23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Obama achter de apartheid in Jeruzalem
Publicatiedatum: maandag 10 mei 2010 Auteur: Redactie | 1.226 keer gelezen
Apartheid, Bevriezingen Nederzettingen, Redactie, Verenigde Staten, 'Nederzettingen' »
De afgelopen dagen hebben wij tegenstrijdige berichten over de bouw in Jeruzalem gehoord. Dit terwijl premier Binyamin Netanyahu gesteld heeft dat er in Jeruzalem gebouwd zou blijven worden, maar in praktijk spreken rapporten dit tegen. In sommige delen van de hoofdstad worden Joden zelfs voor bouw uitgesloten. Arutz Sheva ging op onderzoek uit en kwam terecht bij Lid van het Comité voor Bouw en Planning in Jeruzalem Yair Gabbai  en vroeg om verduidelijking.

Volgens Gabbai wordt  er zeker een onderscheid gemaakt tussen "het westen" van Jeruzalem, wat sinds 1948 onder Israëlische soevereiniteit staat en "Oost-Jeruzalem", het gedeelte dat van 1948 tot 1967 onder Jordaanse controle viel. "Onlangs zijn de ambtenaren onderscheid  gaan maken tussen Joden en Arabieren, waardoor Arabieren bepaalde wijken mogen bouwen juist waar Joden voor bouwvergunningen geweigerd worden", vertelt hij. "De meest recente aanvragen bij de commissie hebben op  een bepaalde manier een Apartheidachtige karakter gekregen", vertelt hij verder, "Bouwvergunningen in Oost-Jeruzalem worden uitsluitend aan Arabieren gegeven, terwijl in de westelijke helft van de stad is er geen sprake van discriminatie."

Gabbai gelooft dat de Amerikaanse president Barack Obama achter de facto van de bouwbevriezing zit: "Obama is de bron van de druk dat op de Premier en de regering voor de bouw in Oost-Jeruzalem te bevriezen is gelegd. Ook al is die bevriezing voor Jeruzalem niet goed," meent hij, "De bevriezing is niet alleen discriminerend, maar het is zelfs misdadig. Volgens de wet is de hele stad Jeruzalem onder Israëlische soevereiniteit en mag er geen onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende buurten."

Gabbai heeft twee manieren voorgesteld hoe de Israëli's bouwstop in Jeruzalem kunnen bestrijden. Enerzijds kunnen zij een Juridisch gevecht aangaan: "Ik ben ervan overtuigd dat wanneer een Jood kan bewijzen dat hij hierop wordt gediscrimineerd en dat alleen Arabische bouwplannen voor de commissie komen, dan zal dit juridisch in elkaar vallen. Geen rechter die daar mee akkoord kan gaan," legt hij uit. "Een andere mogelijkheid is om de bevriezing bij de bron te bestrijden:  door druk uit te oefenen op Obama", zei hij. "Als tienduizenden Amerikanen de straat op gaan en eisen dat Obama Jeruzalem met rust moet laten, dan zal de president zich gedwongen voelen dit daadwerkelijk ook te doen," verwacht Gabbai. "Bij het Amerikaans publiek ligt Jeruzalem erg," legt hij verder uit, "meer dan ieder ander deel van het Amerikaans Buitenlands Beleid. Als de publieke woede is gewekt, zal hij gedwongen worden om zijn beleid te wijzigen."

Hij voegt er aan toe dat de groot afnemende steun van de Amerikanen rond Obama verder toeneemt, een bewijs is.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.