18 Niesan 5784 | 26 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Waarom vrouwen geen minjan (mogen) vormen
Publicatiedatum: woensdag 14 juli 2010 Auteur: Rabbijn prof. Efraim Sprecher | Vertaling: Devorah | 3.567 keer gelezen
Halacha, Rabbi Sprecher, Media_Halacha en Ethiek, Media_levensbeschouwing »

Een minjan wordt gevormd door minimaal 10 Joodse mannen vanaf 13 jaar. Uitsluitend door een minjan kan een dienst volledig doorgang hebben. Bij sommige Liberale groepen mogen vrouwen ook meegeteld worden voor een minjan.

Het aantal Joodse vrouwen die zich fel ageren tegen het feit dat vrouwen niet meegeteld worden voor een minjan, lijken met de jaren steeds meer toe te nemen. Dit is zeer spijtig, omdat deze vrouwen meegeteld willen worden vanuit een feministische inslag in plaats dat de vrouwen de Tora als leidraad hebben genomen om te kijken of hun irritatie naar de mannen gerechtvaardigd zou zijn, of nog beter, of een minjan met of van vrouwen überhaupt een logische grondslag kent. Wij denken dat Rabbi Sprecher uitstekend uitlegt waarom vrouwen geen minjan (mogen) vormen. Hij is in staat ons vrouwen uit te leggen dat wij blij mogen zijn dat wij geen minjan mogen vormen.

Om deze sjioer te completeren, is het raadzaam eerst de volgende artikelen te lezen:

Klik HIER om de sjioer (ENG) te beluisteren.
Luister ook naar: Waarom de Korban Pesach een lam was - waarom vrouwen geen minjan hoeven/mogen vormen

©Jodendom-online 2010

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.