12 Ijar 5784 | 20 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Aandacht voor de Stem van Hasjem
Publicatiedatum: zondag 31 juli 2016 Auteur: Redactie | 1.777 keer gelezen
Redactie, Dieren en natuur, Einde der Tijden, Tesjoeva [Inkeer] »

Afbeelding: Een rolwolk – cumulonimbus arcus - is een lage, horizontaal cilindervormige arcuswolk die geassocieerd kan worden met onweersbuien, of soms met een koufront. Rolwolken kunnen ook een teken zijn voor een mogelijke microburst [bron].
Fotocredits: Kees van Helden sr., 23 juni op de A6.

Met het geven van matan Tora – het geven van de Tora – ging gepaard met een bepaald weerbeeld wat alles zegt: onweer. De hele wereld was in een shock. Maar wat is natuurkundig gezien onweer, maar ondanks deze natuurkundig vaak [niet altijd] te verklaren is, wát wilt Hasjem nu ons precies met onweer of een regenboog vertellen?

Natuurkundige verklaring
Onweer is een bui of wolkenbui - cumulonimbus – die gepaard gaat met één of meerdere elektrische ontladingen in de atmosfeer. Deze ontladingen zijn waarneembaar als een lichtflits – de bliksem – gevolgd door een scherp of dof rommelend geluid – de donder. Onweersbuien zijn wolken waarin een potentiaalverschil is opgebouwd door ladingscheiding. Over hoe die ladingscheiding tot stand komt, bestaan daarover verschillende theorieën, maar het lijkt dat vooral vaste neerslag een belangrijke rol te spelen. Bij droog onweer is de neerslag verdampt voordat deze het aardoppervlak bereikt.

Er bestaan vier soorten onweer.

Warmte onweer vindt vooral plaats ten einde van een mooi weer periode wanneer de sterke verhitting van het aardoppervlak en daaraan grenzende lucht met elkaar in aanraking komen. Het ontstaat door vochtige, hete lucht dat opstijgt en wolken vormt. Hierdoor zit er veel elektriciteit in de lucht.

Dan heb je front onweer. Deze komt in het hele jaar voor. Er zit op dat moment een front tussen een koufront en een warmtefront.

Zwaar onweer zijn zware onweersbuien waar soms iedere seconde een bliksemflits kan verschijnen. Deze buien ontstaan doordat zeer vochtig en warm gebied overgaat naar een gebied met veel koudere lucht. De temperatuur daalt tijdens de bui gemakkelijk met 10-15 graden. Zwaar onweer komt vaal in de zomer voor en dan in de avond en begin van de nacht.

Tot slot is er sprake van winter onweer. In tegenstelling wat de naam zegt, komt deze onweer in oktober en november voor en wel in de kustgebieden. Koude poollucht wordt namelijk over het warme zeewater aangevoerd.

Nu we in het kort uitgelegd hebben wat onweer is, waarom kwam Hasjem uitgerekend met onweer op Berg Sinaj om de Joden de Wet te geven? Wat heeft Hasjem überhaupt te vertellen wanneer Hij communiceert met natuurgeweld?

 

Pagina index:
Copyright © 2016 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.