16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wereldwijd verdubbeling van antisemitische incidenten in 2009
Publicatiedatum: woensdag 03 maart 2010 Auteur: Brabosh en Devorah | 1.981 keer gelezen
Redactie, Nazi's, Antisemitisme buitenland, Groot Britannie, Peilingen en Statistieken, islamitische fascisme, ScandinaviĆ« »
[..] de islamitische wereld heeft de fakkel van de redeloze Jodenhaat van de nazi's overgenomen en draagt die met vuur en verve verder. De islamisering van het Europese antisemitisme is een van de meest huiveringwekkende ontwikkelingen van de laatste decennia. In heel de islamitische wereld wordt al jarenlang dag in dag uit in kranten, weekbladen, schoolboeken, radio- en tv-uitzendingen, preken van imams, in lessen op school en aan de universiteiten een onvoorstelbare hoeveelheid anti-Joodse propaganda van de ergste soort over honderden miljoenen hoofden uitgestrooid. Ook in talloze cartoons, die soms regelrecht zijn overgenomen uit de anti-Joodse pers van de Nazitijd, wordt een beeld van het Joodse volk gecreëerd dat in negativiteit zijn weerga niet kent."

Het bontst maken het Iran, Syrië en de Palestijnse gebieden. Syrië heb ik al genoemd. Over Iran en zijn rabiate anti-joodse leiders die Israël met een atoombom van de kaart willen vegen, hoef ik weinig te zeggen. Dat regime, dat de Holocaust ontkent maar er wél graag zelf een wil veroorzaken, vormt de grootste bedreiging voor Israëls voortbestaan sinds 1948: het werkt onverbloemd aan een 'Endlösung'.

Maar in termen van ons thema - het propageren van Jodenhaat - is de situatie minstens even erg bij de Palestijnen. Daar overtreft de grofheid van de anti-Joodse hersenspoeling de bangste verwachtingen. In tal van Palestijnse schoolboeken wordt kinderen jaar in jaar uit geleerd dat het een heilige plicht is het joodse volk te vernietigen omdat Joden als Satanskinderen zich tegen God verzetten en tegen de mensheid en de islam complotteren. Ook hebben de Joden helemaal geen historische wortels in Palestina, zij zijn nieuwkomers vergeleken met de Palestijnen en moeten dus als een agressieve koloniale macht worden beschouwd die gericht is op de vernietiging van de islam en daarom zelf vernietigd moet worden. En al dat lesmateriaal wordt door Europa zwaar gesubsidieerd, dus ook met uw en mijn belastinggeld."

(Prof. Dr. Pieter van der Horst op vrijdag 16 juni 2006 aan de Universiteit van Utrecht)

godbless1De islamisering van het antisemitisme is ook in West-Europa en in de Lage Landen merkbaar toegenomen

Het jaar 2009 was het slechtste in termen van antisemitisme gesproken van tenminste de afgelopen 20 jaren, volgens het jaarlijkse rapport dat werd opgemaakt door het Stephen Roth Institute for the Study of Contemporary Anti-Semitism and Racism verbonden aan de universiteit van Tel Aviv. Het rapport dat zondag 11 april 2010 in Jeruzalem werd voorgesteld aan pers en publiek [klik video], werd opgesteld in samenwerking met het European Jewish Congress (EJC). Het aantal gewelddadige antisemitische incidenten is met meer dan 100 procent toegenomen namelijk van 559 in 2008 tot 1.129 in het afgelopen jaar 2009 - een gemiddelde van 3,1 incidenten elke dag ergens in de wereld.

Uitbuiting van de Holocaust door Belgische moslims van Marokkaanse en Arabische origine. Niets oogt wansmakelijker dan dit breed glimlachende meisje dat dit bord op zondag 11 januari 2009 in volle Gaza-oorlog tijdens de anti-Israël manifestatie in Brussel boven haar hoofd uitsteekt met als kop: "1943: Ghetto de Varsovie - 2009 : Gaza". Lees hier verder.

Alles lijkt erop te wijzen dat de Israëlische oorlog Operation Cast Lead van januari 2009 tegen de terreurgroep Hamas en satelietorganisaties veel te maken heeft met de steile opgang van het antisemitisme. In feite was het aantal antisemitische incidenten die in januari werden geregistreerd de hoogste van alle maanden die nog zullen volgen. Het aantal incidenten bleef het hele jaar door hoog genoteerd, alhoewel dat de meeste onderzoekers in het Instituut toch van oordeel zijn dat Operation Cast Lead toch overwegend een ‘excuus' is. Zie ook: What makes an anti-Semite? door Dina Porat, hoofd van het Stephen Roth Instituut. Bekijk ook deze video over antisemitisme anno 21ste eeuw.

warschauAnti-Israël betoging te Brussel van 11 januari 2009.

