23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Wereldwijde antisemitisme is ‘alive and kicking'
Publicatiedatum: zondag 20 december 2009 Auteur: Redactie | 1.519 keer gelezen
Yesha - Westbank, Redactie, Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, Peilingen en Statistieken, Peace Now, Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem »

Het bericht ‘Moldavische priester vernielen de Menora en plaatsen een kruis' die wij van de week op FAQ-online hebben gepubliceerd, is verre van een op zichzelf staande feit. Als we denken dat antisemitisme door toedoen van de Sjoa' is afgenomen, dan hebben we een verkeerde inschatting gemaakt. Zo stromen de laatste dagen berichten op diverse Israëlische mediasites zoals Arutz Sheva binnen die ons over wereldwijde antisemitisme berichten. Wereldwijd betekent niet alleen in Israel, in diverse Balkanstaten of in die geest. Wereldwijd is dus ook Nederland.

Minister van Informatie en Diaspora Yuri Edelstein waarschuwt dat wereldwijde antisemitisme ‘alive and kicking' is. Hij vertelde dat er geen dag voorbij gaat zonder dat er antisemitisme heeft plaats gevonden. Daarom vond afgelopen week in Crowne Plaza Hotel in Jeruzalem voor de derde keer de tweedaagse conferentie "de 2009 Global Forum voor de bestrijding van antisemitisme" plaats  waaraan 500 ministers, wetgevers, juristen, academici, en hoofden van Joodse en niet-Joodse organisaties uit meer dan 50 landen deelnamen. "Het doel van het mondiale forum is om coalities te formuleren en activiteiten te coördineren in de strijd tegen antisemitisme in al zijn vormen en tegen de de-legitimatie van Israël, met inbegrip van de oorlog over racisme en vreemdelingenhaat", zei Edelstein, die zijn voorzitterschap van deze conferentie deelt. "Wanneer de Joden in de wereld heden ten dagen in gevaar zijn en Israel onder herhaaldelijke beledigingen staat die aan de grenzen aan antisemitisme van de ergste soort tipt, is dit forum van essentieel belang", voegt hij er aan toe. Edelstein zei ook dat traditionele antisemitisme verschoven is naar politieke antisemitisme. Deze manifesteert zich in de internationale activiteiten tegen Israël. Ook citeerde hij Maarten Luther King die het anti-Zionisme met antisemitisme heeft vergeleken. Voor de rest van de speech kun je klikken op "tekst van Minister Edelstein". 

Stel je voor dat Hitler een Facebook-account zou hebben... Dr. Andre Oboler richtte op de conferentie van het Global Forum zich volledig op de werkgroep getiteld "Anti-semitisme Online: Cyberspace en de media" voor de bestrijding van antisemitisme. Dr. Oboler, directeur van de Gemeenschap Internet Engagement Project, legde Arutz Sheva TV uit dat bekende websites  een decennium geleden door iedereen als antisemitisch zou worden ervaren. Vandaag de dag, met de verspreiding van internet, is het online-antisemitisme instaat ongemerkt de smet op de Joden binnen sociale netwerken oid. te verspreiden.

Het komt ook niet uit de lucht vallen dat tweederde van Israëliërs de buitenlandse media als antisemitisch ervaren waardoor er op Israel een negatief imago kleeft. Volgens het onderzoek van Prof. Avraham Tzion van het Ariel Universitair Centrum spreken wij over 88% die van deze mening zijn toegedaan. 

Tweederde van de 500 ondervraagde Joden zijn van mening dat de inzicht van de buitenlandse verslaglegging oneerlijk en onredelijk is. Naast de campagnes van de PA en de slechte pr. van de Israëlische overheid, hebben de links georiënteerde Peace Now en B'Tselem volgens 64% van de ondervraagde Israëli's de imago van Israel niet goed gedaan. Zij hebben volgens 58% van de ondervraagden er aan meegewerkt dat de media de 'kolonisten' van Yesha (Judea en Samaria) 'nationalisten' noemen en dat zij bekend staan als 'rechts georiënteerd'.

Obama's populariteit kwam relatief laag uit. Dit als oorzaak van de negatieve indruk die hij bij de helft van de respondenten achter heeft gelaten.

De rechtsgeoriënteerde respondenten geven Obama en de linkse groeperingen de schuld aan de wereldwijde impopulaire status van Israel. De linksgeoriënteerde respondenten leggen de verantwoordelijkheid bij de kolonisten van de nederzettingen.

Een verrassende resultaat van de enquête was dat 18% van de Israëli's niet op de hoogte zijn van de juridische status van Judea en Samaria.

Ondertussen gaat het de wereld compleet voorbij dat er geen Joodse religieuze muziek bij voornamelijke Joodse Machpela (graven van Adam, Chava, de aartsvaders- en moeders; behalve Rachel) in Chevron gedraaid mag worden. Al jaar en dag staat daar een klein stalletje waaruit Breslov-muziek uit de speakers klinkt en waar je daar versnaperingen, religieuze cd's dvd's en boeken kunt kopen. Maar afgelopen donderdag kwam daar een einde aan toen Ofer Ochana, bewoner van Kiryat Arba, onder dreiging van de politie werd ondervraagd en zijn muziek moest afgezet worden. Wanneer hij zijn - voor ons - vertrouwde muziek wederom door zijn speakers zou laten klinken, dan zal hij aangeklaagd worden. We mogen ons afvragen of hier sprake is van de welbekende antisemitisme vanuit de overheid. Tengevolge van deze maatregel heeft de Organisatie voor Mensenrechten in Judea en Samaria een brief naar regionale politiecommandant Itzik Rachamim stuurde die de titel "Selectieve ordehandhaving aangaande luidsprekers in de omgeving van Ma'arat HaMachpela"draagt.

