Wat doe je als je een wolf tegenkomt met je hond of paard? Hoe bescherm je je dieren? André Donker geeft enkele praktische tips voor verschillende situaties. André Donker is wildlife educator, auteur van onder meer ‘Wolf en maatschappij’, Assessor, Ambassadeur St. Dierenlot en docent ecologie met als specialisatie wolven.
Hij adviseert het volgende: “Mensen doen er verstandig aan om, als ze niet in het Westen wonen, er altijd vanuit gaan dat ze een wolf kunnen tegenkomen. Meestal zien wolven ons en gaan ze vanzelf weg, zonder dat wij ze hebben gezien. Mocht je toch een wolf zien, wacht dan even. Ze gaan meestal weg.”
Wandelen met je hond
Houd je hond in natuurgebieden altijd aangelijnd. Vaak wordt door provincies of landgoedeigenaren niet aangegeven dat je een wolvengebied betreedt.
Controleer vooraf of er meldingen van wolven in de buurt zijn.
Wees extra alert in de vroege ochtend en avond, wanneer wolven actiever zijn. Houd een afstand van minimaal 100 meter en houd je hond strak aan de lijn.
Zie je een wolf dichtbij? Blijf kalm en probeer je hond gerust te stellen door zelf rustig te blijven.
Maak jezelf groot, spreek met een luide stem of maak lawaai. Loop langzaam achteruit zonder je rug naar de wolf toe te keren. Ren nooit weg, want dit kan het jachtinstinct van de wolf activeren.
André Donker adviseert verder: “In alle natuurgebieden moeten honden feitelijk aan de lijn omdat ze lastig kunnen zijn voor medebezoekers, andere honden of de natuur kunnen schaden. In de meeste onverwachte situaties kun jij als baas niet tijdig handelen als je hond losloopt.”
“Komt een wolf echt bij je hond, doe dan wat je ook doet bij een overdreven belangstelling van een andere hond. Probeer de samenkomst tegen te gaan door je hond dicht bij je lijf te houden en loop rustig terug.”
Tips om vee te beschermen tegen de wolf Nu de wolf terug is in Nederland, zijn veehouders wettelijk verplicht hun vee te beschermen. De wet § 2. Algemene huisvestings- en verzorgingsnormen artikel 1.6 van het Besluit houders van dieren dat dieren, wanneer er geen gebouw tot hun beschikking is, bescherming geboden moeten worden tegen slechte weersomstandigheden, gezondheidsrisico's en zo nodig ook tegen roofdieren.
Plaats wolfwerende rasters: Volgens Rick van Malssen, expert in wolfwerende maatregelen, moet een raster minimaal 1,20 meter hoog zijn, voorzien van vijf draden, en goed worden geïnstalleerd. Controleer het raster eens in de twee weken zorgvuldig.
Tijdelijke maatregelen: Wanneer directe actie nodig is en je nog geen raster hebt geplaatst, kunnen fladderlinten, lampen of bewegingssensoren wolven tijdelijk afschrikken. Let op: deze maatregelen zijn slechts tijdelijk en vervangen niet de noodzaak van een degelijk wolfwerend raster.
Subsidies voor rasters: Afhankelijk van de provincie kunnen veehouders subsidies of vergoedingen krijgen voor het plaatsen van wolfwerende rasters. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Provinciale loketten (bijvoorbeeld via de natuurbeheerafdeling), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en natuurorganisaties.
Wolfshonden (Kudde Bescherm Honden): Goed getrainde honden zoals de Anatolische Herder (Kangal), Maremma-Abruzzenherder, Pyreneese Berghond, Kuvasz, Komondor, Šarplaninac, Cão de Gado Transmontano, Akbash en Karakachan kunnen effectief wolven op afstand houden. Deze rassen hebben een aangeboren instinct om de kudde te beschermen en vereisen een andere aanpak dan gezinshonden. Deze honden moeten vanaf jonge leeftijd bij de kudde worden geplaatst om een band met het vee op te bouwen. Respectvolle training is essentieel; straffen of fysieke confrontaties werken averechts. Het houden en trainen van deze honden vraagt specifieke kennis en vaardigheden.
Andere maatregelen: Breng je vee 's avonds op stal, vooral wanneer er jongen bij zijn. Volg meldingen van wolven in de buurt om tijdig actie te ondernemen. Werk samen met experts zoals Rick van Malssen of natuurorganisaties voor advies.
Let op: er is een verschil tussen wolfhonden en wolfshonden! Wolfhonden zijn honden met enigzins wolf DNA zoals de SaarloosWOLFhond. Turkse herder wordt omdat het een KBH hond is, ook wel een Turkse wolfShond genoemd. Deze termen zorgen voor verwarring.
Wat te doen als je een wolf tegenkomt tijdens paardrijden? Leden van de Werkgroep zijn naar een zeer leerzame lezing geweest van André Donker. Hij gaf extra aandacht aan een wolvenontmoeting wanneer je op een paard zit.
Paarden zijn vluchtdieren en kunnen schrikken van een wolf. Als je paard zichtbaar gespannen raakt, stap dan af om het te kalmeren.
Blijf zelf kalm; je paard neemt jouw emotie over.
Geef leiding en laat zien dat je de situatie onder controle hebt. Forceer het paard niet om te bewegen als het gestrest is.
Mocht de wolf te dichtbij komen, beweeg dan langzaam weg zonder overhaaste bewegingen te maken of te rennen.
Wat te doen als je een wolf tegenkomt tijdens het wandelen? Ondanks de media-aandacht is het uitzonderlijk om tijdens een wandeling een wolf tegen te komen. Wolven zijn van nature schuw en vermijden mensen.
Volg deze stappen:
Blijf kalm. Maak geen plotselinge bewegingen en raak niet in paniek.
Houd oogcontact subtiel: Kijk de wolf niet recht in de ogen, want dit kan net als bij honden als een bedreiging worden opgevat.
Maak jezelf groot en maak lawaai:
Steek je armen omhoog en spreek met een stevige, luide stem.
Klap in je handen of sla met een stok tegen een boom om jezelf groot en intimiderend te laten lijken.
Geef ruimte: forceer geen confrontatie. Geeft de wolf de kans weg te gaan.
Trek je rustig terug: loop langzaam achteruit zonder je rug naar de wolf toe te draaien.
Laat geen voedsel achter.
Ren nooit weg. Dit kan het achtervolging instinct van de wolf activeren.
In de meeste gevallen zal de wolf uit zichzelf weggaan zodra hij je heeft opgemerkt.
Tot slot zegt André Donker: “Ga wat vaker samen wandelen in plaats van alleen of ga juist op de drukkere momenten de natuur in als jij je iets onzeker voelt.”
Verder: respecteer de natuur en wees voorbereid, maar onthoud dat wolven zelden een bedreiging vormen voor mensen.