21 Tisjri 5782 | 26 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Na de heropening van de Hurvasynagoge en aanbouw 1600 woningen: Palestijnen vuren opnieuw raketten af op Israël
Publicatiedatum: zondag 21 maart 2010 Auteur: Brabosh en Devorah | 1.537 keer gelezen
Heilige Plaatsen, Redactie, (zelfmoord) aanslagen, rellen »

Herbouw van de Hahurvasynagoge

Radicale Palestijnen hebben opnieuw de aanval geopend op Israël. Sinds woensdag is het land minstens drie keer met raketten beschoten.
Bij de laatste beschieting werd een kibboets in het zuiden van Israël getroffen, een paar kilometer van de grens met Gaza. Hierbij kwam een Thaise landbouwwerker om het leven. De aanslag is opgeëist door Ansar al-Sunna, een onbekende groep in Gaza, zo meldt de Israëlische krant Ha'aretz.  

Bezoek
De raketbeschietingen komen net op het moment dat EU-buitenlandchef Catherine Ashton een bezoek brengt aan de Gazastrook. Een redelijk uniek bezoek, aangezien het gebied dat wordt bestuurd door de radicaalislamitische Hamas-beweging, niet vaak op visite kan rekenen van westerse hoogwaardigheidsbekleders. Het zorgvuldig geregisseerd bezoek van Ashton, als onderdeel van een diplomatiek offensief om de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen weer uit het slop te trekken, kreeg hiermee een onverwachte dreun te verwerken. Ashton, geconfronteerd met de geweldscultuur onder Palestijnen in de Gazastrook en elders, zag zich wel genoodzaakt om eerst het geweld vanuit de Gaza te veroordelen. Hamas had nog enkele dagen geleden opgeroepen tot geweld om de eisen tot een bouwstop in het oostelijk deel van Jeruzalem door het Kwartet nog kracht bij te zetten.

Ashton reageerde afwijzend op de aanslag. 'Ik veroordeel elke soort geweld, wij moeten voortgaan om het vredesproces tot een succesrijke oplossing te brengen.'

Bij die Palestijnse raketaanval kwam in het Israëlische dorp Netiv Ha'asara een man om het leven. Het betreft een dertig jarige Thaise gastarbeider die op dat ogenblik aan het werk was in een serre en geraakt werd door de scherven van een neerkomende qassamraket. De zwaargewonde man werd nog naar het Barzilai Hospitaal van Ashkelon gevoerd waar men enkel nog de dood kon vaststellen.

Het duurde niet lang of de verantwoordelijkheid voor die aanslag werd opgeëist door de kleine islamistische terreurgroep Jamaat Ansar al-Sunna. De Ansar al-Sunna Brigades (afbeelding rechts), die gelieerd zijn aan Al Qaeda, is van oorsprong een soennitische terreurgroep  die vooral actief is in Irak en er de Amerikaanse en Britse troepen bestrijd. De terroristen beweren dat de aanslag een vergeldingsactie was voor de ‘judaïsering' van zowel de Joodse als de islamitische heilige plaatsen in' Oost'-Jeruzalem.

Even later claimde een tweede terreurgroep, de al-Aksa Martelaren Brigades, de aanslag. Vice Premier Silvan Shalom waarschuwde dat de aanslag zou gevolgd worden door represailles en hield uiteindelijk Hamas verantwoordelijk voor de aanslag. Later op de dag verklaarde minister Daniel Ayalon dat Israël altijd haar burgers zal verdedigen tegen aanvallen uit Gaza, ongeacht het Goldstone Rapport. Hij voegde eraan toe dat ondanks de recente toegenomen spanning met de Amerikaanse regering, Obama [nog altijd] niet Israël heeft verboden om haar steden en gemeenten te verdedigen.

Sprekend tegen de reporters op de plaatst waar de raket was ingeslagen zei Ayalon dat Israël zich niet zal laten hinderen door het Goldstone Rapport, waarin zowel Israël als Hamas werden beschuldigd van oorlogsmisdaden tijdens de recente crisis in Gaza, en Israël's verdedigingsstrategie zal beïnvloeden zeggende dat: "with or without Goldstone, Israel will defend its citizens. Today we see how absurd the Goldstone report was." Gevraagd of de recente spanningen met de Amerikanen omtrent de Israëlische bouwplannen in he oostelijk deel van Jeruzalem zei Danny Ayalon dat "we have never asked the permission of anyone to defend ourselves, and we will proceed in a similar fashion."
De staatssecretaris voor buitenland, Ivan Lewis, zei dat de aanval door iedereen moet worden veroordeeld die deelneemt aan het vredesproces: "The UK condemns the rocket attack carried out by militants in Gaza," zei Lewis. "All terrorist attacks directed against Israel are unacceptable and should be condemned by all those who are committed to peace and stability in the Middle East." 

