17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Premier Netanyahu en Rabbi Lau: “Herinner Ameleq”
Publicatiedatum: woensdag 27 januari 2010 Auteur: Redactie | 1.605 keer gelezen
Redactie, Nazi's, Sjoa (Holocaust), Binyamin Netanyahu, Auschwitz, Holocaust Memorial Day »

"Herinner Amaleq" was de kernboodschap van de Israëlische Premier Binyamin Netanyahu vandaag tijdens de Holocaust Memorial Day in Auschwitz.  

"Vanaf deze vervloekte grond in Auschwitz, Birkenau en andere kampen stijgen de stemmen van onze broeders en zusters, onze mensen, die stikten en werden verbrand en vermoord," begon de Premier  in het Engels, "die fatsoen, waarheid en hoop .. . voor de hele mensheid wensten... om zo de taal van de nazi's proberen uit te roeien". Vervolgens schakelde de Israëlische Premier over in het Hebreeuws.

Hij hervatte zijn spreech met de Kaddisj: "jitgadal wejitkadaj Sjmeh Raba... (Laat de grootheid en heiligheid van Zijn grote Naam vermeld worden)  om vervolgens de laatste woorden van de vele Joden die in Auschwitz vermoord werden uit te spreken: "Sjema Jisrael-Hoor Jisrael" (Dewariem/Deut. 6:4).
Hij eindigde tot slot zijn introductie met de opmerking dat vele onder hen de zin "Zachor ‘et ‘asjer ‘asah lecha ‘amaleq... Denk er steeds aan wat Amalek je aangedaan heeft" (Dewariem 25:17) aan hun laatste woorden voor hun dood hadden toegevoegd...

"Ik kwam uit Jeruzalem om jullie te vertellen dat wij nooit zullen vergeten. Wij zullen altijd herinneren wat de Nazi Amaleq ons heeft aangedaan en wij zullen nooit vergeten om op ons hoede te blijven en klaar te staan wanneer een nieuwe Amaleq op het toneel van de geschiedenis verschijnt om  wederom de Joden bedreigen om hen te vernietigen. En dan zullen wij niet nogmaals de fout maken door de kwestie licht op te nemen en denken dat dit slechts loze dreigementen zijn of dat de Holocaustontkenning slechts holle woorden zijn. Wij zullen niet vergeten en wij zullen ons  altijd herinneren om op onze quivive te blijven".

"De les van de Holocaust is dat het moorddadige kwaad zo vroeg mogelijk gestopt moet worden wanneer het nog in de beginfase zit en nog niet in staat is zijn bedoelingen tot in uitvoer te brengen". Hier zinspeelde de Premier naar de doodsdreigingen van Iran  naar het adres van het Joodse volk.
"Deze les moet door alle verlichte naties van de wereld worden geïnternaliseerd. Wij, het Joodse volk, geïnternaliseerde dit, na het verlies van een derde van onze natie op de met bloed doordrenkte aarde van Europa, maar al te goed. We hebben geleerd dat we bereid moeten zijn om onszelf te verdedigen. We hebben geleerd dat de enige garantie voor het voortbestaan van onze natie een sterk Israel is dat over een goede defensiemacht beschikt: het Israel Defense Forces. We hebben geleerd dat we de naties van de wereld er op moeten wijzen en klaar te staan om onszelf te verdedigen."

"Vanaf deze plek doe ik de belofte, als hoofd van de Staat van Joden: nooit meer zullen wij toestaan dat de machine van het kwaad het leven van onze natie zal afsnijden. Nooit meer.

"Am Jisrael Chai, we moeten terug naar ons eigen land, naar het land van onze voorouders, naar Jeruzalem, onze hoofdstad. We hebben ons uit alle hoeken van de wereld verzameld, overlevenden van de Holocaust, de Arabische Joden, Joden uit voormalige Sovjet-Unie, Ethiopische Joden, " ging Premier Netanyahu verder in het ijzig Polen als locatie voor zijn verwijt aan degenen die beweren dat Joodse bevolking van Israël merendeels van emigranten uit Europa zou bestaan.

"Wij buigen ons hoofd in herinnering [van de slachtoffers van de Holocaust] en wij heffen onze hoofd op wanneer onze vlag met haar twee blauwe strepen en de Ster van David in het midden wappert. We hebben onze hoop nog steeds niet verloren."

De Premier kreeg in de gedeelten van zijn speech waar hij krachtige termen gebruikte van een aantal in het publiek een applaus.

(L. Rabbi Lau tegenwoordig en R. Rabbi Lau als klein jongetje van 8)

Een van de meest aansprekende en charismatische sprekers op Krakau was de voormalige Opperrabbijn van Israël (huidige Opperrabbijn van Tel Aviv) Israël Meir Lau, zelf een in Polen geboren overlevende van de Holocaust. Hij herinnerende hoe zijn moeder hem tijdens de selectieprocedure in 1942 op weg naar een concentratiekamp - hij was nog maar 7,5 jaar - van haar weg afduwde.

"Mijn moeder voelde dat ik bij de mannen een betere kans op overleven had dan bij de vrouwen en kinderen," zei hij. "In situaties op leven en dood, moet men zeer moeilijke keuzes maken." Rabbi Lau, die  zijn moeder nooit meer terugzag, zei dat de wereldleiders dit van zijn moeder moeten leren.  "Maak een beslissing," sprak hij de menigte van media en de EU-wetgevers toe. "Wees moedig en vastbesloten om levens te redden. Aarzel niet. Een coalitie van bondgenoten kan de wereld redden van een gek en een gek fenomeen."

Lees HIER (Eng.) de speech van President Peres in Berlijn vandaag op de  Holocaust Memorial Day en Angela Merkel geeft Iran tegelijker tijd een ferme waarschuwing

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.