19 Tisjri 5782 | 25 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Voormalige Minister van Toerisme Rabbi Binjamin Elon: Jeruzalem als onverdeelbaar Joodse hoofdstad in gevaar
Publicatiedatum: zondag 24 januari 2010 Auteur: Redactie | 1.442 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Redactie, Vredesproces, Tweestatenoplossing, Nederland tav Israel en Joden in NL »

Leiders van de PA en Noorse diplomaten hebben vorige week maandag op hoog niveau een ontmoeting in Jeruzalem gehad. De bijeenkomst heeft in het ziekenhuis - ook wel bekend als het Orient House - op de Olijfberg  in Oost Jeruzalem, de Arabische gedeelte van het de Israëlische hoofdstad plaats gevonden.

Het Orient House is het voormalig hoofdkantoor van de PA in Oost Jeruzalem. De Noorse Minister van Buitenlandse Zaken Jonas Gahr Store, topadviseur van Mahmoud Abbas Rafik Husseini (PA) en de PA ‘Minister van Jeruzalem' Ahmed A-Rawidi en nog enkele anderen waren onderdeel van deze bespreking. De bijeenkomst ging over de toekomst van - nota bene - de Israëlische hoofdstad dat noch Palestijns noch Noors is. Wat bekokstoofden deze twee partijen over de stad waarover zij geen enkele zeggenschap hebben? Wie zitten nog meer achter deze plannen?

In augustus 2001 heeft de voormalige Premier Ariel Sharon bevolen het hoofdkantoor van de PA in Oost Jeruzalem te sluiten. Een van de leiders van deze campagne was de voormalige Minister van Toerisme (2001-2004) Rabbi Binyamin Elon. Nu wordt er gefluisterd dat het Orient House weer heropend zal worden. En dat niet alleen. Er wordt ook gefluisterd dat Palestijnen meerdere gebouwen in die omgeving willen overnemen. Rabbi Elon, ex Knessetlid van 1996-2009, vreest dat de beslissing van Sharon teruggedraaid zal worden en noemt deze ontwikkelingen daarom ook een "kritiek gevaar".

"Dit is de grootste test voor de regering van Netanyahu", legt Rabbi Elon aan Arutz Sheva uit, "En ik hoop dat hij de tekenen aan de muur zal herkennen. Jeruzalem is het hart van onze staat en daarover kan geen compromissen gemaakt worden. Ja, het Orient House werd gesloten en er staan in die buurt enorme Joodse gebouwen zoals Shimon HaTzaddik en Nissan Beck (vlak tegenover de Damascus Poort, die in 1874 door Joden zijn gekocht) maar deze zullen allemaal waardeloos worden wanneer de Palestijnen de gebouwen in het Oostelijk deel van de stad gaan overnemen en vandaar uit zullen gaan opereren".  

VS: Oost Jeruzalem zal voor de PA worden.
"Het Palestijnse verlangen om van Jeruzalem hun hoofdstad te maken, is een acuut gevaar", vertelt Rabbi Elon verder. "Er staan in de buurt van het Orient House diverse buitenlandse consulaten en met name een Amerikaanse consulaat die zich op de Arabieren richt, terwijl de Amerikaanse consulaat aan de ándere kant van de binnenstad van Jeruzalem de Israëlische belangen behartigt. Door deze stap heeft de VS duidelijk te kennen gegeven dat Oost Jeruzalem het Palestijnse hoofdstad zou moeten worden. Het gevaar is zeer reëel en wij moeten direct actie ondernemen".

De koppigheid van de PA over Jeruzalem is in ons voordeel
"De speciale Amerikaanse afgezand voor het MO George Mitchell werkt ondertussen op zijn gemak en op een rustige wijze door aan een erkenning van een Palestijnse staat," waarschuwt Rabbi Elon, "Dit terwijl Netanyahu in dit gebied erg zwak staat. Hij heeft al van een erkenning  - zij een gedemilitariseerde - Palestijnse Staat aangeboden. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van de Likoed Partij. En het gevaar is dat dit realiteit gaat worden. Onze enige kans is dat de Palestijnen heel Jeruzalem gaan opeisen en dan moeten wij sterk staan. Netanyahu staat daarnaast niet erg sterk met betrekking tot Judea en Samaria en ook niet sterk met betrekking tot een Palestijnse Staat, dus ben ik van mening dat hij sterk in zijn schoenen MOET staan wanneer het Jeruzalem betreft. Dit moet hij direct bewijzen".

Erger dan de vernietiging van twintig gemeenschappen
"Ik hoop dat ons volk slim genoeg is om te realiseren dat het beleid van ‘een ander huis en een ander dunam' niet voldoende is. Wij zagen wat het effect is van een misplaatste politieke beslissing waardoor twintig florerende gemeenschappen van de aarde is gevaagd. Dit zijn existentiële gevaren waarmee Israël zal worden geconfronteerd als er een Palestijnse staat wordt gevormd met Jeruzalem als hoofdstad. Het gevolg zal groter zijn dan de vernietiging van twintig gemeenschappen, G'd verhoedde".

Ben Goerion's benadering is uit de tijd
Elon benadrukte dat we de concrete gevaren van diplomatie en diplomatieke beslissingen moeten erkennen: "We worden dikwijls met bulldozers wakker gemaakt die een huis omver rijden. Maar de beslissingen om die bulldozers voor deze doeleinden te gebruiken zijn veel eerder gemaakt. Sommige van onze politici blijven aan de Ben Gurion aanpak van 'VN en Shmu-en hangen: het maakt niet uit wat de niet-Joden zeggen, maar veeleer wat de Joden doen' - en het is bewezen dat dit in Gush Katif verkeerd heeft uitgepakt. We moeten eens een keer wakker worden en de tekenen aan de muur herkennen en ons realiseren dat onderhandelingen die naar een Palestijnse Staat leiden met Jeruzalem als hun hoofdstad voor de deur staat. Ik roep het Kabinet met de ministers zoals Uzi Landau, Gideon Saar en anderen die hun grote loyaliteit naar Jeruzalem hebben bewezen op om deze strijd aan te gaan en te begrijpen dat wij een virus hebben die enkel overwonnen kan worden wanneer het nog steeds klein is".

Nederlandse ministers voor opdeling Jeruzalem: Eind 2009 hebben ministers van de Buitenlandse Zaken van de EU Israel opgeroepen Jeruzalem met de Palestijnen te delen. Dit meldde Elsevier 8 december 2009. Ook onze Minister van Buitenlandse Zaken - Maxime Verhagen en dus namens onze regering - heeft Maxime Verhagen deze verklaring uitgesproken.


Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.