17 Ijar 5784 | 25 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wees Joods tijdens Kerst
Publicatiedatum: maandag 23 december 2013 Auteur: Redactie | 3.949 keer gelezen
Chanoeka, Redactie, Torat hasod we'avodah zara [occultisme en afgoderij], Joodse opvatting tav het christendom en islam »
In en kleine sjtetl in Polen, werd er jaarlijks door de Joodse kehilla [gemeenschap] voor Kerst gevreesd. De plaatselijke pastoor vulde tijdens de preek scheldwoorden over de Joden die het 'kinderke J.'bruut zouden hebben gekruisigd. Zij verdienden volgens hem rijkelijk alle straffen die je kon bedenken. Het is daarom geen verrassing dat Kerst in Oost Europa voorheen gevuld was met de pogroms waar Joden werden mishandeld en moesten toezien dat er gewelddadige anti-Joodse demonstraties werden gehouden.

Hoewel op dit moment zulke excessen G'ddank niet meer voorkomen vanuit het Christendom, slaat men naar de andere kant door. Zo wordt Chanoeka en Kerst door niet-Joden vaak met elkaar geassocieerd. Dit komt omdat bijna altijd Chanoeka en Kerst in dezelfde periode valt. Beide vieren zij immers de respectieve tradities in de december.

Kerst heeft daarom ook niets met het Jodendom te maken en omdat het zelfs een heidens achtergrond heeft, [Jirmejahoe/Jer. 10:1-4] mogen wij Joden er niet mee geassocieerd worden. De meeste Joden vieren dan ook geen Kerstmis. Ook veel geassimileerde Joden voelen zich door hun nesjomme [hun Joodse ziel] ongemakkelijk wanneer het Kerst betreft. Sommige voelen ook - zoals een kerstreceptie op het werk - een sociale druk om geen Kerst te vieren.

Wat te doen met Kerst?
Wat moeten we doen tijdens Kerst?

Wees dan uitdrukkelijk Joods. Ga werken op Kerst, zodat je je niet Joodse collega's kunt ontlasten. Zij willen dolgraag met Kerst bij hun vrienden en familie zijn. Omdat dit een hele mooie bijkomstigheid is voor jouw collega's, kun je juist die sociale druk met betrekking tot de Kerst/nieuwjaarsborrel aanzienlijk verminderen.

Traditioneel is er ieder jaar tijdens Kerst in Amsterdam de Jarchei Kalle. Het is het uitgelezen moment om dan naar sjioeriem te luisteren bij Jarchei Kalle of thuis online [hier een goede suggestie].

Hoe moet je tot slot reageren wanneer er 'prettige kerstdagen' tegen je wordt gezegd? "Dank je, maar wij vieren geen Kerst. Maar ik wens je het beste op jouw feestdag," is gepast en duidelijk, maar toch aller aardigst.Zeg niet dat wij geen Kerst maar Chanoeka vieren als antwoord op een kerstgroet, want dan wordt Chanoeka en Kerst weer met elkaar geassocieerd. Nogmaals: Chanoeka is niet de 'Joodse Kerst'.

Op de vraag wat je met Kerst doet: “Gewoon Joods zijn!”

Bronnen: Aish.com en Jewfaq

 ©Jodendom-online 2013

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.