15 Aw 5781 | 24 juli 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Hamas-executies in Gaza veroordeeld
Publicatiedatum: zondag 18 april 2010 Auteur: De Redactie | 1.052 keer gelezen
Chamas, Gaza, Redactie, UN Watch »

De afbeelding geeft niet de werkelijk afbeelding van de gang van de executie weer. Dit zijn wel slachtoffers van het Chamas regime eind 2012.

Terwijl er in het Westen nauwelijks aandacht aan is besteed, hebben Israelische en Palestijnse mensenrechtenorganisaties de executie van twee Gazanen door Hamas veroordeeld. Het (Hamas)ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza executeerde de twee, Nasser Salama Abu Fraih, 35, en Mohammed Ibrahim Isma'il (As-Sabe), 36, donderdag middels een vuurpeloton. Ze waren beschuldigd van 'collaboratie met Israel'. Het laat zich aanzien dat er nog zeker 16 executies door Hamas zullen volgen.

Het in Gaza-stad gevestigde Palestijns Centrum voor Mensenrechten en het Israelische B'tselem veroordeelden de executie omdat zij tegen de doodstraf zijn. Daarnaast benadrukte de Palestijnse organisatie dat 'collaborateurs wel berecht moeten worden door de PA'. B'tselem verklaarde dat het proces dat eraan vooraf ging op geen enkele manier voldeed aan de maatstaven voor een eerlijk proces: van collaboratie beschuldigde Gazanen kunnen zich niet verdedigen en hebben geen beroepsmogelijkheid, stelt B'tselem.  

De executies van donderdag waren de eerste officiele executies sinds Hamas in 2007 de macht in Gaza overnam, maar de slachtoffers waren lang niet de eersten.
Volgens Human Rights Watch zijn er alleen al tijdens de operatie Cast Lead 32 Palestijnen zonder vorm van proces omgebracht door gewapende, aan Hamas gelieerde groepen omdat zij Israel van informatie voorzien zouden hebben. 

Naar het zich laat aanzien zullen er meer executies volgen. Er zouden (dit volgens de Jerusalem Post) nog minstens 16 niet uitgevoerde doodvonnissen 'op de plank liggen'. Vorige week verklaarde het Openbaar Ministerie in Gaza dat 'achterstallige doodvonnissen' geratificeerd moesten worden, zodat ze konden worden voltrokken. Het verklaarde daar twee maanden geleden mee te zijn begonnen. De Gazaanse minister van Binnenlandse Zaken verklaarde twee dagen daarvoor dat collaborateurs geexecuteerd zouden worden.

In mei 2009 kondigde Hamas de instelling aan van een commite met juridische adviseurs en ambtenaren van het de facto ministerie van Justitie. Doel van het comite is het ratificeren van 'achterstallige doodvonnissen'.  

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.