23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Moskee in de as gelegd
Publicatiedatum: maandag 14 december 2009 Auteur: Redactie | 1.448 keer gelezen
Redactie, Peace Now, (zelfmoord) aanslagen »
YASUF - De spanning op de Westelijke Jordaanoever stijgt, nadat vrijdagmorgen brand werd gesticht in een moskee. ,,Het vuur in de moskee van Yasuf mag zijn gedoofd, maar de brand kan zo onbeheersbaar worden, dat hij leidt tot rampzalige consequenties.'' Zo reageerde Nachman Shai van de Israëlische oppositiepartij Kadima op het bericht dat vrijdagmorgen in alle vroegte een moskee in het Palestijnse dorp Yasuf is ontheiligd en beschadigd. Vandalen staken heilige islamitische boeken en gebedstapijten in brand en op de muren was graffiti gespoten met dreigementen in het Hebreeuws.

Over de toedracht van de brand doen verschillende lezingen de ronde. De Palestijnse politie verdenkt inwoners van een nabijgelegen Joodse nederzetting van brandstichting. Burgemeester Abdul Rahim Musleh van het 2000 zielen tellende dorp Yasuf zei dat inwoners nog hebben geprobeerd het vuur te blussen. Hij en andere Palestijnse bronnen zeggen dat er korans zijn verbrand - wat een diepe belediging is voor moslims - en dat er op de muren van de moskee kreten staan gekalkt als 'we zullen jullie allemaal verbranden' en 'dit is onze wraak'. Israëlische legerwoordvoerders weerspreken dat echter. Wel zou de tekst 'bereid je voor op een prijskaartje' op een wand staan. 'Prijskaartje' is de naam die kolonisten enkele maanden geleden hebben gegeven aan hun protestacties tegen de bevriezing van de uitbreiding van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Onder internationale druk besloot de regering van premier Benjamin Netanyahu vrijwel alle bouwactiviteiten in de nederzettingen tien maanden stil te leggen. Sindsdien gist het onder woedende kolonisten.

Afkeuring
De wandaad in Yasuf is in Israël scherp veroordeeld. Minister Ehud Barak van Defensie nam de zaak hoog op en beloofde zich tot het uiterste te zullen inspannen om de daders op te sporen. Kadimaleider Tzipi Livni sprak van ,,een ernstige en verwerpelijke provocatie''. Rabbijn Eljakim Levanon sprak namens alle rabbijnen op de Westelijke Jordaanoever afkeuring uit. ,,De heilige plaatsen van de drie godsdiensten moeten buiten het conflict van onze volken blijven'', zei hij. Levanon herinnerde aan het in brand steken van synagoges na het vertrek van Joodse kolonisten uit de Gazastrook: ,,We moeten ons onder geen beding verlagen tot het niveau van de vijand.''
Aan Palestijnse zijde lijdt het geen twijfel dat Joodse extremisten achter de brandstichting zitten. President Mahmoud Abbas hekelde het ,,brutale gedrag van dolgedraaide kolonisten'' en sprak van een aanval op de vrijheid van godsdienst. Gouverneur Munir Abushi deed zijn beklag bij de Israëlische generaal voor burgerzaken, Yoav Mordechai, over het lakse legeroptreden. Ahmed Tibi, leider van de Arabisch-Israëlische partij Ta'al, legde de schuld bij minister Barak. Ook voor de Israëlische vredesbeweging Peace Now is duidelijk wie de aanstichters zijn: ,,Deze daad is een Joodse pogrom. Als de provocaties van extremisten niet ophouden, is er kans op een nieuwe intifada.''

Vrijdaggebed
Vertegenwoordigers van tal van Palestijnse organisaties woonden het vrijdaggebed in de geschonden moskee bij. Parlementslid Mustafa Barghouti haalde daarbij scherp uit naar Israël, dat volgens hem ,,een regering van kolonisten'' heeft. ,,De aanvallen van kolonisten houden niet op bij grond en bomen, maar hebben nu ook de heilige plaatsen bereikt.'' Hij riep op, het verzet tegen de Israëlische bezetter voort te zetten.
Bewoners richtten hun woede tegen Israëlische grenswachten en bekogelden hen met stenen; met behulp van traangas en schoten werd de rust hersteld. Volgens Palestijnse ooggetuigen liepen kolonisten met militairen mee het dorp in. Voorzitter Danny Dayan van de Raad van Joodse Gemeenschappen in Judea, Samaria en de Gazastrook hoopt dat de politie de daders snel oppakt. ,,Wie het ook deed, dit is niet in het belang van de nederzettingen. Het was een verkeerde en dwaze daad.''

Veroordeling
Het verbranden van de moskee, volgens andere bronnen mogelijk door extremistische settlers, is in Israel breed veroordeeld. Zondag trok een groep Israelische settlers naar het Palestijnse plaatsje op de Westoever om de inwoners te helpen opruimen en om hen nieuwe Korans te geven, ter vervanging van de exemplaren die bij de brand werden verwoest. De aanslag werd ook door settlers veroordeeld. ,,Onze gang naar het dorp kan leiden tot een oplossing van het conflict,"zegt initiatiefnemer Rabbijn Menachem Froman. Ook opperrabbijn Yona Metzger bezocht Yasuf.

