16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Onderhandelingen Israel-PA zonder toezegging voor bevriezing nederzettingen
Publicatiedatum: woensdag 23 september 2009 Auteur: Redactie | 1.350 keer gelezen
Bevriezingen Nederzettingen, Redactie, Vredesproces, Palestijnse Autoriteit [PA], Binyamin Netanyahu, 'Nederzettingen', Lieberman »

Eerste Minister Binyamin Netanyahu kon de media vertellen dat de onderhandelingen tussen Israel en PA snel weer hervat zullen worden. Dit zonder een toezegging over de bevriezing van het bouwen in Judea en Samaria, zoals de PA dit geëist heeft. Dit meldde Arutz Sheva gisteravond, naar aanleiding van de bijeenkomst tussen Premier Netayahu, Abbas en de Amerikaanse President Barack Obama in New York.

"Er is een overeenstemming, ook vanuit de Palestijnse zijde, om het vredesproces weer zonder randvoorwaarden op gang te zetten," vertelde de Premier. Ondertussen drong Obama de beide partijen aan om dit proces op een zeer korte termijn te hervatten. "De Palestijnen moeten meer moeite tonen om de onderhandelingen te bevorderen," klonk Obama's kritische noot naar de PA, maar "Israel heeft weliswaar een aantal stappen gedaan, maar ze moeten meer aan de beperking van de activiteiten in de nederzettingen doen".  Minister Netanyahu verwacht dat de eerste onderhandelingen op zijn vroegst medio oktober zullen beginnen.

Minister van Buitenlandse Zaken Avigor Lieberman waarschuwt dat de PA zegt dat zij geen randvoorwaarden voor de onderhandelingen stelt, maar dat het praktijk iets anders uitwijst. "De andere partij eist van alles en nog wat betreffende Judea en Samaria. Israel heeft vanaf de eerste dag altijd met hen én de bewoners van beide partijen willen zitten, zonder allerlei randvoorwaarden."

Abbas meldde in de media dat PA hun toewijding voor de Routemap en haar implementaties heeft bevestigd, maar voegde er aan toe: "wij eisen van de Israëlische zijde dat zij hun afspraken over de nederzettingen, inclusief de natuurlijke groei, zullen nakomen. Gesprekken kunnen alleen vanuit onze oogpunt hervat worden en dat is dat Israel zich terugtrekt tot achter de Groene Lijn". Hiermee duidde Abbas de grens van voor 1967 aan die vanuit de wapenstilstand in 1949 is ontstaan.

Israëlische commentatoren noemen de onderhandelingen zonder randvoorwaarden een 'klap in het gezicht van Abbas'.

Elsevier meldde dat Obama heeft aangekondigd dat de speciale gezant gezant - George Mitchell -  de komende week Abbas en Netanyahu zal ontmoeten. Over een maand zal de Minister van  Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, de eerste balans van de voorziene onderhandelingen opmaken.

 

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.