15 Chesjwan 5782 | 20 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Weer onrust rond al-Aqsa moskee Jeruzalem
Publicatiedatum: maandag 05 oktober 2009 Auteur: ilonia en Devorah [vanuit Jeruzalem] | 2.070 keer gelezen
Fatach, Jeruzalem [Al-Quds], Tempelberg [Berg Moriah], Moslimbroederschap, Kotel [Klaagmuur], Charediem, (zelfmoord) aanslagen, Al-Aqsa, rellen, Islamitische Beweging »
De Israëlische politie en Palestijnse demonstranten zijn zondag slaags geraakt op de Tempelberg in Jeruzalem. De Palestijnen hadden zich verzameld om te bidden in de al-Aqsa moskee, toen de Israëliërs besloten om het terrein af te sluiten. Dat meldt de Telegraaf. De Israelische overheid heeft die avond en tegen de nacht alarm  5 afgekondigd. Dit is de hoogste staat van paraadheid

 Het lijkt het erop dat de Palestijnen pas gewelddadig werden nadat het terrein werd afgesloten, maar Arutz Sheva meldt dat de Israëlische politie het terrein afsloot nadat de Palestijnen banden in brand hadden gestoken en stenen gooiden naar passerende auto's.Daarbij raakte één politie agent licht gewond en werden twee aanvallers gearresteerd. Ook meldt de Telegraaf niet dat de Kotel (de Westelijke muur) voor Joden is afgestoten tot uiterlijk donderdag. Omdat het nu Soekkot is gaan veel Joden naar de Kotel voor een priesterzegen. Duizenden mannen die afstammen van de priesterklasse geven drie keer in het jaar een priesterlijke zegen op elke dag tijdens de pelgrimage feesten. Er werd gemeld dat het onveilig was om sowieso in de buurt van de Kotel te bevinden. 

Volgens de Telegraaf is de Tempelberg een aantal uren afgesloten voor Joden en Moslims, maar Arutz Sheva meldt dat mannen boven de 50 jaar en vrouwen van alle leeftijden er wel mogen komen. Voor Joden is de Kotel wel afgesloten. Knesset lid Michael Ben-Ari (Ichud Leumi - National Union) waarschuwt dat dit juist geweld aanmoedigt. In plaats van de geweldplegers te straffen, worden nu Joodse gelovigen gestraft.

De Telegraaf meldt verder dat "omdat door de luidsprekers werd opgeroepen naar de gebedsplaats te komen. Dat had tot een oploop kunnen leiden, aldus de politie." De VS roept juist op om niet naar de Kotel te gaan na het invallen van de duisternis en met name  op vrijdag 11:00 s'ochtends en twee uur s'middags. Daarbij wordt niet vermeldt dat rond dit tijd stip de Moslims bidden, want juist na het vrijdag gebed worden "Spontane of geplande protesten georganiseerd dat soms kan uitmonden in geweldige confrontaties.

Vanochtend meldde Aharon Franco, het hoofd van de politieeenheden dat de politie van Jeruzalem de Arabieren spuugzat is. Hij voegde er aan toe dat de Arabische Moslims ondankbaar zijn. Tijdens Ramadan kregen zij de ene voorrecht na de andere, maar toen de Joden hun hoogtijfeest wilden vieren, braken de rellen uit. Dit gebeurde al tijdens Jom Kippoer. Stenen werden naar de Joden gegooid.

Aharon Franco heeft in de media flink zijn stoom afgeblazen, nadat zondagavond de Moslims de Charedi-Joden - die naar de Olijfberg kwamen om bidden - met stenen werden belaagd. Ook de politie moest het vergelden. De Arabische Knessetlid Ahmed Tibi eiste na deze woorden ontslag van Franco en noemde hem een "schurk". Hij vindt dat de vrijheid van geloofsovertuiging van de Moslims door de Joden is aangetast. "Zelfs de Almachtige zou niet zulke sancties opleggen", sneerde Tibi, "niet iedere Jood is slim", besloot hij.

Dat er problemen zouden komen, was vorige week al duidelijk toen de Premier Binyamin Netanyahu besloten heeft om zijn receptie voor zijn staf in de buurt van de Kotel te annuleren. Dit besloot hij nadat er geruchten onder de Arabische gemeenschap verspreid werd dat er van een vermeende complot door de Joden zou zijn gesmeed om de Al-Aqsa moskee te verzwakken door daaronder te graven. Deze sjmoesjes gaan al jaren onder de Moslimgemeenschap van Jeruzalem, wat inmiddels wereldwijd verspreid is. De laatste keer, vorige week, kwam door de Islamitische Beweging onder leiding van hun leider sjeik Raad Salah die moslims opriep om de Tempelberg te verdedigen wanneer de tienduizenden Joden voor de traditionele priesterlijke zegen bij de Westelijke Muur (Kotel) zich zouden verzamelen. Islamitische geestelijken en hun volgelingen vertelden dat de Joden van plan waren om de heilige plaats over te nemen.

Vanochtend moest de politie meer dan 30.000 mensen, inclusief de toeristen, beschermen die de ceremonie wilden meemaken. Geen opstoten werden gemeld, maar diverse Arabieren werden in de buurt van de Kotel gearresteerd omdat zij stenen naar Joden en politie gooiden. Politie nam voorzorgsmaatregelen door Joden niet op de Tempelberg toe te laten en Moslims kregen een beperkte toegang tot de Tempelberg. Alleen Arabische mannen van boven de 50, vrouwen en kinderen met een Israëlische identiteitskaart werden toegelaten.

Ondertussen beweerde sjeik Kamel Khatib, de vervangende leider van de Islamitische Beweging , tegen Voice of Israel - een radioprogramma van de overheid - dat de Al-Aqsa moskee, inclusief de Kotel, eigendom van de Moslims is. Zondag werd hij gearresteerd op - via PA's Fatah - verdenking van het aanzetten van geweld. Hij is inmiddels vrijgelaten met een verbanning op Jeruzalem voor 15 dagen.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.