20 Aw 5781 | 29 juli 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Steden van Yesha gaan in staking
Publicatiedatum: zondag 03 januari 2010 Auteur: Redactie | 1.310 keer gelezen
Bevriezingen Nederzettingen, Yesha - Westbank, Redactie, 'Nederzettingen' »

De strijd tegen de door de regering opgelegde bevriezing van de bouw van nederzetting voor 10 maanden in Yesha, wordt de komende week feller. Gemeenten en regionale raden van Judea en Samaria (Yesha) gaan namelijk in staking. Dit meldt Arutz Sheva vandaag.

Verschillende gemeentelijke kantoren in verschillende plaatsen zullen deze week om de beurt in staking gaan. Het stakend personeel zal tijdens hun staking voor de regionale gebouwen van Jeruzalem demonstreren.

Ongeveer 200 mensen namen vanochtend deel aan een grote demonstratie, die als aftrap van het protestcampagne dient. Het hoofd van de Regionale Raad van Shomron, Gershon Mesika [foto], zei: "Alle gemeentelijke medewerkers hebben zich hier bij het kantoor van de Premier verzameld om tegen deze racistische maatregel die uitsluitend tegen Joden gemaakt is te demonstreren. Deze maatregel verbiedt uitsluitend Joden om in hun eigen land te bouwen. Dit gaat tegen de elementaire burgerrechten in."

Tzviki Bar-Chai, hoofd van de Mt. Hevron Regionale Raad, zei: "Wij zijn de gekozen vertegenwoordigers van meer dan 300.000 inwoners. De staat Israël grote schade aan honderdduizenden mensen toegebracht door hun autoriteiten met betrekking tot het verbieden van de bouw te laten gelden. Wij weigeren dit te laten passeren".
Bar-Chai heeft daarnaast een oproep aan alle burgermeesters van alle steden in het land opgeroepen mee met deze campagne te doen. "Vandaag zijn wij het slachtoffer, morgen zijn jullie aan de beurt."

De burgemeester van Kedumim, Chananel Durani, zei zaterdagavond, "De constructie van de bevriezing is onethisch en antizionistisch, en het dreigt de gehele joodse onderneming van nederzetting te ondermijnen en te vernietigen. Netanyahu heeft in wezen het linkse standpunt aangenomen. Dat standpunt is dat de joodse aanwezigheid in Judea en Samaria een obstakel voor de vrede is. Dit is een stap naar de oprichting van een Palestijnse staat die het hart van de staat Israël opgericht zal worden. Wij kunnen onze steden en het maatschappelijk leven onder het zwaard van vernietiging laten functioneren. Daarom roepen wij het nationale publiek op mee te doen met de strijd tegen de bevriezing totdat de regering haar besluit intrekt."

"We hebben ook afgesproken dat wij ons gaan verzetten tegen het agressieve beleid van de minister van Defensie [Ehud Barak]", aldus Durani, "die gaat met behulp van het leger en de veiligheidstroepen op een illegale wijze tegen gezagsgetrouwe burgers in."

Knessed lid Zevoeloen Orlev van de partij Joods Huis, heeft tijdens de demonstratie ook gesproken en zei: "het is absurd dat de stemming van het publiek die duidelijke een joodse en religieuze regering aan de macht heeft gebracht nu moet opstaan en tegen het falen van de belofte die tijdens de verkiezingen zijn gemaakt moet protesteren. Ehud Barak en zijn Arbeiderspartij moet stoppen het kabinetsbeleid te dicteren."

Orlev en Durani raken met hun woorden een gevoelige snaar: de mate van de invloed die Barak op Netanyahu heeft is buiten proporties. De Arbeiders Partij heeft slechts 13 leden in de Knesset en de Likoed heeft wel 27 leden.

Danny Dayan, hoofd van de Yesha Raad van Joodse Gemeenschappen in Judea en Samaria zei: "Wij zijn vastbesloten om op te komen voor de hervatting van de bouw in Yesha."

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.