20 Sjewat 5782 | 22 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Jimmy Carter maakt excuses voor zijn uitspraken over Israel
Publicatiedatum: dinsdag 29 december 2009 Auteur: De Redactie | 1.443 keer gelezen
Apartheid, Antisemitisme buitenland, Jimmy Carter, Dries van Agt »

De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter heeft spijt van zijn houding tegenover Israel. We mogen niet toestaan dat kritiek omslaat in het stigmatiseren van Israel, is zijn duidelijke boodschap: "ik bied mijn excuses aan als mijn woorden en daden dat gedaan hebben". 

"We moeten Israels prestaties onder moeilijke omstandigheden erkennen, zelfs als we ernaar streven om in positieve zin Israel te helpen de relaties met haar Arabische bevolkingen te verbeteren, maar we moeten niet toestaan dat kritieken voor verbetering Israel gaan stigmatiseren.", zei Carter.

Carter refereerde daarbij aan de titel van zijn boek uit 2006, ‘Israel: Peace Not Apartheid'. Zijn eerdere bewering dat Israel's beleid op de Westbank erger was dan apartheid in Zuid-Afrika en uitspraken over Joden en macht leidden tot wereldwijde kritiek en zelfs tot het opstappen van veertien Joodse werknemers uit zijn vredesorganisatie The Carter Center.

Die uitspraken neemt Carter nu terug. Hij zei met de boektitel te willen waarschuwen voor het ontstaan van apartheid op de West Bank omdat de Israeli's in plaats van de Palestijnen het gebied controleren, hij zei dit te zien als voorspelling en niet als kwalificatie. Over huidige vredeskansen is Carter pessimistisch, vanwege "de recalcitrantie bij de Palestijnen, en de Israelische nederzettingen". 

De excuses van Carter komen via een open brief aan het Joodse persbureau JTA (Jewish Telegraphic Agency), juist vlak voor Kerstmis als "een gelegenheid tot reflectie op het verleden en vooruit kijken naar de toekomst", aldus Carter. Carter is wereldwijd een groot voorbeeld voor mensen als Dries van Agt.

Carters excuses zijn door Joodse kritikasters positief ontvangen.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.