19 Sjewat 5782 | 21 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Staat Israel aan de vooravond van “de derde Intifada”?
Publicatiedatum: donderdag 08 oktober 2009 Auteur: ilonia | 1.689 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Tempelberg [Berg Moriah], Ariel Sharon, Ilonia, (zelfmoord) aanslagen, Al-Aqsa, rellen, Intifada, Islamitische Beweging »

Knesset lid Moshe Matalon van Yisrael Beiteinu (Israel ons thuis) waarschuwt maandag nacht dat Israel wellicht aan de vooravond staat van een "derde Intifada" en haalt hiervoor het bewijs voor de recente geweldadigheden in Jeruzalem.

"De regering van Israel moet compromisloze en zware maatregelen treffen tegen mensen die de boel opruien en relschoppers in Jeruzalem," zegt hij.
Matalon roept op om actie te ondernemen tegen Sjeik Raed Salah in het bijzonder. Sjeik Raed is een leider van Isamitische beweging en beschuldigt Israel om de Al-Aksa moskee te vernietigen op de Tempelberg. "Zend de aartsopruier Sjeik Raed Salah naar zijn volgelingen in Gaza, want Israel moet de derde Intifada voorkomen", zegt hij.

De geweldigheden blijven door gaan in Arabische wijken in Jeruzalem. Op maandag als de Moslim leiders en de PA oproepen om de "Al-Aksa te beschermen" en om "te voorkomen dat Jeruzalem wordt overgenomen door Joden". Een aantal relschoppers zijn gearresteerd voor het aanvallen op politieagenten en Joodse burgers met stenen.

De politie ontdekte maandag dat er kruiwagens gevuld met zware stenen een dag eerder waren verstopt op de Tempelberg. Het waren de zelfde type stenen die door relschoppers recent waren gebruikt. De ontdekking wijst erop dat het hier niet om "spontane" rellen gaan, maar dat ze goed waren voorbereid.

"De tweede Intifada" op de Tempelberg.
De Arabische term voor de jaren lange bloedige terreur dat begon in 2000 begon is "de tweede Intifada" of " De Al-Aksa Intifada." Vele claimen dat de gevechten, met inclusief honderden zelfmoord aanslagen en andere aanvallen op Israëlische burgers, begon na een bezoek van de voormalige minister-president Ariel Sharon op de Tempelberg.

Naar aanleiding van het bezoek van Sharon kwamen er rellen door Moslims om de "Al-Aksa moskee te beschermen". Verschillende PA Arabieren werden gedood toen het tot een botsing kwam met de politie en soldaten tijdens de rellen.

Israel wijst de claim af dat door het bezoek van Sharon de vlam in de pan sloeg en dat er "spontane opstand" kwam dat leidde tot een terroristische oorlog. "Het is duidelijk dat de recente golf van Palestijnse terrorisme, dat volgde op het mislukken van de Camp David, had niks van doen met een spontane actie van "het verzetten tegen de bezetting". De Palestijnse leiding had een strategische beslissing genomen om de weg van vrede te verlaten en gebruikte het geweld als tactiek voor hen eigen agenda," staat in een overheid verklaring op het geweld.

Voor een "Derde Intifada" wordt al gevreesd vanaf augustus.
De vrees dat de PA aanspoort op een "derde Intifada" komt in augustus aan het licht als de partij van Fatah die regeert met de PA een bijeenkomst houdt in Bethlehem en oproept voor "verzet" tegen Israel. Op de Fatah conferentie bevinden er tussen de Fatah afgevaardigden een aantal aartsterroristen.

De geweldadige retoriek dat op de conferentie te gehore wordt gebracht kan volgens voormalig hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst (Shin Bet) en nu een politica van Kadima, Avi Dichter leiden tot een volgende bloedige terroristische oorlog in de toekomst.

De PA ambtenaren waarschuwen ook voor een "derde Intifada". In september de PA ambtenaar die belast is met "de portefeuille voor wonen" Shassan Daghlas vertelde de Xinhua dat de Joodse groei in Judea en Samaria kan leiden tot "een populaire opstand tegen Israel". Terwijl de PA expert Abdel Hantash tegen de persbureau zei dat "de kansen voor een uitbarsting van een volgende Palestijnse Initifada tegen Israel hooh zijn".

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.