15 Adar II 5784 | 24 februari 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wees niet hooghartig ten opzichte van andere schepsels
Publicatiedatum: donderdag 23 juni 2016 Auteur: Redactie | 1.488 keer gelezen
Redactie, Dieren en natuur, Leer van de Baal Sjem Tov, Arrogantie en nederigheid »

Foto credits: bunnyfood.tumblr.com  

Beschouw jezelf niet superieur tegenover een ander. De waarheid is dat je niet anders bent dan welk schepsel dan ook, omdat alles in het bestaan wordt gebracht om G'd te dienen. Zoals G'd jou bewustzijn schenkt, zo schenkt Hij ook bewustzijn aan jouw naaste.  

Op welk manier is de mens superieur ten opzichte van een worm? Een worm dient de Schepper met heel zijn intelligentie en vermogen en de mens wordt ook vergeleken met een worm of een made, zoals in de pasoek staat “Ik ben een worm en geen mens” [Tehilliem 22:7].  

Als G'd je geen menselijk intellect had gegeven, zou je alleen in staat zijn Hem te dienen als een worm. In dat opzichte zijn jullie in de ogen van de Hemel beide gelijk. Iemand moet zichzelf, de worm en alle schepsels beschouwen als kameraden in het universum. Want wij zijn allemaal geschapen wezen wiens mogelijkheden door G'd gegeven zijn.  

Baal Shem Tov in Tzava'at Harivash 2  

Bron:The Vision of Eden: Animal Welfare and Vegetarianism van Rabbi David Sears  

Like ook onze Facebook pagina Jodendom-online Tora en Dierenwelzijn

©Jodendom-online 2016

Copyright © 2016 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.