3 Siewan 5780 | 26 mei 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Antisemitisme in Kirgiziƫ
Publicatiedatum: woensdag 14 april 2010 Auteur: Redactie | 805 keer gelezen
Redactie, Antisemitisme buitenland, Rusland »
Dag en nacht leven de 1500 tellende leden van de Joodse gemeenschap in Kirgizië in angst sinds vorige week antisemieten hun enige synagoge hebben aangevallen.Deze aanval was een onderdeel van een bloedige opstand van rebellen waarin 80 mensen de dood vonden. Een minister werd bijna vermoord door de woedende demonstranten. Dit meldde Arutz Sheva.

De synagoge van de Chabad-Lubavitschers Chassidiem werd bekogeld door een vuurbom, waardoor de locale Joodse school tijdelijk gesloten is: "Wij vragen iedereen om voor de de gemeenschap van Kirgizië te dawnen," zei rabbijn Aryeh Raichman [zie afbeelding], "Hoewel wij voorzichtig blijven zal met hulp van G'd de vrede binnenkort hersteld worden en het normale leven weer opgang komen".

De rabbijn vertelt in de media dat deze Joodse gemeenschap nog nooit last van antisemitisme gehad heeft.

Er wordt verband gelegd tussen de woede van de antisemitische rebellen en de Amerikaans Joodse zakenman Bakijev die samen met zijn zoon nauwe banden heeft met de regering van Kurmanbek. Echter hebben deze twee mannen geen banden met de lokale Joodse gemeenschap. Deze veronderstelling wordt aangenomen door het feit dat door heel Bisjkek posters verspreid zijn waarop aangekondigd wordt: "Vieze Joden en alle die als Maxim Bakijev zijn, hebben geen plek in Kirgizië".

Bakijev, hoewel hij technisch gezien aan de macht is, heeft ondertussen de hoofdstad ontvlucht en gaf aan af te treden wanneer veiligheid gegarandeerd wordt.
Het geweld begon nadat er bleek dat Bakijev de verkiezingen had overwonnen, maar beschuldigd werd van corruptie.

Kirgizië heeft en kleine Joodse gemeenschap die voornamelijk in de hoofdstad Bisjkek woont. Zij zijn voornamelijk nakomelingen van Oost-Europese en Boechaarse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Sovjet-regime daar naar toe gevlucht zijn. Velen van hen zijn uitkeringsontvangers, en de Jewish Agency is actief bezig vele van de gemeenschap te helpen om op alijah te gaan.

Rabbi Raichman, die sinds 2002 in Bisjkek rabbijn is, woont daar met zijn vrouw en vier kinderen. Hij blijft optimistisch en zegt dat er geen 'direct gevaar' voor de Joodse gemeenschap bestaat. Hij zei dat 300 Joden deel hebben genomen aan de recente seideravond, aangeboden door Chabad, waardoor hij concludeert dat het Joodse bewustzijn groeit.

De Russische president Dmitri Medvedev zei dinsdag tijdens een denktank in Washington dat Kirgizië afstevent op "een burgeroorlog" en hierdoor een "tweede Afghanistan" kan worden. Een van de belangrijkste Amerikaanse luchtmachtbasis in de oorlog tegen het Afghaanse terroristen is gelegen in Kirgizië.

Sinds de opstand roept Israel Joden in Kirgizië op om contact op te nemen met de Ministerie van Buitenlandse Zaken zodat er een snelle evacuatie op touw gezet kan worden alvorens de bloedige opstanden helemaal gaan escaleren. Hoewel rabbi Raichman positief blijft, heeft hij wel aangegeven dat de Joodse gemeenschap helemaal alleen staat.

De Kremlin ontkent enige betrokkenheid bij de opstand.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.