13 Aw 5780 | 03 augustus 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Tekst boven ingang van Auschwitz gestolen
Publicatiedatum: vrijdag 18 december 2009 Auteur: De Redactie, Brabosh en Devorah | 1.294 keer gelezen
Redactie, Antisemitisme buitenland, Sjoa (Holocaust), Auschwitz »

De spreuk 'Arbeit macht frei' boven de toegangspoort van voormalig concentratiekamp Auschwitz is vannacht gestolen. De lokale politie is met speurhonden op zoek naar een spoor van de dieven. Dit maakt de lokale politie van Auschwitz vanochtend bekend. De beelden van de bewakingscamera's worden onderzocht. Boven de poorten van Auschwitz hangt nu tijdelijk een kopie van de spreuk.

Spreuk
Een woordvoerder van het Auschwitzmuseum noemt de diefstal betreurenswaardig. De ijzeren spreuk werd in 1940 door een paar Poolse gevangenen gelast. Uit protest over hun gevangenschap schreven zij de letter B in het woord arbeit op de kop. De nazi's refereerden met de spreuk naar de volgens hen luie houding van de joden.

Kamp
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten er ongeveer 1,3 miljoen joden opgesloten in het vernietigingskamp. 1,1 miljoen daarvan zijn vermoord. Slecht 300 gevangenen wisten succesvol te ontsnappen uit het kamp.

Rabbi Lau: "Spreuk waarschijnlijk door Holocaustontkenners gestolen

Voormalige Opperrabbijn van Israel, huidige Opperrabbijn van Tel Aviv en Voorzitter van Yad VaShem Rabbi Yisrael Meir Lau - zelf Holocaustoverlevende - zei dat de diefstaf van de spreuk boven de ingang van Auschwitz "een volgende stap van Holocaustontkenners" was "die aan de spreuk hebben geërgerd. De spreuk was een van de tastbare symbolen van de Holocaust". Dit meldt Arutz Sheva.

De beruchte tekst was een van de misleidingen van de nazi's om de wereld te laten geloven dat Auschwiz in plaats van een vernietigingskamp een werkkamp was. Feit is dat in Auschwiz ruim een miljoen Joden werden vermoord. "Jaarlijks werd de spreuk door een miljoen bezoekers gezien en dat was een grote ergernis voor verschillende Holocaustontkenners. Het is daarom waarschijnlijk dat de dieven niet door hebzucht werden gemotiveerd, maar door het kwaad en onnavolgbare domheid om de Holocaust in deze generatie ontkennen - en dit is zeer zorgelijk", voegde hij eraan toe.

Ondertussen doet de Poolse overheid er alles aan dat om het te verhinderen dat de spreuk niet het land uit wordt gesmokkeld. Zo worden alle veiligheidstroepen geïnstrueerd om alle goederen die Polen verlaat grondig geïnspecteerd worden. Ongeveer 40.000 euro heeft de Premier van Polen, Donald Tusk, als tipgeld uitgeloofd.

Auschwitzbord in drie stukken gesneden
De politie in Polen heeft bord 'Arbeit macht frei' ondertussen teruggevonden. Vijf mannen in de leeftijd van 20 tot 39 jaar zijn in het noorden van het land opgepakt, berichtten Poolse media maandag. Het bord is in drie stukken gesneden nadat het vrijdag werd gestolen. Het motief voor de diefstal in Zuid-Polen is nog onbekend.

Polen loofde een beloning uit van 115.000 zloty (ruim 27.000 euro) voor de tip die tot de vondst zou leiden. De beloning was uitgeloofd door het Auschwitz-museum, de politie en mensen die anoniem willen blijven. De spreuk bij de ingang moest gedeporteerde Joden en anderen die in het kamp werden opgesloten, de indruk geven dat Auschwitz een werkkamp was.

Schok
De diefstal schokte velen. De voorzitter van het Israëlische Yad Vashem-instituut, Avner Shalev, noemde de diefstal een oorlogsverklaring. ''Ik neem aan dat het om neonazi's gaat'', aldus de voorman van het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

De voorzitter van het Poolse Hogerhuis, Bogdan Borusewicz, noemde het voorval ''bedroevend en pijnlijk''.

Dieven Auschwitz-bord werkten mogelijk in opdracht
In verband met de diefstal vorige week werden nog twee verdachten opgepakt, maar die ontkennen dat ze er bij betrokken waren of in Auschwitz zijn geweest.

Officier van justitie Piotr Kosmaty zei dat de reconstructie nieuwe inzichten heeft opgeleverd, maar weidde niet uit.

De politie vermoedt dat de dieven in opdracht hebben gehandeld. "Het lijkt inderdaad alsof er iemand achter zit", zei woordvoerder Dariusz Nowak van de politie in Krakow. Hij zei dat politie in het buitenland is ingelicht en aan de zaak werkt. Hij gaf verder geen bijzonderheden, maar Poolse media berichtten dat de verdenking uitgaat naar iemand die in Zweden woont.

De politie in Krakow toonde het vernielde bord aan journalisten. De drie woorden waren van elkaar losgesneden. Een deel was verbogen en van het woord 'frei' ontbrak de 'i', die op de plaats van de diefstal is teruggevonden. Bij de woning van een van de verdachten is gereedschap gevonden waarmee de letters vermoedelijk zijn losgezaagd of -gesneden.

Openbare aanklagers moeten beslissen wanneer het bord aan het Auschwitz-museum wordt teruggegeven. Op 27 januari wordt de bevrijding van het kamp in 1945 door het Rode Leger herdacht. Het bord werd na de diefstal vervangen door een replica.

 Auschwitz ‘Arbeit Macht Frei' opschrift teruggevonen
De Poolse politie heeft het beruchte bord definitief teruggevonden. Na een intensieve speurtocht van drie dagen heeft de Poolse politie drie verdachten gearresteerd. Het bord werd in drie stukken gezaagd teruggevonden.

Katarzyna Padlo, de woordvoerder van de Poolse politie deelde afgelopen nacht mee aan The Associated Press dat het bord zondagnacht werd teruggevonden in het noorden van Polen, een heel eind weg van het zuidelijk gelegen Poolse stadje Oświęcim waar het Auschwitzmuseum gelegen is en waar het bord vrijdagochtend werd ontvreemd. Padlo vertelde de pers dat het vijf mannen heeft gearresteerd tussen 25 en 39 jaar oud en hen voor verhoor heeft meegenomen naar Krakau, waar het regionaal bestuur is gevestigd waaronder het gebied valt waar ook het Auschwitzmuseum is gevestigd.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.