20 Aw 5781 | 29 juli 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Ketzaleh wilt loyaliteit van Knessetleden binnen hun eigen fracties afdwingen
Publicatiedatum: zaterdag 05 december 2009 Auteur: Redactie | 1.224 keer gelezen
Bevriezingen Nederzettingen, Yesha - Westbank, Jeruzalem [Al-Quds], Redactie, Binyamin Netanyahu, 'Nederzettingen' »

Wetgevers van National Union hebben gereageerd op de oproep van de voorzitter van Bayit Yehudi (Joods Huis) en Minister van Wetenschap en Technologie, rabbi professor Daniël Hershkowitz, om weer een eenheid te vormen als voorheen. Zolang BY in de coalitie van Netanyahu blijft, ziet de NU het niet zitten om met BY in zee te gaan, meldde Arutz Sheva vlak voor Sjabbat.

Knessetlid professor Aryeh Eldad zei: "Op dit moment willen Miflaga Datit Leumit (NRP: Nationaal Religieus Partij) en minister Hershkowitz met Bayit Yehudi - naar aanleiding van de bevriezing op Joodse nederzettingen in Judea en Samaria - naar een eenwording met de Nationale Unie laten leiden. Echter moeten zij eerst aan het publiek uitleggen hoe zij er klaar voor kunnen zijn om volledige en  verantwoordelijke partners van het  regeringsbeleid te kunnen zijn ..."

Knessetlid rabbi professor Michael Ben-Ari voegt daar met de volgende woorden aan toe: "De oproep van Minister Hershkowitz is het overdenken waard nadat zij de gezamenlijke strijd tegen de bevriezing tot de oppositie zullen toetreden". Op de gewelddadige verdrijving van Joden uit de Gazastrook en vier noordelijke Samariaanse gemeenschappen in augustus 2005 zei hij: "De NU zal NRP als participant in een andere verdrijving legitimeren".

Ondertussen heeft de voorzitter van NU Ya'akov Ketzaleh Katz positief op Hershkowitz oproep gereageerd maar gaf aan dat "leden, activisten en fractie van de NU hebben tegenwoordig hun handen vol aan diverse activiteiten in Jesha (Jehoeda en Samaria) tegen het racistische beleid tegen 300.000 Joden van Jesja. Wanneer het kwaadaardige besluit van Netanyahu en zijn regering vernietigd is, dan zal de fractie de tijd nemen om over het verzoekt van de voorzitter van BY te buigen en dit met hen te bespreken".

Verder buigt de Israëlische regering over Knessetleden die tegen de grondbeginselen van hun fractie ingaan. Daarom zal het Ministerieel Comité voor Wetgeving morgen een voorgestelde wetvoorstel bespreken waarin Knessetleden de basisprincipes van hun fractie verloochenen. Deze wetvoorstel is door Ya'akov Ketzaleh Katz ingezonden om het feit dat Premier Benjamin Netanyahu tegen de basisprincipes van zijn eigen Likudpartij is in gegaan door te besluiten de bouw aan de nederzettingen van Jesj te bevriezen. Zulke Knessetleden dienen uit de Knesset fractie gezet te worden, volgens Katz. Een Knessetlid die gekozen wordt tot fractie van een partij, moet loyaal blijven aan de beginselen van de centrale instelling van zijn of haar partij. Zij dienen zich te onthouden van een handelswijze dat verschilt met die van hun platform. Een Knessetlid die van zijn of haar eigen platform afwijkt, zou dezelfde status moeten krijgen zoals iemand die gekozen heeft zijn fractie te verlaten. "Knesset leden worden gekozen op basis van de ideologie zij uitdragen," legt Ketzaleh uit.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.