De grootste toename van antisemitische incidenten werd vastgesteld in Groot-Brittannië, waar antisemitisme gemeten in gewelddadigheid meer dan verdrievoudigde - van 112 incidenten in 2008 tot 374 in 2009. In Frankrijk, steeg het aantal van 50 tot 195 en in de Verenigde Staten van 98 tot 116. In Canada, vonden er slechts 13 incidenten plaats in 2008, dankzij wat in het rapport wordt aangehaald als de ‘buitengewone maatregelen die werden genomen om Joodse instellingen te beschermen', maar die in 2009 toch niet konden verhinderen in een sneeuwbaleffect het aantal incidenten maar liefst vertienvoudigde naar 138.

In Rusland en in Oekraïne, was het aantal gedaald met 15 procent van 68 naar 58. Sommige landen kregen in 2009 voor het eerst te maken met antisemitisme. Zo waren er in 2008 geen incidenten in Brazilië en Oostenrijk maar in 2009 hadden er respectievelijk 15 en 22 incidenten plaats. Iets gelijkaardigs ook in Noorwegen van 1 naar 6. Daarnaast waren er vele honderden verbale en andere vormen van geweld, bedreigingen, beledigingen, graffiti, en anti-semitische bijeenkomsten en dergelijke. Veel incidenten worden verondersteld niet te zijn aangegeven om verschillende redenen.

Professor Geschiedenis Dina Porat, die het Stephen Rotoh Instituut leidt, vertelde aan INN TV in deze video:

"Het afgelopen jaar was het veel erger gesteld dan in 2008; het begon met Operation Cast Lead (OCS), maar we hadden het gevoel dat een en ander was voorbereid en vooraf georganiseerd was, nog vooraleer Cast Lead van start ging. Er bestond een bepaalde bereidheid alsof ze aan het wachten waren op een bepaald signaal, en dat signaal was Op. Cast Lead, en wanneer [het antisemitisme] begon, was er geen houden meer aan - je zag op demonstraties steeds dezelfde spandoeken en slogans weerkeren en keer op keer dezelfde vergelijkingen met de Holocaust en de nazi's, en telkens opnieuw diezelfde antisemitische boventonen.

Aldus kregen wij het gevoel, dat gestaafd werd door de feiten, dat radicaal links (soms met Joden en voormalige Israëli's - dit stoort ons mateloos) samenwerkte met radicale islamistische leiders, die het antisemitisme en de Holocaust gebruiken als politieke instrumenten om van Israël als een Joodse staat een politiek doelwit te maken."

Alhoewel extreemrechts toch een belangrijke macht blijft in het plegen van antisemitische misdrijven, werden de meest gewelddadige gevallen van 2009, in het bijzonder in West-Europa, uitgevoerd door Arabieren of moslims.

Kantor: Rechts en links verenigen zich
Sprekend op de presentatie afgelopen zondag merkte Dr. Moshe Kantor, voorzitter van de European Jewish Congress, dat "wanneer het over Joden of over de Joodse staat gaat, beide extremismen (rechts en links) bijna spiegelbeelden zijn van elkaar in hun uitdrukkingen van haat en hun gemeenschappelijke doelen om de Joodse aanwezigheid en invloed uit te schakelen. Zelfs verbazingwekkender nog is dat een aantal van deze organisaties, die elkaar bekampen over gelijk welk ander onderwerp, het eens zijn en samenwerken omtrent dat ene onderwerp dat hen bindt en samenbrengt: Jodenhaat en Israël."

antisem01

Brussel 11 januari 2009, anti-Israëlbetoging tijdens de oorlog tegen Hamas in Gaza. Belgische moslims van Marokkaanse en Arabische origine verbranden publiek Davidster en roepen 'Hamas! Alle Joden aan het gas!' 

Er niet naar kijken doet het niet weggaan
INN TV vroeg aan professor Porat: "Heeft u soms het gevoel dat u [de antisemieten] teveel macht geeft door over hun acties te berichten? Misschien zouden we ze beter negeren? Of probeert u een balans in evenwicht te houden?" "Neen," antwoordde Porat nadrukkelijk. "Dit was misschien de Joodse reactie in het verleden, maar het is zeer zeker niet de manier waarop we er nu mee moeten omgaan. We hebben vierkant te maken met antisemitisme; het zal niet verdwijnen door er niet [meer] naar te kijken."

