlijk. Er wordt gepraat over "twee staten, Hamastan en Fatahland, voor een volk..."

20 juli 2009 - Knesset neemt controversiële wet aan
Dit heeft als gevolg de verkoop van 800 vierkante kilometer land die in bezit van de staat is en hiermee dus in bezit van private kopers komt.

De hervormingen hebben ook de ontmanteling van het bureaucratische ‘Israel Lands Authority' tot gevolg, dat lange tijd verantwoordelijk was voor alles wat te maken had met lange termijn huur, ontwikkeling en verbeteringen aan land dat staatsbezit was en de gebouwen die daar op stonden. Er waren hevige protesten te horen uit hoeken van milieugroeperingen als ook sociale en religieuze groepen.

10 augustus 2009 - Opgravingen uit het tijdperk van Koning Hezekiah
De laatste in een lange rij van belangrijke archeologische vondsten in Israel in de recente maanden, is dat van een luxe administratief centrum dat uit de periode van Koning Hezekiah stamt, meer dan 2700 jaar geleden. De vondsten werden gedaan in Kibboets Ramat Rachel, ten zuiden van Jeruzalem.

26 augustus 2009 - Problemen bij Bnei Adam opgelost
Een ruzie tussen partijen is voorkomen, toen bewoners van de Bnei Adam nederzetting erin toestemden hun caravans door het leger te laten verplaatsen. Dit echter pas na tussenkomst van rabbijnen.

Het leger was in eerste instantie van plan om de caravans te vernietigen, maar stemde in met een compromis op aandringen van de Council van Judea en Samaria.

2 september 2009 - Technische wetenschappers maken een test die de opsporing van longkanker vergemakkelijkt
In eerste instantie was de ‘Breathalyzer' een test die gebruikt werd om met 86% zekerheid vast te stellen of iemand longkanker heeft.

7 september 2009 - Raad van Yesha noemt Barak's Nederzettingen "kruimels"
In anticipatie op een totale bevriezing van constructiewerkzaamheden door geheel Judea en Samaria, keurt minster van Defensie Ehud Barak de bouw van 455 woonunits goed, in nederzettingen die al in dit gebied zijn gevestigd. De meeste hiervan werden in het verleden al toegekend; meer dan een derde zal in twee Gush Etzion gemeenschappen worden gebouwd, meer dan 100 zullen gebouwd worden in en rond Maaleh Adumim en slechts 45 units worden in kleinere gemeenschappen gebouwd.

8 september 2009 - Nieuwe immigranten uit Noord Amerika
De laatste Nefesh B' Nefesh vlucht van het jaar brengt 204 nieuwe immigranten uit Noord Amerika. Dit aantal brengt het totaal op grofweg 3000 gedurende deze zomer.

13 september 2009 - Zoon van overleden astronaut overleden tijdens vliegtuigcrash
Israel is in collectieve rouw gedompeld wanneer de IAF piloot kapitein Asaf Ramon, zoon van de overleden Israëlische astronaut Ilan Ramon, overlijd wanneer zijn vliegtuig tijdens een routine trainingsvlucht een crash maakt in de zuidelijke heuvels van Hevron.

Bron: Arutz Sheva

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.