19 Tisjri 5782 | 25 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Spanningen op de Tempelberg nemen toe; Fatah en Hamas roepen Moslims op tot actie.
Publicatiedatum: maandag 12 oktober 2009 Auteur: Lea Reedijk-Sprenger | 1.806 keer gelezen
Fatach, Chamas, Terrorisme, Jeruzalem [Al-Quds], Tempelberg [Berg Moriah], (zelfmoord) aanslagen, Al-Aqsa, rellen, Lea Reedijk-Sprenger »

Afgelopen Vrijdag waren er duizenden politiemensen op de been in Jeruzalem, voor aanvang van het Vrijdaggebed van de Moslims op de Tempelberg. De politie was in hoogste staat van paraatheid, na een week waarin Moslims onrust stookten in en rond Jeruzalem, terwijl Islamitische en Arabische leiders Israel ervan beschuldigden dat ze de al-Aksa Moskee probeerden te beschadigen die bovenop de Tempelberg is gebouwd.

In een poging om de kans op rellen te reduceren, had de politie er Vrijdag voor gezorgd dat er beperkt toegang was tot de Tempelberg. Alleen Moslimvrouwen, of mannen onder de achttien, of die ouder zijn dan vijftig, kregen toegang.

Bovendien konden alleen de Moslims die in bezit zijn van een Israëlische of Jeruzalemse identiteitskaart toegang krijgen, en is aan buitenlandse Moslims gezegd elders te gaan bidden.

De spanningen bleven hoog op donderdag. Terwijl het in het oude deel van Jerusalem relatief rustig bleef, werden aanvallen op Joden wel gemeld in de nabijgelegen buurt Mei Shiloach (Silwan) en verspreid over Judea en Samaria.

Fatah, Hamas, en de Islamic Movement roepen op tot de 'Verdediging van Al-Aksa'

Terwijl Israel zijn best deed om de spanningen te minimaliseren, riepen Hamas, Fatah en de in Israel gezetelde ‘Islamic Movement' Moslims op om de al-Aksa te verdedigen. Hamas verklaarde afgelopen Vrijdag tot ‘De Dag van Woede' en riep zijn volgelingen op om te gaan protesteren, terwijl Fatah opriep tot een algemene staking, namens de al-Aksa moskee.

Fatah, met aan het hoofd Mahmoud Abbas, beschuldigde Israel ervan om samen te werken met "Joodse extremisten" door hen toe te staan het terrein rondom de Tempelberg te betreden.

‘The Islamic Movement', een in Israel gezetelde organisatie van Moslims die de Staat Israel niet erkent, heeft Israëlische Moslims opgeroepen om toch naar Jeruzalem te gaan voor het Vrijdaggebed en de beperkingen met betrekking tot de aantallen Moslims die mogen gaan bidden, te negeren.

VN geroepen voor interventie
De Palestijnse autoriteiten hebben de VN opgeroepen om zich in Jeruzalem te bemoeien met de beslissingen van de Israëlische regering, met betrekking tot de al-Aksa moskee op de Tempelberg.

De Palestijnse Autoriteiten, Fatah en Hamas hebben Israel ervan beschuldigd dat ze plannen hebben om religieuze Joden meer toegang te geven tot de Tempelberg.

PA minister Riyad al-Maliki briefde het verzoek door aan VN secretaris Ban Ki-moon, toen hij Woensdag in New York was. "Ik informeerde hem over de escalatie van Israels beleid betreffende de Palestijnen en de al-Aksa moskee," vertelde hij aan de AFP.

De Palestijnse Autoriteiten en Moslimleiders hebben Israel ervan beschuldigd aanleiding te hebben gegeven tot rellen, door religieuze Joden, - in de Palestijnse pers omschreven als "extremistische settlers", toe te staan om de Tempelberg te bezoeken.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.