12 Tisjri 5782 | 18 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
PA: “Er zijn geen harde bewijzen van Israëlische oorlogsmisdaden”; ‘Israël zal zich niet als een lam naar de slachtbank laten leiden’
Publicatiedatum: woensdag 21 oktober 2009 Auteur: Devorah en Brabosh | 1.519 keer gelezen
IDF, Operation Cast Lead, Mythen, Peilingen en Statistieken, Human Rights Council (VN mensenrechtenraad), Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's »
De Minister van Justitie van de PA Ali Al-Khashan.

Een ambtenaar van de Palestijnse Autoriteit heeft toegegeven dat het enige bewijs die er tegen Israel bestaat waaruit zou blijken dat het IDF zich schuldig zouden hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, enkel gebaseerd is op het rapport van Goldstone die vorige week door de VN raad is goed gekeurd. Dit meldde Arutz Sheva deze week.

Dit is een verrassende uitspraak om het feit dat de PA het Internationaal Strafhof (ICC) er op aandringt de aanklachten tegen IDF-troepen omtrent vermeende oorlogsmisdaden voort te zetten.

De Minister van Justitie van de PA Ali Al-Khashan zei zaterdag dat iedereen die een snelle doorpak van het Strafhof verwacht geduld moeten hebben, omdat " wij geen enkele documentatie over Israëlische oorlogsmisdaden bezitten". Hij zei daarbij dat de PA de ambitie heeft om bij het ICC aan te kunnen sluiten, zodat zij op een eenvoudige en efficiënte wijze de gemakkelijkere zaken tegen Israel kunnen oppakken, zodat een dergelijk lidmaatschap de PA "het vermogen" geeft "om op een vreedzame wijze de gevolgen van de geopenbaarde Israëlische oorlogsmisdaden te kunnen confronteren. Het Goldstone Rapport zette de mechanismen [die tot de vervolging van Israëlische oorlogsmisdadigers leidt] op gang gezet. Het Mensenrechten Raad (Human Rights Council) moet de stappen van deze mechanismen ophelderden," zei de ambitieuze Al-Khasham, "de PA voert deze stappen uit".

Minister van Financiën Yuval Steinitz en Eerste Minister Binyomin Netanyahu.

Om tot deze Strafhof, die in Den Haag zetelt, te kunnen toetreden, dient de PA de Statuten van Rome erkennen. In die statuten wordt de basis van het Internationale Wet voor de ICC gelegd. Om lid te worden moet  de PA er dus instemmen dat het Hof ook Palestijnse burgers kan vervolgen. De PA moet vervolgens, net als ieder andere lid, eventuele verdachten vrijwillig aan de Internationale Autoriteiten voor de berechting en eventuele bestraffing uitleveren.

Ondertussen heeft er een opiniepeiling onder de Israëliërs plaats gevonden. De uitkomst op de vraag of Goldstone´s rapport beïnvloed is, kwam het positief antwoord op  93,5% uit. De ondervraagde Israëlische Joden waren zowel links als rechts politiek georiënteerd. Tevens zijn 97% van de ondervraagde Israëlische Joden niet met Goldstone eens dat IDF tijdens Operatie Cast Lead in Gaza zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden (`Britse kolonel tegen het rapport´). Slechts 5% van de Israëlische Arabieren zijn het met de oorlogsclaim oneens.

Het Joodse publiek reageerde vervolgens verdeeld op de vraag of de regering recht had om niet met de Goldstone commissie mee te werken. 46% vond dat de regering dit recht wel hadden, 20% vond dat dit geen goede beslissing van de regering was en 34% had geen mening.  Onder de Arabische bevolking in Israël dacht slechts 6% er over dat de regering dat recht wel hadden, 22% vond het een verkeerde beslissing en 70% had geen mening.

Op de vraag of de overdracht van Chamas,  met betrekking tot een video van de gegijzelde soldaat Gilad Shalit, verbetering van de kansen op succes bij de onderhandelingen voor zijn vrijheid zou hebben, antwoordde 50% van het Joodse publiek dat het de kans op vrijlating niet zal verhogen, maar ook niet verlagen. 37% zei dat het de kans zal verhogen en 4% zei dat het de kans zal verlagen.

‘Israël zal zich niet als een lam naar de slachtbank laten leiden'
Vooruitlopend op de kabinetsvergadering van zondag, uitte Minister van Financiën Yuval Steinitz felle kritiek op het VN-rapport. "Israël zal zich niet als een lam naar de slachtbank laten leiden. Het heeft net zoals de Verenigde Staten en Rusland het recht om haar burgers te verdedigen. Dit is een antisemitische poging om - wat van de VS wel wordt getolereerd in Afghanistan en Rusland in Tsjetsjenië, te verbieden aan Israël. Wij zullen dit niet laten gebeuren," ‘zei hij.

Eli Yishai (zie afbeelding), de Minister van Binnenlandse Zaken, viel de internationale gemeenschap aan omdat die het Goldstone Rapport had goedgekeurd. "Zesduizend tot 7.000 raketten werden afgevuurd op Israël. Noch de Amerikanen of de Britten, noch de Fransen zouden bereid zijn te aanvaarden dat er ook maar één enkele raket op hen zou worden afgevuurd. Aan de ene kant worden we opgeroepen om onderhandelingen te voeren. Aan de andere kant worden we belet om onszelf te beschermen. Israël is altijd het schaap tussen de 70 wolven geweest," zei Yishai op de ministerraad.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.