17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
De nieuwe “Route van Nationale Prioriteiten”
Publicatiedatum: zondag 13 december 2009 Auteur: Redactie | 1.448 keer gelezen
Bevriezingen Nederzettingen, Yesha - Westbank, Jeruzalem [Al-Quds], Redactie, Peilingen en Statistieken, Binyamin Netanyahu, 'Nederzettingen' »

Twee weken nadat Premier Binyamin Netanyahu de bevriezing van de nederzettingen aankondigde, kondigde hij van de week nieuwe mogelijkheden voor een aantal nederzettingen - ook voor de Arabieren - aan.  De nieuwe "Route van Nationale Prioriteiten" werd afgelopen woensdagavond voor inzage voor de Ministers vrijgegeven, zodat zij er voor of tegen kunnen stemmen. De kaart geeft locaties door heel Israël aan waarvan de bewoners - een totaal van 26% van de nationale bevolking - een speciale uitkeringen zullen ontvangen. Dit meldde Arutz Sheva deze week.

Veel Joden die in Judea en Samaria wonen, staan op deze lijst. De nieuwe kaart wordt gezien als manier Netanyahu's "compensatie" voor de Joden van Judea en Samaria  (Yesha) slachtoffer zijn geworden van zijn 10 maanden bevriezing van hun aanbouw van hun nieuwe nederzettingen.

De Burgermeester van Jeruzalem, Nir Barkat, beschuldigt ondertussen de regering er van dat zij hun recht om de hoofdstad van de lijst van prioriteiten te schrappen kunnen handhaven.  Ondanks de ferme houding van Premier Natanyahu, heeft hij toestemming gegeven om de stemming uit te stellen en de Route te  eventueel veranderen. Nu wordt er verdacht dat de hij toch onder de druk van Ha'avodah (Arbeiderspartij), de linkse vleugel van zijn regering, bezweken is. Minister Shalom Simchon is niet met de Burgermeester eens en kon vertellen dat de Premier de Minister van Defensie Ehud Barak - Voorzitter van Ha'avodah - gevraagd heeft een ministeriele comité op te zetten die de nieuwe Route zal formuleren en volgende week voor stemming zal aanbieden.

Toch zijn de prioriteiten verdeelt. Zo wenst de Sjas-partij Eilat and Maaleh Adumim op de lijst, maar Ha'avodah wenst weer Ashkelon op de lijst. Sommige ministers pleiten voor de ontheemden van Gush Katif en de Burgermeester wilt Jeruzalem uiteraard op de lijst zien. Ondertussen wakkert de nieuwssite Ynet de vlammen van de controverse op door 84 vooraanstaand Joodse steden  van Yesha die op de lijst stan - en voornamelijk de 42 die zijn noch als "nederzettingsblokken" noch als onderdeel van de Jordanië Vallei  geboekt staan- op te noemen. Een gelijkwaardige lijst met Arabische steden worden niet genoemd.

Burgermeester Barkat

Toch lijkt het duidelijk dat Ha'avodah tegen Yesha is. Ha'avodah kabinet Minister Avishai Braverman zei dat hij van mening was dat het helemaal "onzinnig" is om steden als Itamar en Yitzhar (in Yesha) op de lijst te zetten: "We hebben tot 5% van Judea en Samaria te behouden waarin de meeste van de Joodse kolonisten wonen ... en geef Palestina 95% van het land".  Naast Itamar en Yitzhar wilt Ha'avodah de 42 "geïsoleerde" gemeenschappen. Op deze lijst staan oa.:
Kiryat Arba (7.300 inwoners),
Beit El (5.600 inwoners),
Eli (2.800 inwoners),
de Joodse Gemeenschap in Chevron (de stad waar de Aartsvaders Avraham, Jitschak en Ja'aqov met de aartsmoeders Sarah, Rivqa en Lea liggen. Dan niet te spreken over Adam en Chava die daar ook liggen), Elon More, steden in Gush Etzion en in de buurt Modiin, en nog meer.

Ten aanzien van Jeruzalem, zei Barkat gisteravond: "De overheid moet aantonen dat het aan de bevordering en behoud van de hoofdstad werkt en deze - en vooral op dit moment - niet negeert. Jeruzalem moet bovenaan op de agenda staan. Het is zeker niet minder belangrijk dan andere steden. De beslissing het eventueel van de lijst van de Nationale Prioriteiten af te halen, heeft het gevolg dat de bedrijven eventueel de stad zullen verlaten, wat onherroepelijk tot een grote financiële schade voor Jeruzalem zal betekenen ".

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.