7 Siewan 5780 | 30 mei 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
500.000 Joden komen samen voor Lag Ba'omer
Publicatiedatum: zaterdag 01 mei 2010 Auteur: Redactie | 1.079 keer gelezen
Lag Be'omer, Redactie »
500.000 Joden worden in de Galilese stad Meron vanavond en morgen verwacht, om aal de jaarlijkse viering van Lag Ba'omer deel te nemen. Dit meldt Arutz Sheva vanavond.

Meron ligt slechts een berg van de mystieke stad Tsfad gelegen. De 500.000 Joden zullen per bus, auto's of te voet komen. Vanaf vanavond 21.30 Israëlische tijd zullen de eerste aankomen, naast de 20.000 die daar al voor Sjabbat zijn aangekomen.

Lag Ba'omer is de 33e dag tussen Pesach (uittocht uit Egypte) en Sjavoe'ot (ontvangst van de Tora op Har Sinaj). Het is de dag van overlijden van RaSjBi, Rabbi Sjimon Bar Jochai. RaSjBi was een groot geleerde ten tijde van Misjnah (De periode van de Tannaiem), na de vernietiging van de Tweede Tempel. Hij was een uitblinkende leerling van de grote Rabbi Akiva.

Met name door het fundamentele werk van de Kabbalah, de Zohar, is te danken aan RaSjBi en dat is de primaire reden voor deze feestdag. Op de dag van zijn overlijden heeft hij zijn leerlingen de diepste geheimen van de mystiek geopenbaard.
De tweede reden waarom Lag Ba'omer wereldwijd door Joodse gemeenschappen wordt gevierd, is dat de plaag onder 24000 leerlingen van Rabbi Akiva op deze 33e dag is gestopt.

In de omgeving van Meron zijn 4000 politiemensen met auto's, helikopters en een Zeppelin om de pelgrims te beschermen.

Ook in Nederland zal op diverse plaatsen Lag Ba'omer gevierd.

Lees meer over Lag Ba'omer op DEZE link

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.