Het Instituut heeft vastgesteld dat de laatste twee decennia het antisemitisme aan een opgang bezig is en heeft een aantal verklaringen aangemerkt, inbegrepen islamistische propaganda, de concurrentie om de aandacht te trekken temidden van een stortvloed aan informatie, en de oppervlakkigheid en onwetendheid onder jongeren op zoek naar symbolen en die sindsdien tot de conclusie zijn gekomen dat het zionisme en de Joden symbool staan voor het kwade.

Antisemitisme in Mexcio, Spanje, Caïro, Rusland, Engeland, Frankrijk en Canada

Sha'ar HaShamayaim synagoge in Caïro, gebouwd in 1899.

Twee weken geleden is Rabbi David Yosef, de zoon van voormalige Sefardische Opperrabbijn van Israel Rabbi Ovadia Yosef, in Mexico City aangevallen. De antisemitische aanval vond plaats toen de rabbi op weg was naar de Shaarei Shalom Synagoge van de stad.

Ondertussen heeft zowel het Cidi als Arutz Sheva meerdere antisemitistische gebeurtenissen in de afgelopen weken gemeld. Wij vermeden daarbij dat de volgende feiten wereldwijd niet de enige antisemitische feiten zijn. Antisemitisme gebeurt dagelijks overal. Als voor iedere feit een nieuwsitem geschreven zou moeten worden, dan zou men hieraan meerdere dagtaken aan kwijt zijn. Dit ter zijde.

Naast dat er eieren naar de rabbijn werd gegooid, riepen antisemitisten, vanuit een rijdende auto, antisemitische leuzen naar de rabbijn. Bewakers - die in dienst zijn van de locale Joodse gemeenschap - weerden de eieren, hoewel hij wel geraakt werd. Gelukkig was hij niet gewond geraakt.

De daders zijn later aangehouden.

Rabbi Yosef was in Mexico om de Joodse gemeenschap een hart onder de riem te steken na de dood van de vooraanstaande Mosje Saba, die erg belangrijk was voor de Mexicaanse Joodse gemeenschap.

Voorbeeld van een inferno

In datzelfde week is er een bomaanslag op de grootste synagoge van Egypte - de Sha'ar HaShamayaim - verijdeld. Volgens de Egyptische politie probeerde een man in de vroege morgen rond 3 uur een explosieve koffer op de vierde verdieping in het raam van een hotel te plaatsen, die tegenover de synagoge staat. Dit deed hij direct nadat hij zich had ingecheckt.

In de koffer vond men vier containers van benzine die ieder aan een fles zwavelzuur gebonden was. Hiermee kun je een inferno ontsteken. De koffer bevatte ook katoenen stroken, een aansteker, lucifers en kleding. De koffer viel op straat, vatte vlam, maar werd direct gedoofd.

De dader was in geen velden of wegen te bekennen.

De toenname van antisemitisme in Frankrijk is schrikbarend. Het SPCJ (Jewish Community Protection Service) heeft vorige week een rapport vrij gegeven waarin werd vermeld dat toename van antisemitisme in 2009 ten aanzien van 2008 met 75% gestegen is.

SPCJ heeft zijn informatie bij organisaties als Aid to Victims Department en data van de Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken etc. ontleend. Daarnaast waren de "statistieken, commentaren, analyses en uittreksels van vonnissen door rechtbanken met betrekking tot antisemitisme een belangrijke bron", aldus de Raad van Joodse Instellingen van Frankrijk (CRIF).

De toename wordt door de directeur van CRIF Ricahrd Prasquier ook verweten aan Cast Lead Operatie in Gaza. Alleen al in januari 2009 was er sprake van 354 geregistreerde Antisemitische incidenten. "Antisemitische leuzen en daden zijn een dagelijks feit. Dit gebeurd vaak onder het mom van Antizionisme. Antizionisme is uitgeroeid tot een belangrijk en verontrustend triviale feit van het dagelijks leven."

Het antisemitisme in Frankrijk wordt met name door moslims veroorzaakt. In 2003 leefden in Frankrijk nog zes miljoen moslims. In 2007 is dat met twee miljoen toegenomen, dit in tegenstelling met de in 2008 getelde 490.000 Joden die in Frankrijk wonen (Jewish People Policy Planning Institute and the Harman Institute of Contemporary Jewry at Hebrew University).  

Ook in Canada begint antisemitisme ongewone vormen aan te nemen. In Canada is er sprake van een toename van 11,4%. Over 2009 zijn er 1264 incidenten geregistreerd waarvan 32 gewelddadige aanvallen, 348 vandalistische aanvallen en 884 vormen van intimidatie.  Daarnaast merkt de organisatie B'nai Brith op dat er sprake is van een vervijfvoudiging van het aantal antisemitistische incidenten in de afgelopen tien jaar.

