25 Sjewat 5782 | 27 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Bibi's geheime brief aan Obama
Publicatiedatum: vrijdag 23 april 2010 Auteur: Premier Binyamin Netanyahu | vertaling Leon de Winter | 1.101 keer gelezen

Beste president Obama,

Het stemt mij droef dat ik openhartig tegen u moet zijn - openhartig en onbeleefd, omdat onze laatste ontmoeting niet bepaald vredig afgesloten werd. Het is moeilijk het contrast te moeten aanvaarden: u buigt voor een obscene tiran, u maakt grapjes met Latijns-Amerikaanse caudillos (dictators), en daarna beledigt u mij - de premier van Amerika ‘s beste vriend, Israël.

Mag ik zo vrij zijn te concluderen dat uw (sterk anti-Israëlische, pro-Palestijnse) vriend Rashid Khalidi tijdens uw vele gezamenlijke diners en feestjes niet vergeefs op u ingepraat heeft?

Sommige geopolitieke problemen lijken aan de oppervlakte gecompliceerd, maar bevatten vaak een diepere, simpele waarheid die hoogopgeleide linkse academici zoals u weigeren te erkennen. De waarheid ten aanzien van ons conflict met de Arabieren is namelijk niet langer dan twee dozijn woorden:

De Moslims zullen tot en met het einde der tijden nooit accepteren dat niet-Moslims over een stuk land heersen dat door de Moslims als heilig Islamitisch grondgebied wordt beschouwd.

Rashid Khalidi is nog nooit zo duidelijk tegen u geweest. Hij heeft u uitgelegd dat de Joden in Israël gehaat worden vanwege hun behandeling van de Palestijnse Moslims. Hij heeft u nooit laten zien hoe de Arabische Palestijnen in Libanon behandeld worden, of hoe andere Moslims door hun mede-Moslims behandeld worden. Kijk naar de massaslachtingen die de Moslims in Irak op elkaar uitvoeren, of de Moslims in Jemen.

Of misschien praatte Khalid er wél over, maar legde hij uit dat de Moslims elkaar onthoofden en vrouwen en kinderen opblazen omdat ze zo verschrikkelijk vernederd worden door de Israëlische Joden.

Op de wrede lijst van meest gewelddadige conflicten sinds de Tweede Wereldoorlog staat het Israëlisch-Arabische conflict op de 49e plaats, met 0,06% van alle slachtoffers die sinds die tijd gevallen zijn.

Daar kunnen we niet trots op zijn - het is vreselijk om op die lijst te staan. Ons conflict met de Arabieren heeft sinds 1948 de kostbare levens van meer dan 50.000 mensen geëist, inclusief soldaten van beide kanten.

De burgeroorlog in Algerije heeft aan meer dan 200.000 mensen het leven gekost - net zo kostbaar als de levens die verloren gingen in onze oorlogen en confrontaties met de Moslims. Deze levens worden echter nauwelijks genoemd in de Amerikaanse media, en ze vormen geen deel van het verhaaltje van Rashid Khalidi, dat ongeveer als volgt gaat:

De Arabieren zijn boos vanwege de behandeling van de Palestijnen door de Israëlische Joden, die door u (de VS) worden gesteund, en wanneer de Palestijnse Arabieren eenmaal hun eigen land hebben op de Westelijke Jordaanoever en Gaza, zullen de Arabieren veranderen in een gelukkig volk, van Amerika gaan houden, en zal Osama bin Laden de rest van zijn leven doorbrengen als een kapper die de gekleurde baarden van zijn Talibanvriendjes in Kandahar trimt.

U was diep en waarlijk onder de indruk van Khalidi. U sprak op zijn afscheidsfeest in Chicago, nadat Khalidi aan de Columbia Universiteit was benoemd tot Edward Said professor van Moderne Arabische Studies.

Er werden video-opnames gemaakt van uw aanwezigheid, maar de Los Angeles Times, die een kopie wist te bemachtigen, weigert nog steeds de video aan het publiek te vertonen.

