14 Siewan 5784 | 18 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
De spirituele en lichamelijke gevaren voor de Joden
Publicatiedatum: zondag 27 juli 2014 Auteur: Redactie | 1.844 keer gelezen
Parasja, Redactie, Antisemitisme binnenland, Nederland tav Israel en Joden in NL, Assimilatie, ISIS [Islamitische Staat] »
De RaMBaN leert dat Bamidbar 33:55-56 een waarschuwing is voor de spirituele en fysieke gevaren van het Joodse volk. Zo is een betekenis voor “lesikiem be'ejnejchem... pinnen in je ogen...” de verblinding wanneer je verleid wordt. De Joden leren van de niet-Joodse omgeving zich aan te passen in en aan die niet-Joodse omgeving en gebruiken. De niet-Joden hebben de Joden door middel van pinnen in hun ogen verblind.
Ten tijde dat het volk Kena'an introkken en veroverden, was deze pasoek ook een waarschuwing voor de misleiding tot
avodah zara, afgodendienst.

Wanneer het Joodse volk spiritueel is afgezwakt, worden ze ook lichamelijk kwetsbaar. Zij zijn een gemakkelijke prooi voor dezelfde inwoners van het land; welitsnieniem betsidejchem wetsarroe 'etchem... zij zullen een omgeving, een barrière van doornen is jullie zijden zijn en zij zullen jullie lastig te vallen”. Dit een waarschuwing voor ons lichamelijk welzijn; pure Jodenvervolging.

Deze pasoekiem – verzen- komen uit Parasja Masej. Vorige week schreven we nog dat de huidige Parasja van de week altijd betrekking heeft op de actuele situatie van hier en nu. Afgelopen week was het Parasja Masej. In datzelfde week zijn niet alleen de Europese Joden fysiek bedreigd met de dood, maar de dodelijke Jodenhaat is vorige week officieel in Nederland toegeslagen. Het lijkt als of Hasjem dit toelaat om ons te dwingen om ten eerste onze positie op de eerste plaats als Jood in te nemen. Wij zijn eerst Joden en dan pas Nederlanders, Fransen, Duitsers. Ons land is Israël. Nederland is het gastland waar vele Joden onder ons zijn geboren.

Ten tweede lijkt het dat Hasjem ons langzamerhand gaat dwingen om alijah te maken. Hoewel Israël in oorlog is, is Erets Jisrael de enige plaats op aarde waar Hasjems ogen 24 uur per dag, 365 dagen in de week op is gericht. Dit betekent dat Israël de meest veilige plek op aarde is voor Joden.

Om bovenstaande stelling te bekrachtigen, citeren we wat R'Yeruchem stelde met betrekking tot onze recente geschiedenis. Hij vertelde dat de Joden – voordat de nazi-plaag uitbrak - in het Duitse cultuur werden ondergedompeld en zo geïntegreerd raakten, dat ze niet eens beseffen dat ze uit een andere volk kwamen. De rechten die zij hadden en de vermeende vrijheid die hen werd geboden, maakte hen blind voor de realiteit dat ze niet Duits, maar Joods zijn. Pas na hun vervolging, realiseerden zij zich pas hoe zij verschillen met de Duitsers. Als dat voor hen geldt, dan ook voor ons Nederlandse Joden [dus niet Joodse Nederlanders].

Frappante is dat deze de woorden zijn van R'Yeruchem zijn. Hij overleed in 1936, 3 jaar na de opkomende macht van Hitler ימ''ש in 1933.

Wat we uit deze parasja kunnen leren is dat wij dus als Joden in Nederland, in Europa worden bedreigd en niet als Nederlanders in hun 'eigen' land die toevallig Joods zijn. We leren nu door de hedendaagse realiteit dat wij als Jood worden bedreigd in het land aar wij in galoet zijn. Dat wij een Nederlands staatsburgerschap hebben, is slechts een bijzaak. Het Joodse volk is zowel in haar eigen land als in galoet in gevaar. We moeten staan voor wie wij zijn en de bovenstaande waarschuwing uit de Tora ter harte nemen. Zeker in deze tijd!

Bron: Limud Yomi deel III


©Jodendom-online 2014

 

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.