6 Siewan 5781 | 17 mei 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De kracht van Chanoeka
Publicatiedatum: zondag 01 december 2013 Auteur: Redactie | 931 keer gelezen
Eloel, Chanoeka, Redactie, Talmoed Tora »
Bron afbeelding: Alex Levin

Chanoeka komt van het woordje chinoech, onderwijzen en inwijden. Het doel van Chanoeka is om de spiritualiteit in de winter te bekrachtigen. Wij branden alles bij elkaar maar liefst 36 kaarsen. We beginnen op 25 Kisjlev, maar Hasjem belooft dat het licht van Chanoeka die wij ontsteken, wel 36 dagen van kracht blijft. Wat betekent dit?

Dat we na Chanoeka nog de hele maand Tevet mogen genieten van de spiritualiteit van Chanoeka. Dit als een vliegende start naar de winter, waar we geen spirituele voorvallen, zoals de hoge feestdagen en andere bijzondere maanden en dagen die met name in de lente, zomer en herfst plaatsvinden, ervaren. Hoe werkt dit?

De niet al bekende traditie van Likkutei Maharil leert dat het oordeel van Rosj Hasjana voortduurt tot Chanoeka. Hasjems broches, enorme invloed en licht voor het komend jaar begint met Chanoeka. Door de kaarsen van Chanoeka aan te steken, laten wij het spirituele licht van Hasjem vrij. Dus wanneer we onverhoopt geen gebruik hebben gemaakt van de Jamiem Noraiem, en zelfs weinig berouw hebben getoond in Eloel, geeft Hasjem ons nóg een kans om berouw te tonen, om onze misstappen om te zetten in mitswes en verder te groeien in ons spiritualiteit.

Daarom meent de Selah dat Chanoeka hét moment is om te lernen, omdat Chanoeka de dagen heeft, meer dan alle andere dagen dan ook, wanneer je je beste kan concentreren op de meest consistente Torastudie. Kedushas Levi schrijft: “het is het waard voor ieder persoon die zichzelf een Jood noemt, tijdens Chanoeka zijn gedachten te richten op Torastudie. Op deze dagen scheen Hasjem de Chanoekalichten op ons. Laten we onze kansen tijdens Chanoeka niet onbenut laten door spiritueel te groeien.”

Bron: Limud Yomi Kleinman Editie deel II
 
©Jodendom-online 2013
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.