Wij zijn toevallig eveneens in het bezit gekomen van deze video - we hebben namelijk hier en daar zo onze kontakten. Het is geen prettig gezicht, u te zien spreken op deze bijeenkomst. Ik begrijp dat u niet wilt dat uw Israëlische vrienden dit zien, en het komt dus goed uit dat de redacteuren van de Los Angeles Times de opname achterhouden voor het publiek. Maakt u zich geen zorgen, mijn lippen blijven gesloten. Maar het is duidelijk dat ik u geen vriend van Israël kan noemen.

Meneer de president: laten we ons eens voorstellen dat er volgend jaar een Palestijnse staat zal worden opgericht. Of zelfs twee, whatever. Een Hamas-staat en een staat op de Westelijke Jordaanoever, met niet langer een Israëlische militaire aanwezigheid tussen Tel Aviv en de rivier de Jordaan. Oost Jeruzalem wordt de hoofdstad van de staat op de Westelijke Jordaanoever, zonder muren, dus open naar het Westelijke gedeelte. Gaza wordt de hoofdstad van de Westelijke Palestijnse staat, met misschien wel een hoofdweg die beide staten met elkaar verbindt? Waarom ook niet, doe dat er ook nog maar bij. Ik vraag van u dat u zich voorstelt dat dit zal gebeuren, en ik vraag u ook hier de volledige verantwoordelijkheid voor te nemen.

Want ik kan dat niet.

Ik ben namelijk maar in één ding geïnteresseerd, en dat is: veiligheid. Wij Joden hebben iets met veiligheid. In onze recente geschiedenis hebben wij nare dingen meegemaakt, net zoals in de voorafgaande 2000 jaar. Als gevolg zijn we een beetje allergisch geworden voor gevaar, en nemen wij dreigementen serieus. Hamas stelt in hun oprichtingshandvest dat ze de Joden willen vernietigen, omdat de Joden de eeuwige vijanden van de Islam zijn. Ze worden daarin gesteund door hun vrienden in Libanon en Teheran, waar recent nog een zogenaamde ‘Holocaust conferentie' werd gehouden om te bepalen of de Holocaust nu wel of niet echt gebeurd is.

Uw vriend Rashid Khalidi heeft u ervan overtuigd dat alles in de Islamitische wereld zal veranderen als de Palestijnen hun eigen mini-staatje krijgen aan de westkant van de rivier de Jordaan, en oostelijk van Tel Aviv (op slechts 5 kilometer afstand van onze grootste stad). En u trapte er in.

U geloof wérkelijk dat Moslims tevreden leden van hun samenlevingen zullen worden op het moment dat u een ambassade opent in Oost Jeruzalem, nietwaar? En gelooft u werkelijk dat potentiële zelfmoordterroristen opeens een vreemde taal gaan studeren, in plaats van het verwoesten van hele families? Gelooft u werkelijk dat de Palestijnen onmiddellijk zullen stoppen met het afvuren van raketten op Israël, op het moment dat de Palestijnse vlag bovenop de Tempelberg wappert? Geen primitieve explosieven meer waarmee uw militaire helden in Afghanistan worden opgeblazen, geen Taliban ‘studenten' meer die gif gooien in de gezichten van schoolmeisjes. Alles verandert op het moment dat Palestina geboren zal worden... u geloof het écht, is het niet?

U gelooft werkelijk dat de Moslims van u zullen houden op het moment dat u de Israëlische Joden op hun knieën dwingt.

U wilt dat ik het risico neem dat u het mis heeft. Dat zal ik niet doen.

Ik kan uw experiment niet accepteren omdat ik er absoluut van overtuigd ben dat het geweld door zal gaan en zelfs zal toenemen. Uw mannen zullen in Irak en Afghanistan het doelwit blijven van dezelfde vijanden. Het gaat namelijk niet over ons, dit foutief zo genoemde Israëlisch-Palestijnse conflict. Het gaat over de basiswaarden van de Islamitische wereld.

