12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Toename rellen van Arabieren een feit
Publicatiedatum: maandag 01 maart 2010 Auteur: Redactie | 1.531 keer gelezen
Defensie en Veiligheid, Heilige Plaatsen, Redactie, Ma'arat Hamachpela, Chevron, Verislamitiseren van Joodse heiligdommen, rellen, ontheiliging van Joodse heilige plaatsen »
Luitenant-generaal van de politie David Cohen meldde vorige week dat Arabische burgers van Israel vaker bij geweldsmisdrijven betrokken zijn dan een constructief  aandeel in de algemene bevolking. Dit probleem groeit gestaagd door. Dit meldde Arutz Sheva.

"Sinds de Oktoberrellen, is de laatste decennium sprake van een sterke toename," vertelt Cohen met de verwijzing naar de wijdverbreide rellen die door Arabische burgers al vanaf het begin van de Tweede Intifada worden georganiseerd. "De groeiende betrokkenheid van de Arabieren aan de gewelddadige criminaliteit en dat op een schaal van hun vertegenwoordiging binnen de Israëlische bevolking, wordt het steeds erger en erger. De uitvoering van de aanbevelingen van de Comité Orr is dus van cruciaal belang." 

De Orr Comité is in leven geroepen na aanleiding van het handelen van de politie van de Oktober Rellen en de dood van 13 relschoppers. Dit Comité nam bestraffende maatregelen tegen de hoge politiefunctionarissen, maar heeft wel geadviseerd dat de Arabische gerieven tegen de Joodse staat aangepakt moet worden, terwijl er tevens geadviseerd wordt meer training en betere uitrusting voor de politie zodat zij de rellen sneller onder controle krijgen zonder dat zij gebruik moeten maken van dodelijk geweld. "Wij werken er naar toe om de communicatie en samenwerking met de Arabische sector te verbeteren," besluit Cohen, "maar ook met de politiecentra, Ministerie van Openbare Veiligheid, zodat wij een georganiseerde plan kunnen opstellen om de huidige leemten beter te ontwikkelen".

Dat de door de Luitnant-generaal Cohen aangehaalde rellen vanuit de Arabieren sterk is toegenomen, mogen duidelijk zijn. Sinds een week namen de rellen in zowel Chevron als in Jeruzalem sterk toe.  Ongeveer honderd Arabieren gooiden vorige week maandag stenen en rollende brandende banden richting de Joodse Gemeenschap. Een militair was hierdoor licht gewond geraakt. De IDF sprak over dat incident als een "illegale en gewelddadige vorm van verstoring van de openbare orde." De militairen gebruikten traangas om de aanvallers te verspreiden.

De Arabieren grepen de gelegenheid aan om flink te rellen nadat de Israëlische regering Maraas Machpela (graven van Adam, Chava, Avraham, Sarah, Jitschaq, Rivqah, Ja'aqov en Lea) in Chevron en Qaver Rachel (Graf van Rachel) in Bethlechem als een van de honderd vijftig heilige plaatsen als Israelisch nationaal erfgoed heeft aangewezen. De rellen hebben de hele week aangehouden en hebben zich zelfs tot vandaag uitgebreid in Jeruzalem. Afgelopen vrijdag werd het aantal van  honderd relschoppers in Chevron verdubbeld naar tweehonderd Arabieren, die het nodig achtten om stenen naar Joden te gooien.

Ondertussen heeft het Arabische geweld - dat in Chevron vorige week maandag was begonnen - gistermorgen (Poeriemochtend) de Tempelberg dus bereikt. Naast de vijftien relschoppers die gewond raakten, raakten vier politiemensen licht gewond. Ongeveer dertig Arabische Moslim-jongeren gooiden stenen naar de bezoekers op de Tempelberg. Ook werden door luidsprekers keihard 'allahu akbar' (allah is groot) geroepen. Daarnaast werden er anti-Joodse parafrasen en een oproep tot een jihad door de luisprekers geschreeuwd.
Ook in de nauwe straatjes van de Oude Stad kwamen politie en Arabieren gisteren tot handgemeen, waarnaast een groep van honderd vrouwelijke relschoppers door de Sultan Suleiman gedeelte van Oost Jeruzalem marcheerden.

