16 Tammoez 5780 | 08 juli 2020
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Jodendom, nieuwjaar en vuurwerk
Publicatiedatum: dinsdag 31 december 2013 Auteur: Dayan mr. drs. R. Evers | 1.037 keer gelezen
Halacha, Rosj Hasjana, Opperrabbijn R. Evers, Gezondheid en sport »
Ik bezoek de TOV!club en wat ziet mijn oog?
“Als je aan oudejaarsavond denkt, denk je misschien meteen aan oliebollen, appelflappen en vuurwerk. Als de Joden aan het Nieuwjaarsfeest denken, dan denken zij aan appels, honing en hoornblazen. Ook steken ze dan geen vuurwerk af, maar ze maken wel een hoop lawaai op de ramshoorn. Dat is de hoorn van een mannelijk schaap. Die hebben ze hol gemaakt en in de punt is een gat geboord. Het geluid van een ramshoorn lijkt wel een sirene. Als de Joden dat geluid horen, dan denken ze eraan dat ze eens voor G'd zullen staan. Ze vragen zich af hoe ze het afgelopen jaar hebben geleefd. Zijn ze er klaar voor om God, hun Koning, te ontmoeten? Of zijn er nog dingen die ze in orde moeten maken?”.
Opmerkelijke site voor de jeugd.

Vuurwerk?
Ik werd vorige week gevraagd over wat het Jodendom vindt van vuurwerk. Daar was de afgelopen weken nogal veel over te doen in de media. Ik denk dat het Jodendom niet zo veel op heeft met vuurwerk. Om twee redenen:
Allereerst omdat het gevaarlijk is. Het Jodendom stelt, dat we goed voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid moeten zorgen. Als je weet, dat vuurwerk gevaar oplevert, moet je daar dus ver van blijven.

Bovendien kost vuurwerk veel geld en het is in een knal verdwenen. Kunnen we ons geld niet beter besteden aan goede doelen? Het geeft je minstens even veel plezier om een arm jongetje of meisje ergens op de wereld een beter leven te bezorgen dan die anderhalve seconde genot van een gillende keukenmeid, sterretjes, Sky Thunder, BlinQ, Super Blink, Screamer King, Thunderking of Dikke Bertha pijlen.

Wij vieren Rosj Hasjana, Joods Nieuwjaar inderdaad heel anders.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.