16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Palestijnen vrij in ruil voor video Schalit
Publicatiedatum: woensdag 30 september 2009 Auteur: De Redactie | 1.403 keer gelezen
Chamas, Gilad Shalit, Gevangenenruil, Vrijlating terroristen »

Israël laat deze week twintig gedetineerde Palestijnse vrouwen vrij, in ruil voor een video die aantoont dat de ontvoerde Israëlische militair Gilad Schalit nog leeft. Dat hebben Israël en Hamas woensdag bekendgemaakt. Het akkoord over de ruil vormt het eerste teken dat er enige schot zit in onderhandelingen over Schalit, die in juni 2006 door aan Hamas gelieerde militanten gevangen werd genomen. Sinds hij wordt vastgehouden zijn er nooit beelden van Schalit naar buiten gekomen. Wel zijn er brieven en geluidsopnamen naar buiten gebracht.

Het is de bedoeling dat de ruil, die werd voorgesteld door Egyptische en Duitse bemiddelaars, vrijdag wordt uitgevoerd. Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet weten dat de ruil is bedoeld om het onderlinge vertrouwen te vergroten. Om Schalit vrij te krijgen zal waarschijnlijk nog lang onderhandeld moeten worden, aldus het kantoor van Netanyahu. Met zijn vrijlating zou een belangrijk obstakel voor de opheffing van de Israëlische blokkade van de door Hamas beheerste Gazastrook uit de weg zijn geruimd.

Hamas wil dat Israël in ruil voor Schalit honderden Palestijnse gevangenen vrijlaat, onder wie velen die lange straffen uitzitten voor aanslagen op Israëliërs. De vrij te laten vrouwen zouden geen Israëlische doden op hun geweten hebben en minder dan twee jaar gevangenisstraf te gaan hebben.

Op een website van Hamas wordt gemeld dat de opnamen waarop Schalit is te zien ongeveer een minuut duren. Volgens Israëlische functionarissen bevatten de opnamen als het goed is bewijs dat ze van recente datum zijn. Ze zeiden niet waaruit dat bewijs zal bestaan, maar gedacht kan worden aan een recente krant of een referentie aan een recente gebeurtenis.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.