14 Siewan 5784 | 18 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
10 redenen waarom op de Sjofar wordt geblazen
Publicatiedatum: zondag 21 september 2014 Auteur: Lea Farkash | 3.169 keer gelezen
Rosj Hasjana, Lea Farkash, Mosjiach [Messias], Tesjoeva [Inkeer] »
1 De Sjofar is als een trompet, die de kroning van de koning aankondigt. Dat is de reden waarom het wordt gebruikt op Rosj Hasjana, de verjaardag van het universum. Op die dag accepteren we Hashem's Heerschappij. Onze tefilos (gebeden) en het sjofar blazen zijn als de kroning ceremonie waarin het Joodse volk G'd kroont tot Koning.

2 De Sjofar roept ons op om onze daden te onderzoeken en terug te keren naar Hashem, die ons altijd zal accepteren als we oprecht zijn. Dit is de reden waarom we de sjofar blazen op Rosj Hasjana dat is de eerste van de Aseres Yimei Tshuva (tien dagen van inkeer).

3 De Sjofar herinnert ons aan de Sjofar die geblazen werd toen de Thora werd gegeven op de berg Sinai; wij worden eraan herinnerd om Hasheem's woord te studeren en te koesteren.
 
4 De Sjofar doet ons denken aan de stem van de profeten, wiens stemmen klonken als een Sjofar in het oproepen van de mensen voor gerechtigheid en barmhartigheid en de Thora te volgen.

5 De Sjofar klinkt als huilen, dit ons herinnert aan de vernietiging van de Beth HaMikdash (tempels)  en dus roept ons op om te vragen voor de Verlossing en de herbouw van de Tempel.
 
6 De Sjofar is een ramshoorn dat ons herinnert aan de Akeedat (offering van) Jitschak, toen Hasjem een ram gestuurd heeft om te offeren. We worden opgeroepen om trouw te zijn aan Hashem zoals Avraham, laat je inspireren door zijn voorbeeld van opoffering en liefde voor Hashem.

7 De Sjofar roept op om nederig te zijn. Het geluid doet ons denken de kracht  van Hashem en het feit dat Hasjem is overal ten allen tijde aanwezig is.
 
8 Op de Dag des Oordeels, zal de Sjofar geblazen worden om Hashem's Regering aan te kondigen. Het geluid van de Sjofar herinnert ons aan het feit dat wij onze daden moeten onderzoeken.

9 De Sjofar is de voorbode van de terugkeer van de vrijheid en vrede in Jeruzalem in de tijd van Mashiach - het herinnert ons aan de hoop en het geloof in de reddende kracht van Hasjem.

10 De Sjofar zal in Messiaanse tijden worden geblazen om de verlossing van de hele wereld aan te kondigen, dan zullen alle volkeren erkennen dat Hasjem een is.
Ik wens alle lezers van het Jiddishe Mamme blogeen gezond en gezegend 5775

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.