Onder leiding van Rabbijn Menachem Froman heeft een groep Israelische kolonisten Korans naar de inwoners van Yasuf gebracht, ter vervanging van exemplaren die waren vernield bij een aanval op de moskee in Yasuf vrijdag. Froman en zijn groep, ook kolonisten, veroordelen de aanslag scherp. "Brandstichting in een moskee is een poging tot haatzaaien tussen Joden en Arabieren. De Joodse wet verbiedt beschadiging van een heilige plaats," aldus Froman. ,,De mensen die haat verspreiden in de regio zijn degenen die het woord ‘prijskaartje' hebben uitgevonden. Zij moeten uitgezet worden."

Het woord ‘prijskaartje' duidt op een actie van extreme kolonisten tegen de tien maanden durende bevriezing van de bouw in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, die Netanyahu 25 november aankondigde. Het woord stond geklad op de moskee. Aanhangers van het 'prijskaartjesbeleid' voeren harde acties tegen de Palestijnen, om zo de bevriezingsverordening te laten escaleren. Daders van dergelijke incidenten zullen hard worden aangepakt, heeft de regering laten weten. Froman wilt met het brengen van Korans een ander settler-geluid laten horen: ,,We willen nieuwe betrekkingen tussen Joden en Arabieren creëren. Onze gang naar het dorp kan leiden tot een oplossing van het conflict."

Arabieren gooien stenen
Arabieren hebben stenen naar Opperrabbijn van Israel - Yona Metzger - gegooid, nadat hij hun dorp Yasuf had bezocht. Dit meldde Arutz Sheva. Hij kwam daar zijn medeleven betuigen nadat vrijdag de moskee door een Joodse man in brand is gestoken, waar geen gewonden bij zijn gevallen.

De Opperrabbijn heeft deze daad veroordeeld en heeft deze daad vergeleken met de Kristallnacht toen ongeveer 100 Joden werden vermoord en synagogen in Duitsland door de nazi's werden afgebrand. "Zo is de Holocaust begonnen," verklaarde hij. Verder gaf hij geen sjoege dat mensen zijn auto met stenen bekogelden. Het bezoek van de Opperrabbijn is een gevolg van een mislukte poging van diverse rabbijnen die het gebied na de brandstichting de moskeer probeerden te betreden. De rabbijnen zondag geprobeerd hadden om Yasuf te bezoeken, brachten een exemplaar van de koran en hadden buiten het dorp een ontmoeting met de lokale leiders.
Het IDF was de Opperrabbijn vooruit gegaan voordat de Opperrabbijn het dorp bezocht. Later werd hij door speciale troepen van de PA  begeleid.

Baruch Marzel, een nationale activist en medewerker van de Knessetlid Dr. Michael Ben-Ari (Nationale Unie), noemde de gang van de Opperrabbijn naar Yasuf een hypocritische daad. "Hij haastte zich om bij degene die Israel haten te vleien", terwijl hij de vernietiging van de synagogen in Gush Katif tijdens de uitdrijving van de Joden in 2005 niet heeft afgekeurd.
De meeste politieke leiders uit het gehele politieke spectrum hebben de daad veroordeeld. De nationalistische leiders hebben er echter op gewezen dat het om een uitzonderlijk incident is gegaan dat door iemand met psychische problemen is gepleegd. Ook Rabbi Shmuel Rabinowitz, de Kotel-rabbijn, heeft de daad afgekeurd.

De Arabieren vernielden de moskee
Rabbi Metzger is het oneens dat de aanslag op de moskee door 'kolonisten' gedaan zou zijn. Hij duidde tijdens een radioprogramma begin deze week aan dat het de Arabieren zijn die verantwoordelijk gesteld zouden moeten worden voor de vandalisme op de moskee van Kafr Yasuf nabij Shechem vorige week vrijdag. Dit meldt Arutz Sheva.

Hij vertelde Galgalatz dat hij door veiligheidsdiensten getipt is, omdat de structuur erg snel werd vastgesteld, zonder dat zij een kans kregen om het incident te onderzoeken. Hij vervolgde: "Wie weet? Ik ben niet helemaal zeker of deze mensen, die 'extremisten' worden genoemd, het gedaan hebben."

Wellicht verklaart dit zijn merkwaardige vergelijking tussen deze vandalisme en "Kristallnacht" ...

Hof verwerpt de hechtenis van 4 verdacht van brandstichting moskee
Ondertussen heeft het Districtsrechtbank in Petah Tikva de hechtenis tegen vier yeshiva studenten uit de Westelijke Jordaanoever settlement van Yitzhar die verdacht werden voor de brandsichting verworpen. Dit meldde Ynetnews deze week.

Zij werden gearresteerd vanwege hun vermoedelijke betrokkenheid bij de brandstichting van een moskee in het Arabische dorp Yasuf vorig jaar december. Twee andere studenten die verdacht worden van betrokkenheid met de zaak, zijn gearresteerd en worden woensdag aan het Magistrate's Court in Jeruzalem voorgeleid.


Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.