21 Chesjwan 5785 | 22 november 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Achtergronden van de Kol Nidre
Publicatiedatum: maandag 03 oktober 2022 Auteur: opperrabbijn Evers | 867 keer gelezen
Jom Kippoer, Opperrabbijn R. Evers »
De melodieën maken ons een beetje nostalgisch, melancholisch. De entourage, de witte parochet (voorhang voor de Heilge Arke) en de witte kittels (kledij) brengt ons direct in de stemming. Daar staan we dan weer in sjoel, net zoals alle voorgaande jaren. We zijn een jaartje ouder geworden. Maar als we eerlijk zijn tegenover onszelf: is er werkelijk wat veranderd in het afgelopen jaar? Is zelfs maar één van onze goede voornemens gerealiseerd? Hoe evalueren we het verleden? Was het afgelopen jaar een rampjaar omdat de lang verbeide Masjie’ach nog steeds niet verschenen is of gloeien er sprankjes hoop? Ik leid u mee naar de inhoud van deze ontzagwekkende dag.

Kol nidree is voor velen onbegrijpelijk. Hoe kan ik onze buren uitleggen, dat wij de heiligste dag van het jaar beginnen met het nietig verklaren van alles wat we in het verleden beloofd hebben en alles wat wij in de toekomst nog zullen beloven. Goed, de nietigverklaring geldt niet voor de beloften tussen mens en medemens en alleen voor geloften tussen mens en G’d, maar het moet een diepere betekenis hebben.

Kol nidree benadrukt het belang van wat wij zeggen en hoe wij de dingen zeggen. We voelen ons breekbaar omdat we veel beloven maar weinig doen. Kol nidree gaat over toezeggingen die wij niet nagekomen zijn. Minstens even erg is de ontrouw aan onszelf. Onze idealen hebben wij wederom niet waargemaakt. Daar gaat het om. We moeten leren niet alleen op te letten wat we in onze mond steken maar ook op wat er uit onze mond komt.

Dat sluit direct aan bij de woorden, die wij davvenen, bidden. Veel mensen hebben moeite met het volgen van de sjoeldienst op de Jamiem Nora’iem, de Hoge Feestdagen. Vijf minuten gebed met begrip, gevoel en persoonlij­ke involvement is belangrijker dan vijf uur lippendienst. Het is belangrijk om juist bij stukken die je speci­fiek raken langer stil te staan. Laat de woorden tot je doordringen, voel ze. En als je echt dapper bent, sluit je ogen dan en zeg de woorden telkens weer opnieuw. Het is onmogelijk van jezelf te verwachten, dat je door ieder gebed diep emotioneel geraakt wordt. Ben je niet goed in het Hebreeuws? Maak je geen zorgen! G’d begrijpt elke taal. Als een liefhebbende ouder weet G’d wat er in je hart omgaat.


 
Copyright © 2022 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.