12 Tisjri 5782 | 18 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël: Brits arrestatiebevel Livni is absurd
Publicatiedatum: dinsdag 15 december 2009 Auteur: De Redactie | 1.294 keer gelezen
IDF, Internationaal Recht, Operation Cast Lead, Mythen, Groot Britannie, Binyamin Netanyahu »

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de uitvaardiging van een Brits arrestatiebevel tegen voormalig minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni dinsdag als een 'absurditeit' van de hand gewezen.

In een verklaring van het bureau van de premier verwerpt Netanyahu de gedachte dat leden van de regering en legerofficieren 'die onze burgers op dappere en morele wijze tegen een verachtelijke en wrede vijand beschermd hebben, als oorlogsmisdadigers bestempeld kunnen worden'. Zijn assistent Uzi Arad heeft de Britse ambassadeur laten weten dat Israël verwacht dat de Britse regering 'optreedt tegen dit immorele fenomeen, dat afbreuk probeert te doen aan Israëls recht op zelfverdediging'. Minister van publieksvoorlichting Yuli Edelstein sprak van 'een diplomatieke belediging' van de staat Israël. "Ik vind het hoog tijd dat het Britse parlement hier iets aan doet. Het schaadt de betrekkingen", zei hij.

Arabische media meldden eerder dat Livni twee weken geleden een bezoek aan Groot-Brittannië had afgezegd om niet het risico te lopen op Britse bodem gearresteerd te worden. Ze zou daar een joodse conventie bijwonen. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken heeft vooralsnog niet bevestigd dat een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Maandag liet het weten de zaak te onderzoeken en zijn best te zullen doen een goede strategische partner voor Israël te zijn.
Palestijnse mensenrechtengroepen proberen geregeld de 'universele jurisdictie' in Groot-Brittannië aan te wenden om arrestatiebevelen uitgevaardigd te krijgen tegen bezoekende Israëlische hoogwaardigheidsbekleders. Eerder probeerden Palestijnen de Britten zover te krijgen de Israëlische minister van defensie Ehud Barak te arresteren. Barak werd echter beschermd door de diplomatieke onschendbaarheid die hij als minister geniet.

Livni was als minister de belangrijkste onderhandelaar in het vredesoverleg met de Palestijnen. Hoewel ze in het Westen overwegend als gematigd wordt gezien, was ze een voorstander van het Israëlische offensief in de Gazastrook afgelopen winter. In februari trad ze af en inmiddels is ze de belangrijkste Israëlische oppositieleider. Ze liet dinsdag weten er geen probleem mee te hebben 'als de wereld Israël wil veroordelen'. Het probleem ontstaat 'wanneer Israëlische soldaten worden gelijkgesteld aan terroristen', zei ze.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.