18 Niesan 5784 | 26 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De Poeriem Code
Publicatiedatum: maandag 21 maart 2016 Auteur: Redactie | 2.163 keer gelezen
Poeriem, Nazi's, Amalek, Dromen en profetie, Media_feest en gedenkdagen, TorahCode »

Wanneer je goed kijkt, zie dat dit stukje tekst uit de Megilla waarin de tien zonen van Haman worden vermeld, in een vorm van een galg is geschreven. Daarbij lijkt er sprake te zijn van twee galgen. Voor wie nog meer?

Tijdens Poeriem vieren wij de eeuwigheidswaarde van het Joodse volk. Ondanks ballingschap en verspreiding, genocidale vijanden en degene die de andere kant opkijken, is het Joodse volk hier en voor altijd. Toen Esther een brief gestuurd naar de Geleerden, "kitani ledorot" [Megilla 7a], legde ze uit dat de Megilla een verhaal is die in alle tijden blijft gelden.

Echter Megilla Ester ligt een profetie verscholen die de stempel van de eeuwigheid op het verhaal markeert. Tot voor kort wisten de geleerden niet over deze profetie, omdat deze nog niet was uitgekomen. De verborgen profetie in de Megilla is het verhaal van overleven [van Amaleq] en dit tegen alle verwachtingen in.

Amaleq was kleinzoon van Esav [Ezau], en stamvader van Amaleq [Amalekieten]. Zij zijn nooit als volk meegerekend met de zeventig volkeren van de wereld. Kenmerken van de Amaleq zijn het volgende. Zij hebben Bnej Jisrael in de woestijn van achteren aanvallen, dus waar de zwaksten van het volk liepen. Ook brachten zij kinderoffers. In fysieke termen is Amaleq dus dat volk dat Joden met een intense en dodelijke manier haat. En aangezien dat ieder fysiek fenomeen een spirituele counterpart heeft, staat Amaleq ook voor de kosmische kracht dat het Joodse volk ook op spirituele wijze probeert te vernietigen.

Drie maal komen we in de geschiedenis oog in oog te staan met Amaleq en alle keren was het doel van het Joodse volk om zich te vestigen in Erets Jisrael.

De eerste keer was toen wij vanuit Mitsrajiem door de woestijn naar Erets Jisrael gingen. Maar liefst 1700 kilometer reisde de fanatieke Amaleq af om ons tegen te houden en om ons aan te vallen. De tweede keer was 1700 jaar later toen wij ons voorbereidden om vanuit de ballingschap van Bavel terug te keren naar Erets Jisrael. Opeens staat Haman op. Hij is de directe afstammeling van Amaleq. In de Haftara Zachor, de Sjabbat voor Poeriem, lezen we ook dat Sja'oel Hamelech heel volk Amaleq moest uitroeien. Helaas besloot hij de koning van Amaleq, Agag, in leven te laten. Echter Sjmoel Hanavi doodde hem voor als nog in zijn cel. Maar voordat Sjmoel Hanavi Agag doodde, had Agag in die ene nacht dat hij gevangen heeft gezeten omgang gehad met een vrouw. Deze kreeg een zoon en hij zette het praktisch uitgeroeide volk van Amaleq voort.
De derde keer is vanaf dat moment 2300 jaar later [1939/1940]. In 1917 Balfour-verklaring werd de Joden toestemming gegeven terug te gaan naar Erets Jisrael. Immigratie kwam vanaf dat moment flink op gang. Ondertussen kwam Hitler JSJ"OE Jiemach Sjemo we'zichro kwam aan de macht met het doel alle Joden te elimineren.

 

Pagina index:
Copyright © 2016 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.