7 Tisjri 5781 | 25 september 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Woede over vergelijking antisemitisme door Vaticaan
Publicatiedatum: zondag 04 april 2010 Auteur: De Redactie | 1.050 keer gelezen
Antisemitisme buitenland, De paus, RKK »

Raniero Cantalamessa vergeleek de woede over de katholieke kerk met antisemitisme

De uitspraken van een belangrijke katholiek op Goede Vrijdag over de overeenkomst tussen de woede op de katholieke kerk vanwege het misbruik en antisemitisme hebben geleid tot een rel tussen het Vaticaan en joodse gemeenschappen wereldwijd.

Uitspraak
De niet nader genoemde joodse vriend vergeleek de kritiek op de paus en de kerk met ‘de meest schandelijke aspecten van het antisemitisme'.

Elan Steinberg, de vicevoorzitter van de Amerikaanse vereniging van Holocaust-overlevenden, sprak daarop van een 'schande'. De vergelijking die in de preek is opgenomen, vindt hij ‘beledigend en onhoudbaar'.

Excuses paus
Het Simon Wiesenthal Centrum eiste dat de paus persoonlijk excuses maakt voor de in zijn aanwezigheid gedane uitspraken. De Centrale Raad van de Joden in Duitsland noemde de preek van Cantalamessa ‘beledigend voor de misbruikslachtoffers en voor de slachtoffers van de Holocaust'.

Het Amerikaanse netwerk van misbruikslachtoffers stelde: ‘Het breekt het hart om te zien hoe een hoge vertegenwoordiger van het Vaticaan uitspraken doet die beledigend zijn voor zowel de misbruikslachtoffers als het joodse volk'.

Ongepaste vergelijking
De Prediker van het Pauselijk Huis of Apostolische Prediker is een functie die in 1555 is ingesteld door paus Paulus IV. De Prediker is volgens de katholieke traditie de enige die mag preken terwijl de paus luistert.

De woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, maakte naar aanleiding van de enorme ophef een terugtrekkende beweging. ‘Ik denk niet dat het om een gepaste vergelijking gaat,' aldus de pater. ‘De brief moet worden opgevat als solidariteitsbetuiging van een jood.'

Volgens Lombardi was de paus niet betrokken bij het schrijven van de omstreden preek.

Cidi was niet over deze uitspraak te spreken. Reactie zullen wij waarschijnlijk moeten afwachten. Volgens de Telegraaf heeft deze man zondag zijn excuses in de Italiaanse krant Corriere della Sera gemaakt.

 

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.