23 Tisjri 5782 | 29 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Jom Hazikaron
Publicatiedatum: zondag 18 april 2010 Auteur: Redactie | 1.163 keer gelezen
Jom Hazikaron, Redactie »

De jaarlijkse dodenherdenking voor gevallen militairen van Israel zal vanavond bij zonsondergang aanvangen. De  22.682 gesneuvelde soldaten - ter verdediging van Israël - zullen worden herdacht, alsmede de ruim 2.000 slachtoffers van terreur. Dit jaar werden 112 soldaten toegevoegd aan het dodental. Dit meldt Arutz Sheva.

De openingsceremonie zal om 8:00 uur plaatsvinden, wanneer een minuut sirene door het hele land Israel zal loeien. Morgenochtend om 11.00 zal een sirene twee minuten lang hoorbaar zijn. De  ceremonies zullen op honderden locaties in Israel gehouden worden, waaronder bij de Westelijke Muur (de Kotel), in aanwezigheid van president Shimon Peres. Duizenden Joden zullen in synagogen Tora-studie op touw zetten ter nagedachtenis van de gevallenen, maar er zullen naast studiesessies ook lezingen gegeven worden. De opperrabbijnen van Israel en van het IDF zullen in de "Chai HaTzafon" synagoge te Petach Tikva aanwezig zijn.

De ceremonie in de Knesset zal door Reuven Rivlin geleid worden, waar liederen ter nagedachtenis van de gesneuvelde soldaten zal worden gehoord. Minister van Defensie Ehud Barak is ook plan deze plechtigheid bij te wonen. Premier Binyamin Netanyahu zal morgen deelnemen aan een militaire ceremonie op het Mt. Herzl. Gisteravond bezocht hij het graf van zijn broer Yoni, die tijdens de Entebbe reddingsoperatie sneuvelde.

Weduwen en wezen
Een onderzoek onder weduwen van het IDF is gebleken dat de meeste kinderen van gestorven soldaten leermoeilijkheden hebben. Bijna de helft van de weduwen zei dat de opvoeding van hun kinderen na het verlies van hun man een van de moeilijkste uitdaging voor hen is.
Er zijn ongeveer 4800 weduwen en 8000 kinderen van gevallenen. De recentste weduwe is Shlomit Peretz, wiens echtgenoot Eliraz vorige maand in Gaza werd gedood. Ondanks de pijn zal deze dag maandagavond afgesloten worden met de start van de vieringen van de 62 jarig bestaan van de moderne Staat van Israël!

Slechts 22% van de ondervraagden geloven dat de beloften die politici tijdens Jom Hazikaron dat ook daadwerkelijk waar maken.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.