14 Sjewat 5782 | 16 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Toename antisemitisme EU 02-okt-10/19-dec-2010
Publicatiedatum: woensdag 16 december 2009 Auteur: De Redactie, Devorah en Brabosh | 3.207 keer gelezen
Chanoeka, Redactie, Nazi's, Antisemitisme buitenland, Groot Britannie, rellen, Oekraïne »
Moldavische priester vernielen de Menora en plaatsen een kruis
Een orthodox christelijke priester en zijn volgelingen hebben onlangs een openbare Menorá van ruim anderhalve meter in de hoofdstad van Moldavië vervangen door een kruis. Dit meldde Arutz Sheva van de week.

Deze antisemitische daad van leider Anatoliy Chirbik en aanhang van ongeveer 100 personen, demonstreerden zingend en wel over de Stefan de Grote Plein van Kishinev (Chisenau). De typerende leider van deze groep orthodoxe christenen rechtvaardigden hun daad met het argument dat Moldova een orthodox christelijk land is die door Stefan de Grote (15e eeuw) tegen ‘Zjids' (een term voor Joden) werd verdedigd. "En nu komen de Zjids hun Menorá hier plaatsen? Dit is anarchie!"
Deze daad staat in een cynisch contrast bij hetgeen wij tijdens Chanoeka vieren: de overwinning over de Syriërs en de Hellenisten en het wonder van de olie van de Menorá waarmee de Bejt Hamiqdasj (Tempel) werd herwijd.

 

De leider van de lokale Joodse gemeenschap Alexandr Bilinkis riep de Orthodoxe Kerk op om de acties van deze priester aan de kaak te stellen. De Moldavische regering heeft deze vandalisme direct veroordeeld en noemde het een daad van ‘haat, intolerantie en xenofobie'. Ook  meldden de regering dat zij de Menorá - die later weer gevonden werd - onder politiebescherming opnieuw hebben geïnstalleerd.

In 1900 besloeg de Joden ongeveer de helft van de gehele bevolking van Kishinev. Toen het bloedsprookje over de Joden onder de niet-Joodse bevolking ook hier werd verspreid, leidde dit tot twee grote pogroms in 1903 (49 doden, 92 zwaar gewonden, 500 licht gewonden en meer dan 700 huizen geplunderd en vernietigd) en in 1905 (resp. 19 doden, 56 gewonden), waardoor er een uittocht van duizenden Joden plaats vond.  De eerste goed voorbereidde massamoord vond op de dag na de orthodox christelijke Pasen plaats. Voor de Sjoa'(Holocaust) bereikte het Moldavische Jodendom het hoogtepunt. Tijdens de oorlog werden 53.000 van 65.000 Kishinev Joden vermoord door de nazi's. Het Joodse leven was onder de Sovjet-Unie toen ernstig beknot. Twintig jaar geleden woonden er 66.000 Joden in Moldavië, maar nu zijn er ongeveer 12.000. Veel Joden deden alijah.

Griekenland negeert synagogebranden
De enige synagoge op Kreta is deze maand al twee keer in brand gestoken. De eerste maal is de synagoge gered dankzij het ingrijpen van een Albanese immigrant en een Marokkaan; de plaatselijke bevolking deed niets. Griekenland negeert antisemitisme, schrijft Andrew Apostolou.

Tweemaal, op 5 en 17 januari, woedde er brand in de synagoge Etz Hayyim in Chania op Kreta. Beide branden waren aangestoken. De synagoge, die na de Tweede Wereldoorlog in verval was en pas in 1999 volledig was gerestaureerd, is zwaar beschadigd. Er werden onder meer 2500 boeken verwoest. De brandstichtingen volgden op een serie beschadigingen van Joodse graven in Ioannina in Noord-West Griekenland.

De schande van Griekenland
De eerste brand werd gesignaleerd door een Albanese immigrant; hij en een Marokkaan hebben de synagoge door hun dapper optreden gered stelt het blog van de synagoge. Maar de plaatselijke bevolking stak geen hand om de branden te blussen, terwijl die ook hun huizen en winkels in gevaar brachten. Die mensen, die rustig doorslapen terwijl de synagoge in hun stad brandt, typeren het gebrek aan antisemitismebestrijding in Griekenland, schreef Andrew Apostolou in de Wall Street Journal. 

Onder de kop ‘de schande van Griekenland' waarschuwt hij dat in Griekenland niemand optreedt door antisemitisme. Dat kan geen verbazing wekken, stelt hij, omdat de officiele Griekse geschiedschrijving nauwelijks aandacht besteedt aan het Joodse verleden en de media Israel vergelijken met de nazi's.

