23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De grootste vergeldingsactie in Gaza sinds Cast Lead
Publicatiedatum: zaterdag 09 januari 2010 Auteur: Redactie | 1.714 keer gelezen
IDF, Defensie en Veiligheid, Iron Dome, Redactie, Operation Cast Lead, Ashkelon, Raketaanvallen, Binyamin Netanyahu, IDF: meest humane leger »

Klik hier voor een duidelijkere beeld.

Afgelopen donderdagnacht heeft het IDF de grootste vergeldingsactie sinds
Cast Lead in Gaza op touw gezet. Terroristische doelen werden in Gaza, maar ook in Gaza Stad, gebombardeerd. Tenminste twee terroristen kwamen om het leven en drie tunnels en een wapenfabriek werden succesvol geraakt. Voor de bombardement heeft de Israëlische luchtmacht donderdag 520.000 flyers, in twee versies met twee verschillende berichten, over de Gazastrook rondgestrooid. Dit meldde Arutz Sheva. Zulks flyer-actie is niet de eerste keer. Zowel tijdens Cast Lead (stukje doorscrollen voor dat betreffende artikel) als tijdens de Libanonoorlog 2006 heeft Israel zulke acties op touw gezet om zoveel burgerslachtoffers te vermijden.

De flyers waarschuwden de bewoners dat Israel bezig is met de voorbereiding van een grootschalige vergelding naar aanleiding van mortierraketten die vanuit Gaza op Israëlische doelen zijn afgevuurd.

De eerste partij van flyers waarschuwde de bewoners bij de veiligheidsbarrière tussen hen en Israël weg te blijven. Ze werden aangeraden ten minste 300 meter afstand te houden. De flyers bevatten kaarten van doelen in zuiden-, midden- en noorden van de Gazastrook waar de bevolking in de buurt van de barrière wonen.  "Iedereen die in de buurt van de barrière komt, brengt zichzelf in gevaar," waren de waarschuwende woorden. De bewoners werden ook aangeraden voorzorgsmaatregelen te nemen voor het geval Israël besluit toch tot vergelding voor mortiervuur over te gaan.

De tweede partij flyers waarschuwde bewoners niet samen te werken met mensen die tunnels graven om via de tunnels wapens naar Israel te smokkelen. "De tunneleigenaren en de wapensmokkelaars zijn een gevaar voor de bewoners van Gaza en uw kinderen," meldden de flyers, "Zit niet werkloos stil terwijl het terreur u misbruikt. Neem verantwoordelijkheid voor uw toekomst."
De IAF's Skyhawk straaljagers werden voor de flyer-dropping gebruikt.

Een van de geraakte tunnels in het centrum van Gaza werd voor infiltratie in het westen van de Negev gebruikt om terroristische aanslagen op Israëlische burgers en het IDF uit te voeren. Twee andere tunnels - vlak bij Rafiah - werden voor wapensmokkel gebruikt. Deze tunnels liggen tegen de Egyptische grens aan. Militaire inlichtingendiensten heeft aanwijzingen dat Chamas sinds het einde van Cast Lead zijn terroristische infrastructuur daar heeft opgebouwd. Men spreekt niet over een paar tunnels, maar mogelijk over honderdtallen.

De flyer zegt:

"De IDF [Israel Defense Forces] werkt niet tegen de mensen van Gaza, maar alleen tegen Chamas en terroristen. Breng uzelf in veiligheid door onze orders op te volgen... U kunt hieronder het nummer bellen om ons te informeren over de locaties van raketlanceerders, magazijnen, tunnels en terroristische cellen die actief zijn in uw regio. Wij beloven en garanderen alle geheimhouding."

De IDF's snelle counter offensief was een reactie op een grote terroristische aanval op de westelijke Negev. Meer dan 9 jaar worden mensen daar dagelijks door de terroristische aanvallen getraumatiseerd. Meer dan 280 raketten en mortieren werden sinds het einde van Operatie Cast Lead vanuit Gaza op Israel afgevuurd. Maar toen donderdag Chamas en verwante terroristen meer dan 10  mortiergranaten en een raket in het gebied rond Gaza afvuurden, werd er, ondanks geen doelen geraakt werden en mensen verwond raakten, door deze actie vergolden.

De mortieren werden praktisch direct afgevuurd nadat Minister van Defensie Ehud Barak van de week aankondigde dat het Iron Dome afweersysteem voor haar kritische testen succesvol was geslaagd (hierover morgen meer), waardoor deze hopelijk volgend jaar ingezet zal worden. Chamas beweert om dit systeem heen te kunnen. 

"Wij zullen op iedere raket fel reageren"
Afgelopen week landden raketten in Ashkelon en Netivot. De raketten kwamen dichterbij - en werden frequenter afgevuurd dan gebruikelijk. Niemand raakte gewond. Premier Benyamin Netanyahu reageerde volgens Arutz Sheva vandaag - voordat het kabinet samen kwam - op de vergeldingsactie van Israel afgelopen donderdagnacht als volgt:

"Twintig raketten en mortieren werden afgelopen week vanuit Gaza afgeschoten. Het IDF reageerde direct door de raketinstallatie en de tunnels waardoor de raketten vanuit Iran worden gesmokkeld aan te vallen. Ons beleid is duidelijk: ieder raket of aanval zal met een felle reactie beantwoord worden".
Naast deze duidelijke woorden die gericht waren naar Chamas, richtte hij zich ook tot de Fatach en Mahmoud Abbas persoonlijk.
"Niet alleen brengen raketten onze veiligheid in gevaar, maar ook woorden. Degenen een plein in Ramallah naar een terrorist vernoemd - die tientallen Israëliërs [38] op de Coastal Highway [in 1978] heeft vermoord -  moedigt terrorisme per direct aan." Premier Netanyahu had ook geen goed woord over voor Abbas' verering van de door het IDF uitgeschakelde terroristen die kort geleden een jonge rabbijn in Samaria hebben vermoord. Hij noemde hen namelijk "martelaren". Premier Netanyahu ziet deze omschrijving van deze terroristen als  een directe vorm van ophitsing tegen Israël.

Een voormalige Commandant Officier van het IDF Zuid - Comm. Maj-Gen. Yom Tov Samiya - zei dat een nieuw conflict tussen Israël en Chamas in Gaza onvermijdelijk is. "We staan voor een nieuwe ronde van oorlog tegen Gaza", legde hij uit, "ik geloof niet dat Chamas zich zal overgeven of zal veranderen. Daarom moet de aanval feller dan vorig jaar tijdens Cast Lead worden. Denk aan harde klappen en het overnemen van bepaalde gebieden in Gaza. Chamas moet eens leren begrijpen dat zij door het provoceren grondgebied zal gaan verliezen."

Ondertussen blijven de terroristen Israel provoceren door hun mortierraketbeschietingen te blijven hervatten. Aanvallen werden vandaag door Israel direct beantwoordt, waardoor ten minste twee Islamitische Jihad terroristen om het leven zouden zijn gekomen. Chamas beschuldig Israel daarnaast voor het verwonden of doden van drie Arabieren uit Gaza. Het IDF ontkent iedere betrokkenheid. Geen van de mortierraketten en gewone raketten van deze terroristen raakten hun doel.

Buitenlandse media merkte naar aanleiding van deze escalatie op dat er vanuit de VS meer druk op Israel gelegd zal worden aangaande de hervattingen van de besprekingen en tot stand brengen van een Palestijnse Staat binnen de huidige grenzen van Israel.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.