Twee dagen geleden berichtte Arutz Sheva dat de ruines van een historische synagoge in Samoa vlak bij Chevron met swastika's is besmeurd. Samoa is een dorp in de zuidelijke Heuvels van Chevron tussen Chevron en Sheva in. De Arabieren van Samoa zijn al sinds voor 1967 druk met hun terroristische aanslagen tegen Israël. Een rondleiding onder bescherming van het leger komt hoegenaamd niet voor.
De synagoge is in 1934 ontdekt en dateert uit de vierde eeuw na de gewone jaartelling. In de 8e eeuw, bij de aanvang van de islamitische overheersing, hebben de Joden Samoa verlaten. Moslims hebben naast de ruines een moskee gebouwd. Omdat de ruines als steun voor de aanliggende moskee dienen, is dat naar waarschijnlijkheid de reden waarom de moslims de ruines (nog) niet vernietigd hebben, zoals zij in de regel over al en nergens in Israel dit doen om de bewijslasten van een Joodse historie binnen ‘hun Palestina' weg te vagen.

Eens heeft de Aron Hakodesj op de plaats van deze ruinen gestaan.

Deze week meldde de Telegraaf dat het antisemitisme in Frankrijk is toegenomen. De aanleiding is de sterke toename van het aantal antisemitische incidenten in de eerste negen maanden van dit jaar. Van januari tot en met september 2009 werden in Frankrijk 704 gevallen van tegen Joden gerichte voorvallen gemeld. Dat waren er 354 meer dan in dezelfde periode van 2008. 123 keer ging het om acties die tegen Joden of instellingen en gebouwen met een Joodse signatuur waren gericht. De rest waren bedreigingen. Vooral het aantal bedreigingen is sterk toegenomen.

De stijging is volgens Hortefeux voor een deel toe te schrijven aan de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Vooral de aanvallen van Israël begin dit jaar op de Gazastrook hebben sommigen tot antisemitische handelingen aangezet.

En zo is een rabbijn van Chabad een week geleden tijdens de Chanoeka-ceremonie door een moslim in Wenen aangevallen. Zijn vinger werd - toen de rabbijn zich tegen de moslim trachtte te verweren - door de moslim afgebeten. De moslim is opgepakt en de vinger van Rabbi Dov Gruzman werd in het ziekenhuis weer aan zijn hand bevestigd. "We zijn blij dat een dergelijke gebeurtenis zich heeft voorgedaan," zei de rabbijn. "Vandaag de dag, vanwege wat er gebeurd is, zijn we nu juist van plan het Chanoeka evenement groter aan te pakken. Wij maken in plaats van 50 700 sufganiot. Dit is ons antwoord op de aanval en het antisemitisme". Uiteraard kon de rabbijn dit - nog groter - evenement niet kunnen bijwonen. Hij lag nog steeds in het ziekenhuis om infectie te voorkomen.

We sluiten dit nieuwsartikel af met de vermelding dat de opgezette boycot op Israëlische producten in Canada een boemerangeffect heeft veroorzaakt. Juist door de opgezette boycotcampagne heeft geresulteerd dat MEC - Canada's Mountain Equipment Co -  meer Israëlische producten heeft verkocht dan de plannen waren. Uiteraard kon de bedreigingen van de anti-Israelgroepering naar kant van MEC moeilijk uitblijven. De Joodse Canadese Tribune meldt dat verschillende MEC winkels in heel Canada vorige week zondag een buitengewoon hoge omzet voor haar Israëlische producten heeft ervaren.

Dit is een herhaling van afgelopen arpil. Een anti-Zionistische groep trachtte bij een slijter in Toronto de wijnen uit Israel te boycotten door voor winkel heftig tegen Israel te protesteren. Het tegendeel werd werkelijkheid. Binnen enkele uren had de sleiter al zijn wijnen van  Carmel, Barkan, Golan Heights, Gush Etzion (Efrat), Binyamina, Baron, Segal Dalton verkocht!

Als men dan denkt: ‘is dit het?' Dan wijzen wij op het feit dat nergens in de media dag in dag uit, jaar in jaar uit, eeuw in eeuw uit, verhalen dagelijks de ronde doen dat Nederlanders an sich door moslims, linkse anti "Nederlanders"-groeperingen, etc worden gemolesteerd. Wanneer men denkt: "daar is toch geen aanleiding voor?" Heden niet. In het verleden wel...

Als de media alle dagelijkse antisemitistische aanvallen wereldwijd zouden verslaan, dan zou 24 uur per dag te weinig zijn. Echter een andere uitsterste door praktisch niet te verslaan is een andere uitsterste, waardoor iedereen het probleem van de antisemitisme systematisch onderschatten!

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.