5 Niesan 5783 | 27 maart 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De mitswa van Pesach is enthousiasme
Publicatiedatum: maandag 14 april 2014 Auteur: Redactie | 1.167 keer gelezen
Pesach, Redactie, Mitswes [geboden] doen »
Foto: Niek Stam

Maar weinig dingen zijn leuker dan je kinderen over Pesach tijdens de Seder te onderwijzen. Het is zelfs een verplichting. Sterker nog, je moet hen de jetsiat Mitsrajiem, de Uittocht uit Egypte, doorgeven. Daarom moeten zij aan de zijde van de ouders zitten zodat zij actief betrokken en begeleid worden tijdens het hele proces rond de Seder. Dit moet natuurlijk op een leuke, maar niet te snelle tempo gebeuren met veel simche.

Pesach is het feest van onze vrijheid! De verlossing van gevangen is namelijk het unieke kenmerk van het Joodse volk. Dit toont onze zorg voor elkaar, zoals de Geleerden zeggen: "Alle Joden zijn voor elkaar verantwoordelijk". Wij kennen onderling daarom ook geen verschillen. Het maakt bij ons niet uit uit welk land je komt en van welke nationaliteit bent. Noch wat de kleur van je huid is. Onze enige overeenkomst is dat wij allemaal Joden zijn. Daarom is naast het onderwijzen aan de kinderen van de jetsiat Mitsrajiem ook het geven van tsedoke, het reciteren van Tehilliem, chesed doen naar je Joodse naaste [met name die in gevangenschap leven] van vitaal belang.

Een ander belangrijk aspect rond Pesach is enthousiasme. Wie de Pesach Seder volgens de Halacha [Joodse wet] met enthousiasme goed uitvoert, zal zijn emoenah in Hasjem toennemen. Ook zal zijn motivatie voor Avodah Hasjem, het dienen van Hasjem, aanzienlijk versterkt worden.

Als je dit al vanaf jongs af aan de kinderen doorgeeft, zal ook hun emoenah, de drang om Hasjem te dienen, het omkijken naar je naaste en hun enthousiasme om het later weer aan hun kinderen door te geven, alleen maar versterken.

Mogen we wij Pesach met enthousiasme de komende week vieren!


©Jodendom-online 2014

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.