16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Lieberman spreekt beheerst bij CIDI; Verhagen: gesprek Lieberman geen reden voor gesprek met Hamas
Publicatiedatum: zondag 15 november 2009 Auteur: De Redactie | 1.563 keer gelezen
Ander Joods Geluid, Nederland tav Israel en Joden in NL, Lieberman »

Israels minister Lieberman sprak ingehouden voor CIDI: "De echte botsing is tussen radicale en gematigde landen, radicale en gematigde Islam. Israel ligt op de breuklijn. De meeste dood en verwoesting in het Midden-Oosten heeft niets te maken met het Israelisch-Palestijns conflict: dat is maar 2% ervan."

Luisteren naar Lieberman
"Lieberman, terrorist!" ,,Intifada" ,,Weg met racisten!"  Zo'n 40 demonstranten van onder meer Gate48, de Internationale Socialisten, en het Nederlands Palestina Komité staan woensdag 11 november bij het Appollo Hotel in Amsterdam te demonstreren tegen de komst van Israels minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman. De minister is in Nederland en spreekt speciaal voor zo'n 180 CIDI-vrienden over zijn beleid en de Midden-Oostenproblematiek.

Een sfeerverslag.

Van de lawaaidemonstratie net buiten het Appollo Hotel is in de beveiligde lezingruimte weinig te horen en van de ijzervreter die buiten wordt afgeschilderd is binnen ook weinig te merken. Avigdor Lieberman doet de protesten af met een grapje: "Het is een teleurstelling dat er maar zo weinig mensen zijn komen demonstreren tegen mijn komst! In Israel ben ik duizenden mensen gewend." De volle zaal lacht mee en luistert geïnteresseerd naar de onverwacht beheerste woorden van de minister. 

In het verleden zou hij hebben gezegd dat ‘het beter zou zijn om 350 Palestijnse gevangenen in de Dode Zee te gooien' en dat ‘alleen Arabische Israeli's die loyaliteit aan Israel beloven geaccepteerd moeten worden als Israelische burgers'; CIDI-directeur  Ronny Naftaniel citeert in zijn introductie controversiële uitspraken van Lieberman. Die doet ze, in nog altijd Russisch getint Engels, meteen af met: ,,Ik lees elke dag nieuwe dingen over mijzelf. Ik leer veel over mijzelf als ik de kranten lees." Over zijn uitspraak 'dat de actie in de Gazastrook beslecht had moeten worden zoals de Tweede Wereldoorlog in Japan', algemeen uitgelegd als roep om een atoombom op Gaza: "Dan zou ik suicidaal zijn. Ik weet niet of die mensen weten hoe groot Israel is."

Lieberman krijgt vooral op basis van vroegere uitspraken nog steeds sterk wisselende recensies, maar zijn toespraak misstaat intussen niet voor het CIDI-spandoek 'Voor een twee-statenoplossing' achter zijn spreekgestoelte. Een verslaggever van de Volkskrant concludeert: "Mede vanwege zijn moeizame Engels heeft hij als spreker meer weg van een lobbes op leeftijd, wiens blafvermogen niet meer is wat het geweest is. Lieberman lijkt zich ervan bewust dat hij in Nederland, ook bij het CIDI, wilde teksten beter kan vermijden." Ook zijn vraag waarom er zoveel ogen gericht zijn op het kleine land is ingehouden geformuleerd: "Het Israel-Palestinaconflict is misschien maar twee of drie procent van alle conflicten in het Midden-Oosten." En wil hij een fout rechttrekken: "Er is geen conflict tussen Israel en het Palestijnse volk. Er is een conflict met extremistische Palestijnen."

Het onderwerp nederzettingen ontloopt Lieberman, die zelf in de nederzetting Nokdim woont, niet. Hij zegt een alomvattende vrede na te streven en als die er komt, zegt hij, is zelfs hij bereid om zijn huis te verlaten. Iedereen die zegt dat de nederzettingen een obstakel zijn voor de vredesonderhandelingen, wil eigenlijk de vredesonderhandelingen ontlopen, stelt de bewindsman. Lieberman: 'Wij zijn klaar voor gesprekken met de Palestijnen. Zonder voorwaarden. De Palestijnen vragen echter telkens om nieuwe voorwaarden. Het is makkelijk om mij aan te vallen. Maar voor mij had Israel zoveel aardige ministers, veel vriendelijker dan ik. Die deden allemaal voorstellen aan de Palestijnse Autoriteit (PA), en het antwoord was steeds ‘nee'. De PA spant voortdurend samen tegen Israel, met zo'n partner kan je moeilijk een verdrag sluiten.'

Lieberman heeft die dag al een anderhalf uur durende sessie achter de rug met de Tweede Kamer en maakt af en toe een wat matte indruk. Na zijn speech geeft hij onderminister Danny Ayalon, vroeger ambassadeur van Israel in de Verenigde Staten, het woord om de vragen van het publiek te beantwoorden. Ayalon is zichtbaar verrast over de kennis van het publiek. Een enkele vraagsteller legt de bal voor open doel (‘hoe gaat Israel om met het feit dat Palestijnse kinderen worden opgevoed met leesboekjes over zelfmoordacties'). Andere vragen waren: ‘hoe krijg extremistische islamieten milder gestemd' en ‘of Israel bereid is om nederzettingen te ontruimen'. Voorzitter Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid vroeg waarom Israel het non-proliferatieverdrag niet heeft getekend.

Lieberman lijkt zijn onderminister vanuit de zaal zorgvuldig in de gaten te houden en bij de vraag of Rusland de nieuwe bondgenoot moet worden van Israel kan hij het toch niet laten om zich ermee te bemoeien. De in Rusland geboren minister neemt het met enig enthousiasme over: "Deze vraag kan ik beter beantwoorden!".

"Lieberman is een minister van een democratisch, bevriend land: praten met hem is iets heel anders dan praten met een terroristische organisatie", zei minister Verhagen van Buitenlandse Zaken donderdag in de Tweede Kamer. Dit standpunt van de minister wordt gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer. SP en Groen links denken daar anders over. Eerder al drongen zij samen met prominente (ex-)politici en andere bekende Nederlanders in een advertentie aan op een gesprek tussen de Nederlandse regering en Hamas. De ontvangst van Verhagens omstreden Israelische collega gebruiken zij nu om die druk op te voeren.

Lieberman had overigens „stevige boodschappen" te horen gekregen van Verhagen. Hij drong onder meer aan op een volledige bouwstop van de nederzettingen op de Westbank en vond Lieberman daarover „niet erg tegemoetkomend", meldt de Telegraaf. Het gesprek met Lieberman was "soms moeilijk", twitterde de bewindsman .

Maar spreken met een terroristische organisatie is 'van een heel andere orde', aldus Verhagen.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.