18 Siewan 5783 | 07 juni 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Dankzij Dawied Hamelech vieren wij Poeriem
Publicatiedatum: dinsdag 03 maart 2015 Auteur: Rabbi Lazer Brody | Vertaling Devorah | 1.325 keer gelezen
Poeriem, Rabbi Lazer Brody »
Het geheim van het Joods nationale succes sinds het begin van onze geschiedenis, is de samenhang tussen onze geestelijke leiderschap en onze politieke leiders.

In het oude Perzië [Devorah: huidige Iran] - werden de Joden [Devorah: net als vandaag met het huidige Iran] ook geconfronteerd met een existentiële bedreiging. Haman slaagde erin om koning Achasjwerosj een decreet te laten opmaken om het gehele Joodse volk te vernietigen - G'd verhoedde. Dankzij de crisispolitiek van Esther en Mordechai met behulp van de verborgen G'ddelijke interventie, werd het lot volledig omgedraaid en kreeg het Joodse volk de overhand over hun vijanden. De volledige tesjoeva van het gehele volk en de voorbeeldig leiding van de rechtvaardige Mordechai, werden de wonderen die leidden tot Poeriem en de buitengewone redding van ons volk, aangevoerd.

Als we een paar stappen terugdoen in de geschiedenis, is Mordechai de Tsaddiek [Devorah: de geestelijke leider van ons volk] niet de enige die het krediet verdient, ware het niet voor Dawied Hamelech [Devorah: de politieke leider van ons volk], zou Mordechai nooit zijn geweest.

Toen Dawied Hamelech na een coup werd verbannen uit Jeroesjalajiem, gooide Shimi ben Gera stenen naar hem en heeft hem verschrikkelijk vervloekt. Avishai, een van Dawied Hamelech's trouwe luitenkanten zei: "Majesteit, ga opzij en laat me ontdoen van die verachtelijke hond Shimi...". Dawied Hamelech weigerde Avishai Shimi te laten doden en zei dat hij Shimi met rust moest laten, want Hasjem zei hem dat hij de koning moest vervloeken [Sjmoe'el/Samuel II].

Een toeschouwer zou verbaasd zijn geweest. Shimi verdiende namelijk voor het vervloeken van de koning 30 zweepslagen [RaMBaM in zijn Hilchot Sanhedrin 26:1], maar ook de doodstraf voor het gooien van stenen naar de koning [RaMBaM in zijn Hilchot Melachim 3:8]. Volgens de Wet zou Shimi ben Gera ter plekke geëxecuteerd moeten worden. Toch zette Dawied Hamelech de Wet [tijdelijk] opzij. Dit besloot Dawied Hamelech, omdat hij een vooruitziende blik Da'at-Tora had gekregen, waardoor Shimi een uitstel van executie kreeg [Devorah: uiteindelijk heeft Sjlomo Hamalech Shimi gedood].

De daad van geduld en emoena van Dawied Hamelech, was het zaad van de redding voor het Joodse volk. Hoe? Shimi was op dat moment nog ongetrouwd. Na de gebeurtenis, trouwde hij. Dawied Hamelech zag door middel van de Roeach Hakodesj dat er een speciale ziel van Shimi zou afstammen. Voor het welzijn van het Joodse volk, slikte hij de belediging en de vernedering in, hoewel hij wettelijk het recht had om te handelen.

De Megillah van Esther vertelt ons over Mordechai's afkomst [Esther 2:5]: "Mordechai, de zoon van Yair, de zoon van Shimi, de zoon van Kis, een man van Yemin [Yemin is een andere term voor de stam van Benjamin]". Mordechai was een afstammeling van Shimi ben Gera. Als Dawied Hamalech Shimi zou hebben gedood, dan zou Mordechai nooit geboren zijn.

Haman's ondergang en redding van het Joodse volk, zijn dus het directe gevolg van de Roeach Hakodesj die in Dawied Hamelech werkte, waardoor hij een vooruitziende blik van 500 jaar vooruit kreeg.

Waar komen die verziende spirituele blik van onze geestelijke leiders vandaan? "En Ik heb hen vervuld met en G'ddelijke Geest, met wijsheid, inzicht en met kennis" [Sjmot/Ex. 31:3]. De Tora vertelt ons dat het afkomstig is van Hasjem, Die de waardige siert met veel hogere spiritueel inzicht.

Gut Poeriem!

Bron: Breslev.co.il

©Rabbi Lazer Brody 2015

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.