Canadese Joden maken zich daarom grote zorgen rond de toename van Jodenhaat dat dus met name vanuit radicale Islamitische hoeken komt. De Canadese radicale Islam schildert Joden als vijanden af en zij bedreigen Joodse scholen en synagogen. Leuzen als "Joden zijn ongedierte, rioolratten en honden" zijn niet ongewoon meer.

Ook op Canadese scholen (campussen) komt men antisemitisme tegen. "Wij stellen vast dat het hoogst aantal incidenten met name in januari 2009 plaatsvonden, dat met de Cast Lead Operatie samenviel," merkte Frank Dimant, de Executive van B'nai Brith in Canada, op. "Dit patroon is wereldwijd. Hoewel in Frankrijk en Groot-Brittannië al in februari en maart  2009 enigszins een afname van incidenten bemerkten, bleef dit in Canada hoog. Wij wijten dit aan de anti-Israël campagnes die op Canadese campussen kunstmatig in stand worden gehouden. De sfeer is vijandig en agressief die dikwijls leidt tot antisemitistische uitbarstingen. In september 2009 was wederom een toename van incidenten. Toen was het grote vakantie. Er werden in het hele land tien synagogen vernield, waarvan vier in Quebec in de nacht van Jom Kippoer, de heiligste Joodse dag van het jaar. Deze activiteit tegen religieuze instellingen van de joodse gemeenschap kan niet simpelweg worden afgedaan als een aberratie."

Sinds 09-sep-2001 zijn er veel moslims - met name studenten - uit de VS naar Canada getrokken (Moslim Toronto Website).

De Israëlische ambassadeur in Spanje, Rafael Shotz, heeft vorige week haatmail van Spaanse schoolkinderen ontvangen. De brieven zijn afkomstig van leerlingen uit Valencia. Dozijnen brieven met woorden "meneer de Ambassadeur, hoeveel Palestijnen heb jij vandaag vermoord?" was overwelvend. Israëlische functionarissen denken dat er een haatcampagne tussen de regels te lezen zijn en zullen niet verbaasd staan dat de ambassadeur  uiteindelijk niet met kinderen te maken heeft.
Een ander vermeend schrijvertje schreef: "verlaat Palestina nu" met de toevoeging: "de Palestijnen zullen de dag prijzen wanneer de Israeli's besluiten elders te wonen" of: "misschien moet je eens overwegen geen Palestijnse kinderen en bejaarden te vermoorden".

Functionarissen van Buitenlandse Zaken kunnen moeilijk geloven dat er sprake is van een groot groep kinderen die eigenhandig een actie op touw hebben gezet. "Tien jaar oude kinderen schrijven zulke dingen niet. Het is weerzinwekkend dat hen dit wel geleerd wordt," zegt een IDF-functionaris. Men vermoed dat de leraren de kinderen hebben aangezet tot deze haatbrieven.
Directeur-Generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Europese Zaken Naor Gilon zal de ambassadeur van Spanje om opheldering vragen. Ondertussen stelt de Spaanse ambassadeur Alvaro Iranzo de Spaanse Ministerie van Onderwijs niet aansprakelijk voor de brieven.

Ambassadeur Shotz is vaker doelwit van antisemitisme geweest. Vorig jaar mei werd hij door drie Spaanse burgers gevolgd die hem met antisemitistische leuzen zoals "Joodse hond" en "vuile Jood" werd uitgehoond. Dit stopte toen veiligheidsmensen hen tegenhielden.

Ook in Groot-Brittannië zijn jongeren erg actief om Jodenhaat te verspreiden. Zo zijn onlangs twee Engelse tieners gearresteerd wegens Jodenhaat op Facebook. De twee meisjes hadden een groep met ruim 500 leden waar zij antisemitistische leuzen verspreidden en opschepten over antisemitistische daden. Uitlatingen als "Joden zijn degenen die vroeger profeten vermoordden. Vieze vuile strontzakken. Geen wonder dat de vloek van Allah op ze rust. Brand Jood brand" waren in die groep erg populair. De Engelse antisemitismemonitor CST (Community Security Trust) vond deze groep een van de schokkendste incidenten die hij ooit gezien had.

Zowel de beheerders van Facebook als de politie werden ingeschakeld en hebben actie ondernomen. 

Cidi kwam nog met een melding over een extreem-rechtse Rus die een 'strafbrigade' had opgericht om Joden en mensen uit de Caucasus te doden. Inmiddels is hij gearresteerd. De 34-jarige verdachte had de oprichting van zijn brigade in een plaatselijke antisemitische krant gepubliceerd, samen met hitlijsten waarop voornamelijk Joodse "volksvijanden" en leden van andere minderheden.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.