Joodse organisaties in de VS, zoals het Amerikaanse Joodse Comité, roepen Griekse politici op de educatieve lacune aan te vullen. 

Joods kerkhof in Straatburg tijdens Holocaust Rememberence Day vernield.

"Juden Raus" (Joden eruit) stonden op diverse grafstenen op de Joodse begraafplaats van Straatsbrug. Ongeveer 30 grafstenen waren het doelwit van antisemieten, waarvan 18 bekladderd waren en 13 omgegooid. Hoewel deze vandalistische daad op Holocaust Rememberence Day ontdekt werd, is het voor de politie nog niet duidelijk wat het exacte moment van deze daad was.

Laurent Schmoll, voorzitter van de ongeveer 1.000 koppige Joodse gemeenschap van Straatsburg, vertelde de media dat er verband ligt tussen de Holocaust Remembrance Day en de waargenomen vandalisme.  "Dit zijn absoluut inscripties uit de nazi-periode," zei Schmoll. "Op het moment dat we de verjaardag van de bevrijding van de concentratiekampen vieren, ontdekken wij dit."

CRIF (Bevijligingsdienst van de Joodse Gemeenschap)-onderzoeker Marc Knobel zei dat het te vroeg was om te concluderen waarom de graven werden onteerd en verontreinigd, maar dat de Holocaust Remembrance Day een reden zou kunnen geweest zijn.

Joodse begraafplaatsen van Straatsburg zijn wel vaker door antisemitische graffiti in het verleden vernield. Sterker, in het veleden heeft er vaker antisemitische incidenten op de Joodse begraafplaatsen van Straatsburg op uitgerekend 27 januari plaatsgevonden.
Marc Knobel besluit dat de vandalen veel tijd nodig hadden om de 13 graven omver te gooien.

De begraafplaats niet is uitgerust met videobewaking camera's.

In 2004 was dit Joods begraafplaats ook al doelwit van antisemieten.

Anderlecht: Brandbom tegen Synagoge zet deur in de fik

In de nasleep van de rellen die in de Brusselse gemeente Sint-Gillis uitbraken werd op dinsdagavond rond 21.45 uur een molotovcoctail tegen de toegangsdeur van de Anderlechtse synagoge in de Kliniekstraat geworpen. Die vloog in brand.

Een voorbijganger en enkele buurtbewoners slaagde erin om het vuur te doven. Dit antisemitische incident is het zoveelste op rij in de gemeente van burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven. In de nabijgelegen metrostations werden herhaaldelijk antisemitische slogans aangebracht "Dood aan de Joden", een auto waar een keppeltje zichtbaar op de achterbank lag werd in vuur gestoken en in het koetswerk van de auto van de congierge van de synagoge werd een hakenkruis gekrast en de autoruiten verbrijzeld.

Acht jaar geleden werd dezelfde synagoge aangevallen  toen op 1 april 2002 een vijftal brandbommen door het raam van de tweede verdieping werden gegooid en het interieur van de synagoge vuur vatte.  De bezoekers van deze synagoge (en van andere Brusselse synagogen) worden regelmatig lastig gevallen door groepen jongeren.
Ook rabbijnen blijven niet gespaard van het antisemitisch geweld: de opperrabbijn van Rusland werd op weg naar de  Kliniekstraat aangevallen toen hij op 21 april 2002 wou deelnemen aan een betoging tegen het antisemitische geweld in Anderlecht. Hij werd aangevallen door een persoon met Arabisch uiterlijk die hem van zijn hoofddeksel beroofde en neersloeg. Ook de Brusselse opperrabbijn Albert Guigui werd in het verleden aan de  vlakbij gelegen metrohalte Clemenceau bespuwd en beschimpt door een groepje Marokkaanse jongeren.

De Joodse veiligheidsdienst in Brussel vertelt aan Joods Actueel dat "poging tot brandstichting op deze synagoge niet nieuw zijn en elk jaar één of twee keer voorkomen. Vroeg of laat zullen ze er in slagen om het gebouw helemaal in de vlammen te doen opgaan. Structurele maatregelen zoals camerabewaking zijn nodig zodat het niet zover zal komen. Men kan zich later niet verstoppen achter excuses alsof een aanval tegen de synagoge niet had kunnen voorkomen worden."

