Zowel in de Torah als in de christelijke Bijbel lijkt de wolf uitsluitend een slechte reputatie te hebben. Echter is dit niet de realiteit. Omdat de SGP een nauwere samenwerking tussen jagersverenigingen en agrarische collectieven wil, haalde de SGP Bijbelteksten aan ten aanzien van de wolf tijdens de Commissievergadering LWM op 11 september 2024. Het kwam erop neer dat de wolf een roofzuchtig dier is dat in de Bijbel (door G’d dus) al als kwaadaardig werd afgeschilderd. Is dit de volledige werkelijkheid, of slechts één zijde van de waarheid?
Joden worden het “Volk van het Boek” genoemd en de term "Volk van het Boek" onderstreept de unieke relatie tussen ons en onze heilige teksten die de basis vormen van onder meer de christelijke Bijbel. Daarom is dit artikel door een Jood geschreven om Jood en niet Jood te onderwijzen dat de Torah, de Bijbel en dus Hasjem (G’d) veel genuanceerder over de wolf denkt, dan wat de SGP tijdens de Commissievergadering het publiek deed geloven.
Allereerst willen wij benadrukken dat wij de bezorgdheid onder veehouders en hondeneigenaren kunnen begrijpen. Daar schuilt echter het gevaar dat emotie en irrationaliteit op de loer liggen. Daarom zal dit artikel enkel op harde feiten berust zijn en niet op de emotie en mening van de acteur. Hoewel de auteur zelf orthodox Joods is, werkt zij binnen een wolven werkgroep actief mee met dierenrechtenorganisaties en politici om de rechten van de wolf volgens de Europese Richtlijnen de Europese Wet te waarborgen en het publiek te informeren.
Conclusie
Concluderend toont dit artikel aan dat de Bijbelse en Joodse geschriften een genuanceerd beeld van de wolf bieden, dat afwijkt van de negatieve voorstelling die door de SGP tijdens de commissievergadering werd gepresenteerd. Het onterecht demoniseren van de wolf miskent de bredere ethische en spirituele lessen die in de Torah en Bijbel worden benadrukt.
Het is cruciaal dat het debat over de wolf gebaseerd is op feiten en niet op emoties of onjuiste interpretaties. Door de rechten van de wolf te beschermen en juiste informatie te verspreiden, wordt niet alleen voldaan aan Europese regelgeving, maar ook aan de morele en spirituele waarden die ons rentmeesterschap over de natuur zouden moeten sturen.