Onze problemen met Moslims zijn niet het gevolg van onze behandeling van de Palestijnen. De onrechtvaardigheden in ons land - ja, die zijn er en we proberen er tegen te strijden- en in de gebieden die we militair controleren zijn minder ernstig dan de onrechtvaardigheden in de Moslimwereld. En, verrassing: minder wreed.

Ons conflict gaat over het enorme schandaal dat een pietepeuterig klein landje meer wetenschappelijke doorbraken op zijn naam heeft staan, jaar na jaar, dan alle Islamitische landen bij elkaar. Wij hebben meer Nobelprijzen gewonnen dan de hele Islamitische wereld, en tevens een hogere levensstandaard, meer vrijheden, een onafhankelijk rechtssysteem en een vreedzame overgang van gekozen politici.

En u geloof werkelijk dat deze geweldige Israëlische prestaties ten koste van de Arabieren zijn gegaan?

Wij hebben hun vrijheden gestolen, hun onafhankelijk rechtssysteem, hun creativiteit, hun Nobelprijzen?

Wij bouwden ons land op droog, dor zand, zonder inkomsten uit olie. De Saudi's kozen ervoor hun olierijkdom te gebruiken voor een middeleeuwse staat vol perverselingen en hypocrieten.

Het conflict gaat niet over ons. Het gaat over de ziel van de Islam. Het gaat over hun gebrek aan nieuwsgierigheid, het gebrek aan kritische discussies. Het gebrek aan liberale kunsten, vrije meningsuiting, vrij wetenschappelijk onderzoek, een revolutie van vrije geesten, de rechten van vrouwen, wereldburgerzin - het gebrek aan respect voor alles dat afwijkt van het vroege, middeleeuwse concept van de Islam.

Het is een waanidee te denken dat u onze problemen kunt oplossen of een situatie kunt creëren waarin de Palestijnen hun samenleving zullen omvormen tot een moderne, open staat met een verdeling van de macht.

In Gaza kozen de Palestijnen voor een fascistische Islamitische partij. Als er verkiezingen zouden komen op de Westelijke Jordaanoever zullen ze daar hetzelfde doen. De stammenfamilies in de Palestijnse gebieden haten elkaar net zo erg als zij ons haten.

U heeft geen flauw benul. U heeft geen idee waar het in het Midden Oosten en de Arabische wereld om gaat. Dat is niet wat Khalidi u vertelt heeft - een conflict met een paar Joden over een strookje land dat maar half zo groot is als de achtertuin van Bill Gates. Dit gaat over het verval van een oude beschaving, de Islam, als gevolg van het instorten van het Ottomaanse Rijk. Dit gaat over belangrijke zaken, belangrijke historische gebeurtenissen die grote gevolgen hebben.

Misschien maakten onze oprichters wel een fout en zou het veiliger zijn geweest om in Florida een nieuw Joods thuisland te stichten. Maar hier hebben wij een geschiedenis die zo'n 3000 jaar teruggaat, en dat woog behoorlijk zwaar bij het besluit. Bent u het daar mee eens?

U staart naar een kaart van een klein landje en het gebied eromheen, en als u denkt dat u daar de oplossing zult vinden, heeft u het mis. Dit gaat over cultuur, over stamtradities. Verhalen over een profeet die op een paard naar de hemel vertrok, en vanuit Jeruzalem zou zijn opgestegen. De Arabieren en Moslims zijn zo geobsedeerd met hun middeleeuwse en indrukwekkende wereldse claims -gelegitimeerd door hun religieuze mythes- dat ze niet in het heden kunnen leven en bang zijn voor de toekomst. En daarom hebben zij geen Nobelprijswinnaars, geen belangrijke wetenschappelijke patenten, geen geavanceerde industrieën.

Het gaat dus niet over ons, meneer. Het gaat over hen. Denkt u daar alstublieft aan als u de volgende keer opnieuw buigt voor een Saudische smeerlap of mij op u laat wachten terwijl u nog aan het eten bent.

Uw vriend,

Bibi

(Door Leon de Winter)

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.