25 Kislew 5782 | 28 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Verzoek om arrestatie minister van defensie Israël
Publicatiedatum: donderdag 01 oktober 2009 Auteur: De Redactie | 1.258 keer gelezen
Operation Cast Lead, Mythen, Ariel Sharon »

Advocaten van verschillende Palestijnse groepen hebben dinsdag een Britse rechtbank verzocht een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de Israëlische minister van defensie Ehud Barak. Ze beschuldigen Barak ervan de Geneefse Conventie te hebben geschonden en oorlogsmisdaden te hebben begaan toen hij leiding gaf aan het Israëlische offensief in de Gazastrook vorig jaar. Barak is in Groot-Brittannië voor een ontmoeting met de Britse premier Gordon Brown.

"We vinden dat iedereen die verdacht wordt van oorlogsmisdaden voor het gerecht dient te verschijnen", zei Tayab Ali, een van de advocaten die een groep Palestijnse burgers en een mensenrechtenorganisatie in Gaza vertegenwoordigt. Volgens Ali kan er dinsdagavond of woensdagochtend nog een hoorzitting over het verzoek worden gehouden. De aanklacht tegen Barak richt zich op zijn periode als minister van defensie en niet zozeer op zijn daden als premier.

Barak, die in Groot-Brittannië is voor een bezoek aan het partijcongres van Labour om een toespraak te houden voor de Labour Friends of Israel, zou niet van plan zijn vanwege het arrestatieverzoek zijn bezoek eerder af te breken. Medewerkers van het kantoor van Barak vertelden Israëlische journalisten dat de minister vanwege zijn ambt onschendbaarheid geniet.

Het is niet voor het eerst dat een Israëlische politicus bedreigd wordt met arrestatie wegens oorlogsmisdaden. In 2005 ontliep de gepensioneerde generaal Doron Almog arrestatie door aan boord te blijven van het Israëlische vliegtuig waarmee hij even daarvoor op Heathrow was geland. Iemand had hem getipt dat de politie buiten op hem stond te wachten, waarna het vliegtuig direct terugvloog naar Israël.

Almog werd van oorlogsmisdaden beschuldigd vanwege zijn rol als commandant in Gaza in 2002, toen Israëlische troepen 59 huizen in de Gazastrook vernietigden. Volgens Israël werden die door strijders gebruikt, maar Palestijnen beweerden dat er burgers woonden.

In december 2007 ging voormalig inlichtingenchef Avi Dichter niet in op een uitnodiging voor een bezoek aan Groot-Brittannië nadat hij te horen had gekregen dat hij zou kunnen worden gearresteerd voor zijn rol in de liquidatie van een Hamas-leider in Gaza. Bij die luchtaanval kwamen ook veertien anderen om het leven, onder wie negen kinderen. Ook twee andere voormalige Israëlische legerleiders, Dan Halutz en Moshe Yaalon, werden in verband gebracht met de aanval.

In 2001 werd toenmalig premier Ariel Sharon bij verstek berecht, hoewel niet veroordeeld, in verband met een massamoord door Libanese strijders in een Palestijns vluchtelingenkamp in Beiroet in 1982.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.