Thaïse seizoenarbeiders zoals deze op het plaatje werkzaam in een serre in de Negev, nemen steeds meer de plaats in van Arabieren uit Gaza uit schrik voor zelfmoordaanslagen 

Zoals kon verwacht worden heeft de Israëlische luchtmacht donderdagnacht een vergeldingsaanval uitgevoerd in de Gazastrook. Volgens Palestijnse en Israëlische zegslieden werden zeker zes doelwitten bestookt, waaronder drie tunnels voor de smokkel van wapens die liepen onder de grens van Gaza met Egypte alsmede één tunnel die leidde richting Israël en andere doelen in Khan Younis, werden gebombardeerd en vernietigd. In het noorden van Gaza nabij Gaza-City werd zeker één wapenfabriek plat gelegd. Er vielen volgens de Palestijnse autoriteiten twee gewonden.

Netiv Ha'asara ligt binnen de groene lijn van Israël, op nauwelijks 400 meter van het Palestijnse dorp Beit Lahia. Na de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook in augustus 2005 werd het Israëlische dorpje ommuurd en voorzien van een legerbasis om sluipschutters en infiltranten vanuit Gaza af te weren. Infiltranten zijn eerder met succes onderschept. In 2005 kwam een 22-jarige inwoonster van Netiv Ha'asara door een qassamraket om het leven.

Synagoge
Eerder deze week liepen de gemoederen in Jeruzalem hoog op. Palestijnen waren boos dat er in de buurt van ‘hun' al-Aqsamoskee een joodse synagoge heropend werd. Daarop bekogelden ze politie met stenen, brandende autobanden en afvalbakken. Honderden Palestijnen zijn afgelopen dinsdagmorgen in Oost-Jeruzalem de confrontatie aangegaan met agenten. Ze zijn onder meer woedend vanwege de heropening van de Hurva-synagoge, die op enkele honderden meters van de heilige al Aqsa-moskee staat. De betogers gooiden met stenen, afvalbakken en brandende autobanden. De politie reageerde hierop met traangas en vuurde rubberen kogels af. Ongeveer veertig Palestijnen moesten met lichte verwondingen worden behandeld in nabijgelegen ziekenhuizen, meldt de Israëlische krant Ha'aretz.

Geweld
De Palestijnse tereurorganisatie Hamas riep dinsdag uit tot een dag van woede en strijd, nadat een 17e-eeuwse synagoge na 62 jaar weer heropend werd. De Palestijnen voelen zich bedreigd doordat het joodse godshuis vlak bij hun heiligdom staat. Volgens een medewerker van de Palestijnse president Mahmoud Abbas leidt de heropening tot verder geweld, extremisme en religieus fanatisme. De opstand is eveneens gevolg van het besluit van Israël om 1600 huizen te bouwen in het betwiste Oost-Jeruzalem. De Palestijnen zien de groeiende groep Joden in de stad als een ernstige bedreiging voor hun aanspraak op het gebied. Jeruzalem moet de hoofstad worden van hun toekomstige land.

Vertrouwen
De Amerikaanse vice-president Joe Biden veroordeelde de plannen vorige week woensdag. Volgens Biden schaadt Israël het vertrouwen dat noodzakelijk is om het vredesproces weer op te pakken. Ook Hillary Clinton haalde fors uit naar Israël. Er wordt wel gesproken van de grootste diplomatieke crisis van de afgelopen decennia. De Palestijnse Autoriteit liet dezelfde week weten niet te onderhandelen over vrede zolang de Israëli's doorgaan met de bouw.

[red. Jodendom-online]: Beit haknesset hahurva is een restauratie van twee verwoestingen. De restauratie is niet bepaald over eennachtijs voltrokken en ondanks de wereldmedia dit beweert, heeft niets met provocatie of iets dergelijks te maken, maar met recht. Wat van jou is en deze is stuk gemaakt, is jouw minimale recht dat je het zelf maakt. Mooier is wanneer de dader (Jordanië) de schade herstelt. Maar dat is een kwestie van een stukje  beschaving. Uiteraard claimt een Palestijn eigenaar te zijn van het stikje grond waarop de omstreden synagoge staat. ].

Voortdurende raketbeschietingen van Hamas op Israël in 2008 leidde tot de Gaza-oorlog, waarin Israël Hamas van repliek diende. Hierbij kwamen naar schatting 1.400 Palestijnen om het leven, mede omdat Hamas-strijders zich bewust verscholen op drukke plaatsen. Tien Israëlische militairen en drie Israëlische burgers vonden de dood.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.