23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
IDF berispt officieren om fosforgebruik
Publicatiedatum: dinsdag 02 februari 2010 Auteur: De Redactie | 1.386 keer gelezen
IDF, Operation Cast Lead, UNRWA, IsraĆ«lische mensenrechtenorganisatie B'Tselem, Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's »

De IDF zou twee officieren hebben berispt wegens het "overschrijden van hun bevoegdheden op een manier die mensenlevens in gevaar bracht". De twee hadden het afvuren van rookbommen met fosfor goedgekeurd in de wijk Tel al-Hawa in Gaza City, vlakbij een UNRWA-complex.

Dit stond in een rapport dat de Israelische regering vrijdag aanbood aan de Verenigde Naties. Het bericht leidde maandag al tot controverse; het dagblad Haaretz berichtte dat de IDF de berisping ontkende, en mensenrechtenorganisatie B'tselem vond de berisping een te lichte straf.

Met witte fosfor kan een rookgordijn worden gecreëerd om het zicht van de vijand in een gevechtsituatie te belemmeren. Op 15 januari 2009, twee dagen voor het einde de Gaza-oorlog, lieten de berispte officieren rookbommen met deze stof afvuren om het zicht van een Hamaseenheid met antitankwapens op IDF-soldaten te belemmeren. Tussen Hamas en de IDF-troepen in lag een complex van de UNRWA, de VN-vluchtelingenorganisatie voor Palestijnen. Een UNWRA-medewerker en twee Palestijnse burgers die hun toevlucht hadden gezocht in het complex werden tijdens dit incident gewond door neerdalende fosfordeeltjes.

Ontkenning
De namen van de officieren werden in het rapport niet genoemd, maar Israelische media identificeerden hen als Brig. Gen. Eyal Eisenberg en Givati-kolonel Ilan Malka. Maandag berichtte het dagblad Haaretz echter dat de IDF ontkende dat deze twee berispt zouden zijn. Het gebruik van rookbommen met fosfor ontkende de IDF-woordvoerder niet. Internationale overkomsten staan het gebruik van witte fosfor toe in open gebieden, maar verbieden gebruik in een dichtbevolkte omgeving vanwege gevaar voor burgerslachtoffers.

150 onderzoeken
Het rapport waarin sprake was van de  berisping was een korte reactie van de Israelische regering op het zwaarbekritiseerde Goldstonerapport, dat Hamas maar vooral de IDF beschuldigde van 'oorlogsmisdaden' tijdens de Gaza-oorlog. Goldstone eiste dat beide partijen 'acceptabele' onafhankelijke onderzoeken instelden naar de aantijgingen. Volgens de Israelische reactie  zijn er 150 onderzoeken ingesteld, die uitmondden in 36 gerechtelijke onderzoeken. Er zijn 500 soldaten gehoord en 100 Palestijnen. De Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem vond de berisping van de officieren echter een te lichte straf, omdat bij dat incident veel branden waren ontstaan in de wijk. B'tselem sprak van een 'doofpot-operatie' en wil alsnog een onafhankelijk onderzoek. Een uitgebreid verslag van de Israelische regering wordt de komende weken verwacht.

Algemene verklaring
Ook Hamas moest een onderzoek instellen. In plaats daarvan gaf de organisatie vorige week een algemene verklaring uit dat Hamas slechts 'raketten had afgevuurd op militaire doelen'. Mensenrechtenorganisaties verwerpen deze verklaring, meldde de Washington Post.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.