17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël: Palestijnen frustreren vredesoverleg
Publicatiedatum: zondag 10 januari 2010 Auteur: De Redactie | 1.365 keer gelezen
Bevriezingen Nederzettingen, Yesha - Westbank, Jeruzalem [Al-Quds], Vredesproces, Verenigde Staten, Binyamin Netanyahu, 'Nederzettingen' »

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag de Palestijnen beschuldigd van het ophouden van het vredesproces in het Midden-Oosten en het aanjagen van de onrust. Hij zei dit in reactie op een dreigement vanuit Washington, dat de Verenigde Staten sancties aan Israël kunnen opleggen om het zo te dwingen concessies te doen. De uitspraak van Netanyahu lijkt er op te wijzen dat Israël vreest verantwoordelijk te worden gehouden voor de impasse in de vredesbesprekingen die nu al een jaar duurt.

De Amerikaanse gezant George Mitchell alarmeerde de regering van Israël vorige week door te suggereren dat de VS financiële druk kan gebruiken om nieuwe concessies van Israël los te krijgen. Hij verklaarde echter ook dat de VS meer ziet in het overtuigen van de regering dan in sancties.

Het dreigement domineerde het Israëlische nieuws. Netanyahu stuurde na het dreigement van Mitchell een verklaring uit, waarin de Palestijnen worden beschuldigd van het oponthoud in de besprekingen. "Iedereen weet dat de Palestijnse regering weigert weer om de tafel te gaan zitten, terwijl Israël significante stappen zet om verder te komen in de besprekingen", aldus de verklaring.

Netanyahu kreeg steun voor deze stelling van twee Amerikaanse senatoren die in Israël op bezoek zijn, de republikein John McCain en Joe Lieberman. McCain zegt dat de dreigementen 'niet bevorderlijk' zijn en dat hij het er 'niet mee eens' is.

De Palestijnen weigeren opnieuw te onderhandelen over vrede totdat Netanyahu alle bouwactiviteit op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem heeft stopgezet. Netanyahu heeft al een bouwstop van tien maanden ingesteld op de Westoever, maar Oost-Jeruzalem valt hier buiten.

Vrijdag heeft de regering van Obama een nieuwe strategie bepaald voor het vredesproces in het Midden-Oosten. In dit plan staat dat beide partijen uit de impasse moeten komen door de grenzen te bepalen en een oplossing te vinden voor Jeruzalem, dat door allebei als hoofdstad wordt geclaimd. Volgens minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton moeten dan eerst de problemen over de bouwactiviteiten van Israël uit de weg worden geruimd. Israël en de Palestijnen hebben op het plan lauw gereageerd.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.