21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Netanyahu bevriest bouw van nederzettingen op de Westbank
Publicatiedatum: dinsdag 01 december 2009 Auteur: Ilonia | 1.609 keer gelezen
Bevriezingen Nederzettingen, Yesha - Westbank, Jeruzalem [Al-Quds], Ilonia, Binyamin Netanyahu, 'Nederzettingen' »
Vorige week woensdagavond heeft minister president Netanyahu, onder druk van Amerika, een "pijnlijk maar noodzakelijke" besluit aangekondigd. Voor tien maanden wordt er geen nieuwe woningen gebouwd in de nederzettingen. De bouwstop - ook wel de 'bevriezing van de nederzettingen genoemd - geldt alleen in Judea en Samaria, maar niet voor oost-Jeruzalem.*

Wel wordt er gebouwd aan wat de regering ten behoeve van wat de natuurlijke groei wordt noemt, dat wil zeggen het bouwen van woningen met het oog op gezinsuitbreiding of -hereniging in de kolonies. Door het afkondigen van een bouwstop wil de regering van Netanyahu aan de wereld laten zien dat de Israëlische regering in onderhandeling wil treden met de Palestijnen, dat ze praktische stappen neemt om tot onderhandelingen te komen en dat ze zeer ernstig is in haar bedoelingen om tot vrede te komen.

Amerika
Amerika noemde het besluit een stap voorwaarts om zo Israel en de Palestijnen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen, hoewel Amerika ook wil dat Israel stopt met de bouw in oost-Jeruzalem. Daarbij wil Amerika dat de Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967 wordt gesticht naast een Israëlische staat met veilige, erkende grenzen. Dit betekent dat Israel oost-Jeruzalem zal moeten afstaan aan de Palestijnen, die Israel verovert heeft van Jordanië tijdens de zesdaagse oorlog.

De Amerikaanse speciale ambassadeur Georg Mitchell zei binnenkort naar het Midden-Oosten terug te keren. Mitchell liet weten in het besluit een nieuw element te zien. Hij erkende dat geen sprake is van een volledige bouwstop, maar benadrukte dat geen enkele Israëlische regering zover is gegaan als die van Netanyahu.

Mitchell zei dat Amerika niet alleen met de PA wil onderhandelen, maar met alle Arabische landen. Amerika wil dat de Arabische landen mee onderhandelen met Israel, maar er wordt niet verwacht dat de Arabische landen dit in ruil doen voor volledige normale betrekkingen met Israel. Wel vraagt Amerika dat de Arabische regeringen zich inspannen ter ondersteuning van het vredesinitiatief en dat Arabische landen stappen ondernemen naar normalisering van de betrekkingen met Israel. Maar een laatste stap naar volledige normaliseren met Israel wordt niet gevraagd.

Palestijnse autoriteit
De PA ambtenaren hebben zich ontevreden geuit op de ongekende beslissing voor de bouwstop in Judea en Samaria. Mahmoud Abbas heeft via zijn woordvoerder Nabil Abu Rudaineh laten weten dat de bouwstop onvoldoende is, omdat er met geen woord wordt gerept over Jeruzalem. Dit terwijl premier Binyamin Netanyahu werd geconfronteerd met de oproep om af te treden vanuit zijn eigen partij en regering. "Jeruzalem is de rode lijn voor de Palestijnen en de Arabieren", vertelde Nabil Abu Rudaineh tijdens een persconferentie in Argentinië  waar hij en Abbas op reis zijn. "De enige manier om terug te gaan naar de onderhandelingstafel is als basis een volledige bouwstop met in de eerste plaats Jeruzalem."  Volgens de PA is er niks van de aankondig te merken, omdat de bouw van drieduizend appartementen op de westoever gewoon door gaat.  

Chamas heeft zich met minachting uit gedrukt en noemt de beslissing een "cosmetische besluit zonder inhoud". Sami Abu Zukhri, een woordvoerder van Chamas in Gaza, verzocht de PA niet in de verleiding te komen om onderhandelingen te hervatten met Israël vanwege het besluit. Hoofdonderhandelaar te Erekat PA zei dat Netanyahu de laatste stap niet volstaat om een terugkeer van de PA naar de onderhandelingstafel. Op dezelfde manier heeft naaste medewerker van Abu Mazen zich uitgelaten over de nieuwe Israëlische positie. Het "is noch ernstig noch overtuigend".

Verzet in Israel
Door het besluit van Netanyahu werden in Judea en Samaria woensdag op donderdag nacht door Israel loyalisten tijdelijke buitenposten gemaakt door het hele gebied. De buitenposten werden gemaakt als protest en werd door het leger herhaaldelijk afgebroken. Om vervolgens door de inwoners direct weer te worden opgebouwd. De Komemiyut beweging is een van de leidende bewegingen van Educational Land of Israel movements (onderwijs land van Israel beweging) en heeft direct nadat de gewraakte beslissing aangekondigd dat de beweging nu in actie zal komen om de regering van Netanyahu te laten vallen.
De leden van de Komemiyut heeft in het verleden een leidende en beslissende rol gehad en stonden aan de basis van de campagnes van de nationalistische kamp. De beweging vindt dat deze bouwstop aan toont dat Netanyahu een executeur is van de extreme linkse partijen en organisaties en dat dit het begin is van de erkenning van een terroristische Palestijnse staat. Kennest lid Yaakov "Ketzaleh" Katz (National Union) vaarde uit tegen Netanyahu en voorspeld dat de standvastigheid om geen bouwstop in Jeruzalem af te kondigen uiteindelijk niet zal stand houden. "Er is geen principe dat Netanyahu niet heeft laten varen en dit zal de volgende zijn. Dan zullen we zien dat de ministers Begin and Yaalon hun geloof hebben verloren en verzwakt zullen ze in overeenstemming met Netanyahu vallen. Alleen degene die vasthouden aan G'd en de Thora kunnen straks invloed hebben op de eeuwige toekomst van de Joodse natie. Ik roep de camp of Land of Israel loyalists om aan te sluiten bij de National Union partij, zodat we samen kunnen strijden voor een nationaal leiderschap."

Volgens de activist Aryeh King van de Israel land fonds is de bouwstop "discriminerend" en roept daarom op om huizen te kopen. Als je volgens het boekje te werk gaat, wordt het moeilijk voor de regering om je te vervolgen. Daarbij is er volgens King te weinig inspecteurs om te controleren dat Joden niet bouwen in Judea en Samaria.

* In Nedelandstalige nieuwsberichten wordt er altijd onderscheid gemaakt tussen oost-Jeruzalem/ Arabische deel van Jeruzalem (telegraaf) of  west-Jeruzalem. Jeruzalem viel voor 1967 onder Jordanie en tijdens de zesdaagse oorlog heeft Israel Jeruzalem verovert op Jordanie. De reden dat Nedelandstallige nieuwsberichten onderscheid maken tussen oost-Jeruzalem en west-Jeruzalem komt, omdat de PA aanspraak maakt op oost-Jeruzalem.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.