Britten verbieden Israëlische toerismefolder met afbeelding Kotel

Israël ligt onder vuur. Op vele gebieden, over de gehele wereld, worden er pogingen ondernomen om de staat te delegitimizeren: vakbonden roepen op tot economische sancties tegen Israël, academische instituten roepen op om Israëlische universiteiten en professoren te boycotten, Israëlische sportmannen en -vrouwen worden geweigerd om deel te nemen aan internationale sportevenementen, de media in de wereld leggen disproportionele aandacht an de dag voor Israël, verslagen zijn bevoordeeld en eenzijdig, en de Verenigde Naties besteden meer aandacht om Israël te bekritiseren dan aan gelijk welk ander land in de wereld. Hieronder een zoveelste staaltje van Israëlbashing, andermal door hun oude vijand van weleer, met name de Britten.

De Britse Advertising Standards Authority (Asa) heeft een advertentie verboden van de Toeristische Dienst van de Israëlische regering waarin korte sequenties van de Klaagmuur worden getoond. De Asa zou haar beslissing steunen op het feit dat zij van mening is dat de Klaagmuur door haar wordt beschouwd als ‘bezet' grondgebied, omdat de Klaagmuur gelegen is in het oostelijke deel van Jeruzalem. Dat dit ‘oostelijk' deel van de stad tussen 1948 en 1967 illegaal werd geannexeerd en bezet door Jordanië [annexatie die enkel door Engeland en haar toenmalige kolonie Pakistan werd erkend] is de Asa blijkbaar al lang ‘vergeten'. En wat er met de crhistelijke, Joodse en andere heiligdommen gebeurde tijdens die 19 jaren bezetting, wil niemand zich nog herinneren.

De beslissing van de Asa is een "monumentale belediging" voor de Joodse gemeenschap in Israël en in de rest van de wereld. Zo ver is het dus al gekomen dat afbeeldingen met Joden aan de Klaagmuur verboden worden. Dit laatste nieuwe Britse besluit om het gebruik van beeldvorming van de Kotel, de heiligste plaats van het Jodendom, te verbieden, doet herinneren aan de beslissingen die destijds werden genomen door de Britse bezetter toen het gebied onder hun heerschappij stond tijdens de periode van het Britse Mandaat Palestina. Toen verboden de Britten aan de Joden om de sjofar te blazen op de Kotel (Westelijke Muur) op Jom Kippoer. Tezelfdertijd weigerden de Britten op onverklaarbare wijze onderdak te verlenen door een imigratiestop in te stellen voor de Joden die op de vlucht waren voor de nazi-machine.

Op dezelfde dag dat Israël Yom HaAtsmaut viert, de 62ste verjaardag van de Onafhankelijkheid van de Joodse staat, blijft Groot-Brittannië voortbouwen op de fouten uit het verleden. Met dit laatste anti-Israëlische en anti-Joodse besluit van de Asa kan je van de Britten maar moeilijk zeggen dat er "niks aan de hand is".

Neo-nazi's vermoordden een Jesjivestudent

De Oekraïense politie heeft het verminkte lichaam van de Lubavitcher Chassidische (Chabad) student Aryeh Leib Misinzov inmiddels gevonden. Dit meldt Arutz Sheva vandaag.

Op Hitler's geboortedag, 20 april, verdween de jesjive student uit Kiev, waar Neo-nazi's tegenwoordig regelmatig Joden aanvallen.  

Rabbijn Yaakov Zilberman heeft het verminkte lichaam moeten identificeren. "Het was afschuwelijk," vertelde hij achteraf, "het lichaam is vreselijk verminkt, omdat het in bijna een dozijn stukken in gesneden en in een buitenwijk van Kiev is begraven".
De politie heeft inmiddels de vermoedelijke leider van de bende die de jongeman (25) vermoord heeft, gearresteerd. Toch hebben zij niet bekend gemaakt of er hier sprake is van een antisemitisch misdrijf. 

De Opperrabbijn van de Oekraïne, Rabbi Moshe Reuven Asman, was op het moment van de brute moord in Israel. Hij kwam onmiddellijk terug naar Kiev. De politie had namelijk er op aangedrongen de begrafenis voor het onderzoek uit te stellen. Omdat dit in strijd is met de Halacha, werd dit geweigerd. Het lichaam is direct naar Israel gevlogen en heeft daar een eervolle begrafenis gekregen.

In de Oekraïne stijgt het antisemitisme gestaagd. Naast de moord op de jongen, stond na de verjaardag van Hitler op de deur van het Chabadschool "Simcha" een graffiti ontdekt met de leuze: "Happy Holocaust" en "Dood aan de Joden". Dit was voor de avond van de Israëlische Onafhankelijkheidsdag. Ook het Joods museum van Kiev werd door de Nazi's niet gespaard.

Twee jaar geleden is er bij de deur van de school brand gesticht.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.