19 Tisjri 5782 | 25 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Palestijnen willen zonder vredesakkoord eenzijdig onafhankelijkheid uitroepen
Publicatiedatum: dinsdag 06 april 2010 Auteur: Brabosh | 1.253 keer gelezen
Vredesproces, Tweestatenoplossing, Oslo Akkoorden, Lieberman »
PA-premier Salam Fayyad: wel eigen staat, geen erkenning van bestaansrecht Israël 

Avigdor Lieberman (afbeelding onder), de Israëlische minister voor Buitenlandse Zaken, heeft vandaag dinsdag 6 april 2010 de Palestijnse Autoriteit ervoor gewaarschuwd dat, wanneer de Palestijnen hun plannen zullen uitvoeren en eventueel het einde van dit jaar of uiterlijk tegen de zomer van 2011 eenzijdig (unilateraal) de onafhankelijkheid uit zullen roepen, dit ertoe kan leiden dat Israël complete delen van de Westelijke Jordaanoever zal annexeren en vredesovereenkomsten die in het verleden werden beklonken onverbiddelijk zal annuleren.

De Palestijnse premier Salam Fayyad, wiens door het Westen gesteunde regering geringe invloed uitoefent op de door Israël gecontroleerde Westoever, heeft plannen aangekondigd om unilateraal een Palestijnse staat uit te roepen, mogelijk al in de zomer van 2011 -zelfs zonder vredesovereenkomst. Om dat doel te bereiken is Fayyad begonnen aan grootschalige hervormingen van de regering en veiligheidstroepen. Door Palestijnse instituten op te zetten en de economie te ontwikkelen bereidt hij zich voor op onafhankelijkheid.

De internationale gemeenschap heeft zijn hervormingspogingen verwelkomd, wat in Israël leidde tot de vrees dat het unilateraal uitroepen van een Palestijnse staat kan rekenen op internationale erkenning. Lieberman waarschuwde dat Israël een dergelijke stap niet zal tolereren en delen van de Oslo-akkoorden, een eerste stap richting vrede, zal herroepen of wellicht zelfs delen van de Westoever zal annexeren. “Gelijk welke eenzijdige [Palestijnse] beslissing zal ons ontslaan van alle vroegere afgesloten akkoorden en ons toelaten om ook zelf unilaterale besluiten te nemen,” zei Lieberman zoals hij geciteerd werd in de Israëlische media. “Zo zal bijvoorbeeld het betwisten van de Israëlische soevereiniteit over bepaalde gebieden, alle verbintenissen en geldtransfers afschaffen alsmede een reeks van uitkeringen en overeenkomsten opschorten die sinds de Oslo-akkoorden van kracht werden,” zei Lieberman nog.

Zoals bekend eisen de Palestijnen de hele Westelijke Jordaanoever en het oostelijk deel van de Israëlische hoofdstad Jeruzalem op om die op te nemen in hun toekomstige staat. Dit zijn oorspronkelijk internationaal betwiste gebieden die in 1949 illegaal geannexeerd werden door Jordanië, en die Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 heroverde en sindsdien bezet houdt en sommige gebieden effectief bebouwde met nieuwe Israëlische steden en gemeenten, zoals bv Maale Adumim en Ariel. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat Israël ooit geneigd zal zijn om Jeruzalems oude stadscentrum en haar heilige plaatsen af te geven aan de Arabieren die tijdens de 19 jaar durende bezetting nagenoeg alles wat aan Joden toebehoorde, inclusief de meeste synagogen, letterlijk dynamiteerde en tot de grond aan verwoestte. Die plundering en verwoesting van Joodse eigendommen gaat Lieberman noch Netanjahoe noch Livni ooit weer toestaan, zelfs niet op bevel van de internationale gemeenschap. Het is duidelijk dat wanneer de Palestijnse unilaterale besluiten nemen en zich gesteund weten door de internationale gemeenschap, dit het vredesproces uitermate zal bemoeilijken zo niet voor vele jaren zal uitstellen. Eerder dreigde de voormalige ‘gematigde’ minister Tzipi Livni er al mee, dat wanneer ooit een Palestijnse staat zou worden opgericht, alle Israëlische arabieren de Israëlische nationaliteit zouden verliezen en worden toegewezen aan de verantwoordelijkheid van de PA.  

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.