13 Tisjri 5782 | 19 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
12 april Jom Jeroesjalajiem: Dag van Jeruzalem
Publicatiedatum: maandag 10 mei 2010 Auteur: Redactie | 1.242 keer gelezen
Jom Jeroesjalajiem, Jeruzalem [Al-Quds], Redactie, Tempelberg [Berg Moriah], Kotel [Klaagmuur] »

Wij liepen daar, een groep hijgende militairen, verloren op de plein van de Tempelberg; opzoek naar de grote stenen muur. Wij stopten niet om de Moskee van Omar te bekijken, alhoewel dit de eerste keer was dat wij het dichtbij hadden gezien. Vooruit, vooruit! Haastig duwden wij onszelf door de Poort van Magreb en plotseling stonden wij stil. Wij werden als door een bliksem getroffen. Het was vóór onze ogen! Grijs en massief, stil en beheerst. De Westelijke Muur! Langzaam, heel langzaam naderden wij vol ontzag de Muur en wij trilden als een vrome cantor (red. chazzan/voorzanger van de synagoge) die naar de lessenaar gaat om de gebeden leiden. Ik naderde de Muur als de boodschapper van mijn vader en mijn grootvader, van mijn overgrootvader en van alle generaties in de diaspora waaraan deze zicht niet werden gegund. Ik werd als het ware door hen gestuurd om hen te vertegenwoordigen. Iemand reciteerde de feestelijke bracha (zegen):

"Baroech atta Adonai Eloqeinoe, Melech ha`olam, sjehechejanoe wèkij'manoe wèhigijanoe lazman hazèh:
Heilig zijn u, O Heer onze G'd, Koning van het Heelal Die ons gehandhaafd heeft en ons tot dit tijdstip gebracht heeft."

Maar ik kon de bracha niet met "amen" beantwoorden. Ik zette mijn hand op de stenen en de tranen die begonnen te stromen waren niet mijn tranen. Zij waren de tranen van heel Israël, tranen van hoop en gebed, de tranen van Chassidische melodieën, tranen van Joodse dansen, tranen die verschroeid en verbrand werden aan de zware grijze steen.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.