Palestijnse bronnen noemt het Israëlische besluit een gevaarlijke schending van de  akkoorden en "zal toevoegt worden aan de complexiteit van het religieuze conflict dat zou kunnen leiden tot gevaarlijke resultaten."
De PCHR, de Palestijnse Centrum voor Mensenrechten, een Arabische groep die door de Europese Commissie in leven is gebracht, maar ook de Christelijke Hulpverlening (Christian Aid) uit Groot-Brittannië verwerpen het feit dat Maraas Machpela en Qaver Rachel (resp. Genesis 23 en 35) Joods zouden zijn. Zij roepen dat Maraas Machpela  de "Ibrahimi Mosque" en Qaver Rachel "Bibal Ben Rabah Mosque" heten en dat deze geen Joodse achtergronden hebben. PCHR meent zelfs dat de Israëlische regering met hun besluit Artikel 1 van de Conventie van Den Haag heeft overtreden en vindt dat niet alleen de Palestijnse burgers, maar ook hun eigendommen en religieuze plaatsen beschermd moeten worden.

De Arabieren grepen de gelegenheid aan om flink te rellen nadat de Israëlische regering diverse plaatsen in Israel heeft aangewezen als Israelisch nationaal erfgoed, waar onder andere Maaras Machpela in Chevron en Qaver Rachel (Graf van Rachel) in Bethlechem. De rellen hebben nog dagen aangehouden en hebben zich uitgebreid naar Jeruzalem.

Qaver Avraham, graf van Avraham, in Maaras Machpela - Chevron -, waar Joodse ongetrowde meisjes bidden voor een goede man

Palestijnse bronnen noemt het Israëlische besluit een gevaarlijke schending van de  akkoorden en "zal toevoegt worden aan de complexiteit van het religieuze conflict dat zou kunnen leiden tot gevaarlijke resultaten." De PCHR, de Palestijnse Centrum voor Mensenrechten, een Arabische groep die door de Europese Commissie in leven is gebracht, maar ook de Christelijke Hulpverlening (Christian Aid) uit Groot-Brittannië verwerpen het feit dat Maaras Machpela en Qaver Rachel (resp. Genesis 23 en 35) Joods zouden zijn. Zij beweren dat Maaras Machpela  de "Ibrahimi Mosque" en Qaver Rachel "Bibal Ben Rabah Mosque" heten en dat deze geen Joodse achtergronden hebben. PCHR meent zelfs dat de Israëlische regering met hun besluit Artikel 1 van de Conventie van Den Haag heeft overtreden en vindt dat niet alleen de Palestijnse burgers, maar ook hun eigendommen en religieuze plaatsen beschermd moeten worden.

Israël biedt gratis toegang tot alle religieuze plaatsen voor volgelingen van alle religies. Dat het beheer beter aan Israel besteed is, bewijst het feit dat Qaver Joseef (het graf van Joseef, de zoon van aartsvader Ja'aqov) in Shichem (Nablus), sinds deze in Palestijnse handen is gevallen, verschillende malen ontheiligd en vernield is. Ook in Maaras Machpelah konden de Arabieren zich niet beheersen en zich beschaafd te gedragen,  doordat zij keer op keer de Joodse gedeelten hebben ontheiligd.

In 1967 heeft IDF Maaras Machpela bevrijd en tot die tijd was het de Joden niet toegestaan hoger dan de zevende tree van de trap op te klimmen. Ondanks dat bleven Joden uit de gehele wereld tot die zevende tree daar bidden. Nu het in Joodse handen is, heeft de Israëlische regering nog nooit één moslim verboden om op de heilige plaatsen te bidden, iets wat de Arabieren nog nooit gepresteerd hebben.

Inmiddels hebben de relschoppers op de Tempelberg zich vandaag teruggetrokken, maar met de dreiging dat zij Moslims voor een heilige oorlog tegen de Joden oproepen.

Chamas reageerde uiteraard niet al te verrassend met hun officiële mededeling dat de relschoppers deze acties hebben gevoerd om de vermeende Islamitische heilige plaatsen tegen de Joodse overheersing te beschermen.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.